Közélet

Rövidülhet néhány várólista

Július 1-től eltörölték az egészségbiztosítók a pénzügyi korlátozást néhány szakorvosi rendelő számára. A változtatásnak köszönhetően az orvosok több beteget lesznek képesek ellátni, a pácienseknek pedig kevesebbet kell várniuk a vizsgálatokra.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. július 3. 16:03

várólista rendelő orvos
Illusztráció - Martin Domok/Plus Jeden Deň

Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) öt orvosi szakterület számára szüntette meg a pénzügyi korlátozást. Július 1-től a belgyógyászoknak, az ideggyógyászoknak, az endokrinológusoknak, az allergológusoknak és az orr-fül-gégészeknek lehetőségük nyílik arra, hogy éljenek az új rendszer lehetőségeivel, melynek köszönhetően a biztosító megtéríti az általuk végzett összes vizsgálatot, kezelést. Az Általános Egészségbiztosító sajtóközleménye szerint a változások előnyösek lesznek mind a betegek, mind a rendelők számára: az orvosok így több beteget tudnak kezelni, akiknek így kevesebbet kell várniuk a vizsgálatokra, a rendelők pedig több pénzt tudnak megtakarítani, amit akár az orvosi berendezések fejlesztésére és karbantartására is fordíthatnak. „Az új rendszer választása egyelőre nem kötelező, de reméljük, hogy az orvosok értékelni fogják, hiszen ez egy jobb rendszer, mint a korábbi. Ha a változtatás beválik, bevezetjük a többi orvosi szakterületen is” – közölte Miroslav Kočan, az Általános Egészségbiztosító vezérigazgatója.

2018. június 30. 13:04

Holnaptól ritkulnak az orvosi ügyeletek

A pénzügyi korlátozást az Union Egészségbiztosító is eltörölte, szintén július 1-től. Az Union hasonló javulást remél az új rendszertől, mint a VšZP. A Dôvera Egészségbiztosító egyelőre még tárgyal az új rendszer bevezetéséről. „A Rendelői Szolgáltatók Szövetségével (ZAP) már sikerült megegyeznünk, jelenleg a többi szakorvossal tárgyalunk” – válaszolta kérdésünkre Matej Štepianský, a Dôvera szóvivője. A Szlovák Egészségügyi Minisztérium az új rendszer bevezetését pozitív lépésnek tartja, hiszen a változtatások rövidebb várakozási időhöz és hatékonyabb betegellátáshoz vezetnek.

Egyes szakorvosok vegyes érzésekkel fogadták a tervezett változásokat. Herceg Anikó dunaszerdahelyi orr-fül-gégész az elképzelést alapvetően jónak tartja, hajlandó tárgyalni a VšZP-vel, azonban az általuk kínált feltételeket fenntartásokkal fogadta. „A jól hangzó változások egy éven belül balul is elsülhetnek, de amíg nem írom alá a szerződést, addig nem kívánok belemenni a részletekbe” – mondta a doktornő. A vizsgálatokkal kapcsolatos várakozásokhoz annyit fűzött hozzá, ez minden szakorvost máshogy érint, hiszen az orr-fül-gégészek javarészt akut eseteket kezelnek, ami azonnali beavatkozást kíván, szemben például az endokrinológusokkal, akiknél a várakozási idő 3 hónap is lehet. (nar)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megnemtámadási paktum nélkül pozitív kampányt ígérnek

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Lakhatási és adóssági patthelyzet

GALÉRIA: Megérkezett Eperjesre az a hatalmas gép, amellyel a Munkácsi utcai házat fogják bontani

Kirgizisztánban zárolták több sajtóorgánum számláit egy oknyomozó riport után

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.