Közélet

Részletesen mutatjuk, miről döntött a kormány

Pozsony | Számos korlátozásról és óvintézkedésről döntött a kormány. A kabinet döntése értelmében az óvintézkedések jelentős része határozatlan ideig marad érvényben.
author
Demecs Péter

2020. március 24. 14:11

Frissítve
Igor Matovič
- TASR/AP-felvétel

Több tucat intézkedéssel próbálja megfékezni a kormány a koronavírus terjedését. Elsősorban az emberek egészségét védő, a vírus terjedését fékező intézkedésekről döntöttek, mától tárgyalnak a gazdasági intézkedéscsomagról, s a héten terítékre kerül a sokat vitatott határzár és a munka után külföldre ingázók helyzete is, hiszen az erre vonatkozó korlátozások pénteken lejárnak.

Boltok bezárása

A legjelentősebb változások egyike az üzleteket érinti. Azon túl, hogy a délelőtti órákban csak a 65 évesnél idősebb személyeknek lesz engedélyezve a bevásárlás, a kormány beleegyezett abba, hogy vasárnaponként minden üzlet zárva maradjon. Ennek az intézkedésnek a betartását egyelőre nem fogják ellenőrizni vagy büntetni, ám ha kiderül, hogy egy üzlet például félvállról veszi ezt az intézkedést, akár a bezárásáról is dönthetnek.

Az üzlethálózatok ezt egyrészt azért kérték a kormánytól, hogy pihenni tudjanak az alkalmazottak, másrészt pedig azért, hogy fertőtleníteni tudják a boltokat. Azt is meg kell szokni, hogy hétfőtől minden üzletbe, gyógyszertárba, kórházba való belépés előtt megmérik az emberek testhőmérsékletét. A Közegészségügyi Hivatal ugyanakkor elrendeli, hogy az utcára már csak szájtakaróval (szájmaszk, kendő, sál) lehet csak kilépni.

A megszorítások ellenére az sem kizárt, hogy a kormány a héten döntést hoz néhány üzlet, például kertészet vagy virágüzlet megnyitásáról.

„Erről is tárgyalunk, felmérjük, milyen kockázattal járna egy ilyen lépés. Minden esetre ha engedélyezzük néhány ilyen üzlet nyitvatartását, akkor automatikusan minden üzletben szigorítani fogjuk a higiéniai előírásokat”

– mondta Igor Matovič (OľaNO) kormányfő. Ez a gyakorlatban annyit jelenthet, hogy meghatározzák, hány vásárló lehet egy időben az üzletben.

Közlekedés, mobilok

A közlekedési miniszternek tárgyalnia kell a mobilszolgáltatókkal, hogy tegyék elérhetővé a mobiltelefonok SIM-kártyáinak lokalizációs adatait, hogy a hatóságok pontosan beazonosíthassák az emberek mozgását. Így tudják ellenőrizni majd a karantén, és egyéb intézkedés betartását.

Mivel az elmúlt napokat, amikor zárva vannak az iskolák, sok fiatal kirándulásra használta ki, a kormány azonnali hatállyal és határozatlan időre törölte a fiatalokra vonatkozó ingyen vonatozást.

„Ugyanilyen intézkedést bevezethetünk a 65 évesnél idősebb személyek esetében is, ha nem fogják tiszteletben tartani az óvintézkedéseket és nem maradnak otthon”

– mondta a kormányfő, aki szerint a nyugdíjasoknak jelenleg csak olyankor kellene kimenniük, ha kutyát sétáltatnak, orvoshoz vagy üzletbe mennek, ám ezt is csak akkor, ha senkit nem tudnak megkérni, hogy bevásároljon helyettük. Matovič ugyanakkor felszólította a városok és falvak önkormányzatait, hogy hozzanak létre több olyan telefonvonalat, amelyen az idősek ételt tudnak rendelni maguknak.

Koronavírus-kórházak

Az egészségügyi minisztérium a kormány utasítására kiválaszt egy kórházat Kelet-, Közép-Szlovákiában és Pozsonyban, ahol csak és kizárólag a koronavírus-fertőzött személyeket fogják gyógyítani. Más kórházakban ilyen személyeket csak abban az esetben kezelhetnek, ha a kórház többi osztályától elkülönített épületben tudják tartani a pácienseket. Azt, hogy melyik három kórházat fognak elkülöníteni, a kormányfő nem tudta megmondani.

Ha sikerül egyezséget kötni egy külföldi beszállítóval, akkor az állam 200 ezer hatékony koronavírus-tesztet vásárol, minek köszönhetően hosszú hetekre be lenne biztosítva az emberek tesztelése. Így a magánkézben levő laboratóriumokkal együtt elérhetnék, hogy napi 3000 mintát vizsgáljanak.

Minden kórház előtt létrehoznak olyan ellenőrző pontokat, amelyekben anélkül is elvégzik a koronavírus-teszteket, hogy az embernek ki kellene szállniuk az autóból. Ezen pontok létrehozása, illetve az ellenőrzések számának növelése nagymértékben attól függ, mikor érkeznek meg a hatékony tesztek. Jelenleg csak azokat az embereket tudják vizsgálni, akiknek 38 foknál is magasabb lázuk van, néhány napon belül mindenki számára elérhetővé tennék az ellenőrzéseket.

Míg Magyarországon piros lappal megjelölik a karanténra kötelezett személyek ingatlanjainak bejárati ajtaját, Szlovákiában hasonló intézkedést nem terveznek:

„Tudják, az az időszak, amikor sárga csillagot kellett hordaniuk az embereknek már rég elmúlt. Nem hiszem, hogy ennek a pánikkeltésnek, vagy figyelemkeltésnek különösebb haszna lenne”

– reagált a magyarországi intézkedés kapcsán feltett újságírói kérdésre Igor Matovič (OľaNO) kormányfőSzerinte sokkal fontosabb, hogy a fertőzött, vagy fertőzésgyanús személyeket kivonjuk a társadalmi életből, míg ki nem gyógyulnak.

Mise a tévében

A kormány ugyanakkor arra kötelezi a közszolgálati RTVS-t, hogy a kettes tévécsatornán minden nap este nyolctól szentmisét sugározzon. A közmédiának rendszeresen kell majd tájékoztatnia a polgárokat az óvintézkedésekről, a fertőzések alakulásáról.

Ha valahol sorakozni fog kelleni, teljesen mindegy, hogy üzletben vagy üzleten kívül, kötelező lesz a kétméteres távolságtartás.

Hadsereg a kórházakba

Rendőrséget és katonákat vezényelnek ki olyan kórházak elé, ahol gondok voltak a higiéniai előírások betartásával. „Elfogadhatatlan a jelenlegi helyzetben, hogy egy beteget öt hat ember kísérje el a kórházba kivizsgálásra. Több helyütt már konfliktusok alakultak ki emiatt, ezért döntöttünk amellett, hogy rendőröket és katonákat küldünk a kórházakba” – mondta Matovič. Elsőként a pozsonyi Kramáre kórház, a nyitrai, az érsekújvári és a tőketerebesi kórház bejárata előtt jelennek majd meg rendőrök és katonák.

Intézkedések:

  • Az egészségügyi minisztérium tárgyalni fog a biztosítókkal, hogy garantálják a rendelőintézeteknek az elmúlt éves átlagjövedelem 75 százalékát, ellenkező esetben fennáll annak veszélye, hogy a rendelőintézetek bezárnak. „Nincsenek pácienseik, ám elkerülhetetlen, hogy a továbbiakban is nyitva legyenek, ezért szükséges a működésükhöz biztosítani az alapvető anyagi forrásokat” – nyilatkozta Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő.
  • A hadsereg kijelöli azokat a katonákat, akik speciális iskoláztatáson esnek át, hogy szükség esetén asszisztensekként is tudjanak segíteni a kórházakban, például páciensek kísérete, szállítása, mosdatása során.
  • Bezárják az úgynevezett nyugdíjasnapköziket (denný stacionár). A napközik szolgáltatásait a kliensek otthonában kell majd elérhetővé tenni az alkalmazottaknak.
  • A közlekedési tárca tárgyal a mobilszolgáltatókkal, hogy ingyenes SMS-üzeneteket küldhessen az állam például az időseknek arról, mire ügyeljenek ebben az időszakban.
  • Az Állami Tartalékalapnak fertőtlenítőszereket is kell vásárolnia.
  • Azt az árut, amelyet a válsághelyzet áldozatai számára szállít be az ország vagy jótékonysági szervezetek, mentesítik az áfától és a vámtól.
  • A külügyminisztérium összesíti a világ 20 országában foganatosított óvintézkedéseket és kiértékeli, mi segített a járvány visszaszorításában, illetve mi nem.
  • Az igazságügyi miniszter törvénytervezete értelmében az ügyészek és közjegyzők kivételt kapnak és fogadhatják a klienseket. „Talán nem lenne helyénvaló, ha valakinek, aki most hitelesíteni szeretné a végrendeletét, azt mondanánk, hogy majd a koronavírus után” – indokolta az intézkedés bevezetését a kormányfő.
  • Április 30-áig leállítják a végrehajtásokat és az adósok tulajdonának elárverezését.
  • A kormány összegzi, milyen törvényes határidők kitolására lenne még lehetőség, eddig a személyi jövedelemadó bevallásának leadását tolták ki június 30-ig.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Lapos Ildikó 1470 szavazattal első helyen végzett a képviselőjelöltek közt (A szerző felvétele)

Több női képviselője is van Nagymegyernek

pénz euró

Fájóan csökken a reálbérünk

Igor Matovič

Matovič tíz százalékkal csökkentené az éttermekben és sportlétesítményekben nyújtott szolgáltatások áfáját

Párkány: jövőre épül a komposztáló és pályáznak a nyugdíjasklub felújítására is

Párkány: jövőre épül a komposztáló és pályáznak a nyugdíjasklub felújítására is

Eduard Heger

Csütörtökön tartják a parlament rendkívüli ülését

ed

Mikor és mekkora összeget fog kapni? Hamarosan megérkezik a 14. nyugdíj!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.