Közélet

Rigó: nem fog csúszni a kisebbségi pályáztatás

Pozsony | A kisebbségi kultúra támogatásának átalakítását a kisebbségi biztos helyett a kulturális államtitkár, Rigó Konrád vezényli le.
Lajos P. János

2016. október 12. 09:41

Milyen állapotban van a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény?
Már csaknem kész. A kisebbségi biztos vezetésével eddig is jól haladt az előkészítés. Azt szeretném, hogy még erősebbek legyenek benne azok az elemek, amelyeket már a 2015-ben elkészült képviselői törvénytervezet is tartalmazott. Megerősödnek a tervezetben a kulturális önrendelkezést erősítő részek.
 
Mi lesz a 2017-es kulturális támogatásokkal? Marad a kormánybiztos, illetve a kormányhivatal hatáskörében?
Erről később lesz döntés. Az is elképzelhető, hogy a kormányhivatal hatáskörében marad, de az is, hogy átkerül a kulturális minisztériumhoz. Számomra az a fontos, hogy bárkinek a hatáskörében lesz, a szakmai szempontok erősödjenek. A kormányhivatalban nem egyszer megtörtént, hogy augusztus végén írták alá a szerződéseket. Én ezt szeretném elkerülni, az év első felében le kell zárni a szerződéseket és a kifizetéseket is. Ezt teljesíteni tudjuk akkor is, ha a kormányhivatal lesz a felelős, és akkor is, ha a kulturális minisztérium.
 
Kétséges, hogy ezt sikerül megvalósítani, ha átkerül a kulturális minisztériumhoz, hiszen a pályázat kiírását a kormánybiztos már most novemberre ígérte. Tartani tudják ezt a határidőt?
Ez jogtechnikai kérdés. A pályázati felhívást ki lehet írni, ez nem akadályozza meg, hogy ezt követően a pályázatok elbírálása átkerüljön egy másik államigazgatási szervhez. A pályázati felhívást mindenképpen mielőbb ki kell írni, hogy ez ne okozzon fennakadást.
 
Mi lesz a kiürített kisebbségi biztosi hivatallal?
Én nem úgy látom, hogy kiürülne a biztos hivatala. A kisebbségi biztos nagyon széles tevékenységi kört látott el eddig is. A kisebbségek emberi jogi vonatkozásaival ezután is ő fog foglalkozni, ebben nem lesz jelentősebb változás.
 
A kormányhivatalnál marad a kisebbségi biztos?
Ez egy újabb eldöntendő kérdés. Mivel az emberi jogi kérdések az igazságügyi minisztérium hatáskörében vannak, ezért kézenfekvő lenne, hogy oda kerüljön a kormánybiztos hivatala, de az is elképzelhető, hogy a kormányhivatalban marad.
 
Jelenleg a kormányhivatalhoz tartozik az Ifjú Szivek Táncszínház. Ez is változik?
Az Ifjú Szivek egyedüli kulturális intézményként tartozott a kormányhivatalhoz, ezért logikusnak nevezhető, hogy visszakerül a kulturális minisztériumhoz. Itt megvan az a háttér, ami szükséges ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. A kulturális főosztály hatáskörébe kerül, ahová például a SĽuK és a Lúčnica is tartozik.
 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gilányi lajos

Élet két ország peremén

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.