Közélet

Rigó Konrád szerint nem ők kezdték

Rigó Konrád, a Híd Nagyszombat megyei megyefőnökjelöltje szerint az éles hangvételű kiadványuk, a Téma csak azzal szembesíti az MKP-t, amit a párthoz közeli sajtó művelt az elmúlt években.
author
Finta Márk

2017. szeptember 28. 10:57

Rigó a hangnemet legitimnek tartja, és állítja, nem ők kezdték a támadást.
 
Eddig úgy tűnt, nem kampányolnak egymás ellen Berényi Józseffel, az MKP Nagyszombat megyei megyeelnökjelöltjével. Most kijött a Téma című kiadvány, amelyben élesen támadja ellenlábasát. Mi volt a célja?
Az, hogy a Téma ennyire nyilvánvalóan és élesen megfogalmaz bizonyos kritikát a jelenlegi megyei vezetéssel szemben, teljesen helytálló és valós. A kampány eddig sem volt teljesen pozitív: a Híd részéről és részemről eddig nem hangzott el kritika Berényi felé, ugyanezt viszont fordítva nem lehet elmondani. Hallgattam a Kossuth rádiót, ahol masszívan bíráltak, és olyan dolgokat kértek rajtam számon, például a nagyszombati táblaállítás kapcsán, amivel meg sem kerestek. Próbálták relativizálni, illetve csökkenteni az olyan eredményeink jelentőségét is, mint a Kisebbségi Kulturális Alap. Ez volt az a pont, mikor már úgy gondoltam, hangosan el kell mondani, hogy Nagyszombat megyét nem jól irányítja a jelenlegi vezetés. 
 
A Téma ugyanakkor az egyszerű bírálatnál erősebb és manipulatívabb hangnemet használ, például már a címlapon összemossa Berényit Vladimír Mečiarral. Mi köze van ennek Berényi megyei tevékenységéhez?
A Téma semmivel sem jobb, sem rosszabb, mint az MKP által finanszírozott médiák, melyek ezt évek óta csinálják. Az, hogy most ezzel ők találkoznak szembe, csak annyit jelent, hogy a saját módszereikkel szembesítettem őket. S az, hogy ez per pillanat fáj, azért történhet, mert először szembesültek ilyennel.
 
A Téma több helyen számszerűsít is, megemlíti például, hogy bár a megye lakosságának csaknem 40 százaléka él a Galántai és Dunaszerdahelyi járásban, mégis csak a befektetések 20–25 százaléka érkezik oda. Berényi számai, amelyeket a megyei zárszámadás alapján készített, 37–39 százalékról szólnak. Az ön számainak mi a forrása?
Én is csak a nyilvános információkból tudok kiindulni, melyek a megye honlapján találhatók meg szlovák nyelven – magyar nyelvű verziót nem találtam. Az éves jelentésből és a költségvetésből tudtam kiindulni, és arra alapoztuk a megállapításainkat, amit ott feltüntettek. Azokat a stratégiai anyagokat is felhasználtuk, amelyeket Nagyszombat megye jóváhagyott a 2016–2020-as időszakra az útépítések és befektetések területén. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"289292","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"374","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"376"}}]]
 
Berényi szerint olyan dolgokkal is támadják őt a kiadványban, ami nem a megye felelőssége, például a doborgazi kerékpárhíd megépítésének elmaradásával. 
A Téma a megye vezetését bírálja: a megyefőnök 12 éve ugyanaz, 4 éve pedig van egy Dunaszerdahelyért és Galántáért felelős helyettese Berényi személyében – és nem vagyunk elégedettek az eredményeivel. Azzal sem vagyunk elégedettek, hogy az emberek nem tudnak a munkájukról semmit. Azzal kapcsolatban, hogy mit tehet, és mit nem tehet a megye, egyértelműen benne van a statútumban: így az idegenforgalom fejlesztése és a mozgáskultúra fejlesztése is a hatásköre. Az, hogy a megye azt állítja, van, ami nem az ő dolga bizonyos területeken, egy konkrét esetben akár igaz is lehet, de az nem jelenti azt, hogy nem léphet fel aktívan, és nem tehet meg mindent azért, hogy a dolgok előremozduljanak. Például most építenek először kerékpárutakat. Ezzel foglalkozhattak volna korábban is. A személyi jövedelemadó évről évre nő, egyre több pénze van a megyének, de ezt nem arra fordítják, amire kellene, hanem azokat a befektetéseket végzik, amelyek most szalagátvágásokhoz vezetnek. 
 
 
Önök szerint a vezetés eladósítja a megyét, Berényi szerint viszont az elmúlt négy évben csökkent az adósságállomány, és 2015-ben vettek fel utoljára hitelt – ami miatt az év végén emelkedni fog ugyan az adósság, de ezt a hitelt egyhangúan fogadta el a megyei testület. Önnek van tudomása egyéb olyan hitelről, amit Berényi elhallgatott?
A 2015-ös hitel nagy részét ebben az évben használják fel, a mostani befektetéseket abból valósítják meg – ergo hitelből fektetnek be. Nem tudom pontosan, milyen hitelszerkezetek vannak, ugyan próbáltam utánanézni, de a költségvetésből ez nem teljesen egyértelmű. Az viszont egyértelmű, hogy idén hitelből finanszíroznak minden jelentősebb befektetést.
 
 
Nem tart attól, hogy ha eldurvul a kampány, az elriaszthatja a szavazókat az urnáktól?
Bízom benne, hogy az emberek helyén tudják kezelni a dolgokat. Amit a Téma leírt, azok nem hamis információk, csak a jelenlegi állapotok éles megfogalmazásáról van szó. Remélem, az embereket nem fogja eltántorítani a szavazástól, a lényeg pont az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, mennyi minden dolga van a megyének, és mennyi mindennel nem foglalkozik, vagy rosszul foglalkozik a jelenlegi vezetés.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.