Közélet

Richter: Nem fenyegetnek csoportos elbocsátások

Az idei év első felében nem került sor csoportos vagy tömeges elbocsátásra az országban. Ján Richter (Smer-SD) szociális ügyi miniszter összegzése szerint 2246 alkalmazottat fenyegetett csoportos elbocsátás, de végül csak 310-nek mondtak fel.
TASR

2019. július 22. 12:16

 „A munkáltatók ugyan egy kicsit óvatosabbak lettek, de a csoportos elbocsátások terén nincs változás a tavalyi évhez képest” - mondta, bár hozzátette, a baromfitenyésztő ágazatban lehet leépítés. „Ugyanakkor nagyságrendekkel eltér a veszélybe kerülő munkahelyek és a végül valóban elbocsátott alkalmazottak száma” - tette hozzá.

A miniszter a betöltetlen állásokra vonatkozó adatokról azt mondta, irreálisak, ugyanis sokszor a munkaadók és a munkaközvetítő ügynökségek is bejelentik ugyanazokat a munkahelyeket a hivataloknak.

Meg kell szüntetnünk ezt a duplicitást, hogy a szabad munkahelyekre vonatkozó számok a valóságot tükrözzék

- tette hozzá Richter.

Más gondok is vannak a cégek és a munkaügyi hivatalok közreműködésével. „20 668 olyan állásról tudunk, amelyet betöltetlenként jelentettek be a cégek, de mégsem működnek együtt a hivatalokkal, hogy alkalmazottakat vegyenek fel ezekre a helyekre. Ennek egyik oka, hogy nem hazai, hanem külföldi, nem uniós tagországból származó vendégmunkásokat akarnak felvenni” - jelentette ki Richter.

A munkaügyi hivatalok az első félévben 2844 álláspályázatot hirdettek meg, melyeken 37 680 munkanélküli vett részt, de csupán 1802 embert, a jelentkezők mindössze 3,77%-át vették fel közülük a munkaadók. Richter úgy véli, ennek több oka is van. A munkáltató ugyan bejelenti a megüresedett állást, de nem áll szándékában azonnal betölteni,emellett minden negyedik szabad munkahelyet duplán jelentenek be a hivatalnak: a munkaadók és az ügynökségek. „Emellett az állások 80 százalékát már úgy jelenti be a munkaadó, hogy azokra kimondottan vendégmunkásokat akar felvenni” - mondta Richter, és hozzátette, elutasítja ezt az eljárást.

Elegendő és megfelelően képzett munkaerő van idehaza. Ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy külföldi munkaerőt csakis a hivatalosan nyilvántartott hiányszakmákba lehessen felvenni

- mondta a miniszter.

Hozzátette, a munkaadók a hazai munkaerővel kapcsolatban legtöbbször a nem megfelelő képzettséget jelölik meg kifogásként, illetve nem akarnak idősebbeket alkalmazni. A jelentkezők pedig leggyakrabban az alacsony bér miatt utasítják vissza a felkínált állást, vagy mert megoldhatatlan számukra a munkahelyre utazás, és nincs üzemi járat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?