Régió

Továbbra is pusztul az élővilág a Sajóban

Rozsnyó/Alsósajó | A hivatalok szerint már javul a helyzet, az aktivisták azonban cáfolják az állításokat. A gerinctelenek kipusztultak.
author
Németi Róbert

2022. június 15. 12:46

sajó szennyezés
- Képarchívum

A Rozsnyói Járási Hivatal hétfői kijelentése szerint az alsósajói bányában már a végéhez közeledik a katasztrófaelhárítás, ebből eredően a Sajóba is kevésbé szennyezett víz folyik. A hivatal állítása szerint eddig a beavatkozások mintegy 80 százalékát végezték el. Orosz Örs megyei képviselő és több helyi aktivista szerint azonban az állítások hamisak, véleményük szerint a kormány a válságkezelés terén az elmúlt 110 napban totálisan megbukott.

„A bányából kifolyó víz már nem annyira szennyezett, hidegebb, és láthatóan kevésbé van elszíneződve” – mondta a TASR-nek hétfőn Jaroslav Šíp, a Rozsnyói Járási Hivatal elöljárója, hozzátéve, hogy a változás már a Sajó vizén is látszik. Tájékoztatása szerint a napokban elvégzik az új vízminták laboratóriumi vizsgálatát, amelyek igazolhatják a helyzet javulását. A mentési munkákat a bányászati helyreállítási társaság végzi. A Vasércbányák állami vállalat a hétvégén arról tájékoztatott, sikerült elérni, hogy a bánya felsőbb szintjeiről ne folyjon víz az alsóbb szintekre, ahonnan magasabb ásványianyag-tartalmú vizet szorított ki. A járási elöljáró szerint ezen a héten befejeződhet a mentési munka első fázisa, az illetékes hatóságok pedig további intézkedéseket tesznek.

Bár a járási hivatal, a környezetvédelmi minisztérium és a kormány számos tagja is azt állítja, hogy egyre kevesebb szennyezett víz folyik a Sajóba, s ezáltal a folyó vize is egyre tisztább, Orosz Örs szerint az állítások hamisak, a szennyvízkifolyást eddig senkinek sem sikerült elhárítani. „15 napja ígérte meg Ján Budaj környezetvédelmi miniszter, hogy két héten belül elhárítják a szennyvízkifolyást. Nos, ez nem sikerült! Ehelyett múlt pénteken sorompót csináltatott és állandó őrző-védő szolgálatot rendelt a helyszínre, hogy senki se tudja megközelíteni a szennyvízkifolyót. Beszéltem az ott dolgozókkal és az őrző-védőkkel is. Mindenki csak szégyenkezett vagy hárított. Az OĽaNO parlamenti képviselője a környezetvédelmi minisztérium közösségi profilján bizonygatta, hogy elhárították a problémát, miközben ez nem történt meg! A szükséges víztisztító beszerzését és telepítését nem oldja senki, miközben az elmúlt hónapokban több megoldási javaslat is asztalra került. A lakosságot nem tájékoztatják, a gerinctelenek kipusztultak, a halak a mederfenékre süllyedve várják a lassú pusztulást. Hogy ezt nem csak én állítom, Varga Tibor és Ján Korpa aktivista nemrég közzétett videója is bizonyítja, melyen a Sajó továbbra sem javuló helyzetéről számolnak be. A kormány az elmúlt 110 nap alatt totálisan megbukott válságkezelésből. Miniszter úr, itt az ideje, hogy levonja a személyes következményeit ennek a bődületes trehányságnak” – olvasható Orosz Örs június 12-én megjelent közleményében. A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A laborvizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett a víz mangán-, szulfát- és arzéntartalma. A folyó jelenlegi helyzetéről a környezetvédelmi minisztérium állításait is kikértük, egyelőre nem kaptunk választ.

Galéria
Továbbra is pusztul az élővilág a Sajóban
Továbbra is pusztul az élővilág a Sajóban
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szlovákiai magyar szempontból Komárom egy olyan fontos város, ahol komolyabb versengés alakult ki a magyar jelöltek között (Somogyi Tibor felvétele)

Komáromban is versengenek a magyar jelöltek

Kalinyingrád

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Eduard Heger
Frissítve

Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Mateusz Morawiecki

Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Csak képeket mutatunk! Kitalálod, melyik közmondásra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.