Közélet

Részben ismert kisebbségi támogatások

Pozsony | A múlt héten felkerült a nyertes pályázatok részleges listája a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) honlapjára. A szakmai bizottságok azonban még üléseznek, nem döntöttek az összes kérvényről. Márciusban indulnak a kifizetések.
Czímer Gábor

2019. február 12. 14:30

Az alap idén is 15 nemzetiségi kisebbség kulturális projektjeit támogatja, de a kultúrközi dialógust célzó kezdeményezésekre is lehetett pályázni. A KKA honlapja szerint a magyar sajtó és könyvkiadás (B bizottság) összes pályázatát kiértékelték már, ahogy a roma kisebbség rendezvényeire beadott összes kérelmet, illetve a magyar kisebbségi rendezvényekre benyújtott pályázatok nagy részét is (A bizottságok). A magyar rendezvények kategóriájában azonban még nem született meg az összes döntés, a nagy fesztiválokra vonatkozó kérvényeket még nem bírálták el. Molnár Norbert, az alap igazgatója elmondta, a bizottság március elejéig dönt ezekről a pályázatokról. A magyar a színházi, zenei, tánc-, vizuális és audiovizuális projektek támogatására beadott kérvényekről március végén dönt a szakmai bizottság. Ekkorra már biztosan megszületik a döntés a roma színházi, zenei, tánc-, vizuális és audiovizuális pályázatokról és a kultúrközi dialógusra beadott kérvényekről is.

A többi kisebbség pályázatait elbíráló bizottságok e héten üléseznek, döntéseiket hamarosan nyilvánosságra hozzák. „A bolgár kisebbség szakmai bizottsága időközben lemondott és tegnap alakult újjá, ezért a bolgár kultúrára szánt pályázatokat jövő héten bírálják el”– mondta az igazgató, aki kiemelte, a támogatások kifizetését márciusban kezdik.

A 25 ezer euró feletti kérelmek benyújtóinak a szakbizottságok előtt kell bemutatniuk, hogy mire igényelnek támogatást. Azokat a pályázókat azonban, akik 40 ezer euró feletti összeget kérnek, a bizottságok nyilvános ülésén hallgatják meg. A meghallgatással kapcsolatban az a mérvadó, hogy az egy kérvényben igényelt összeg eléri-e a 25, illetve a 40 ezer eurót. A nyilvános meghallgatásokra a KKA honlapján lehet regisztrálni.

 

2019. február 11. 14:00

Áttekinthetetlen magyar támogatások

A Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) igazgatója, Molnár Norbert szerint márciusban kezdik a támogatások folyósítását. Az egyes bizottságok által elosztott keretösszegek azonban változtak. A tavalyi évtől eltérően a koordinációs tanács döntése értelmében idén nem egyenlő arányban osztották szét a rendelkezésre álló forrásokat a három magyar bizottság között.

A magyar kultúra támogatására szánt 4 028 000 euróból 1 409 800 jut a rendezvényekre, ugyanekkora összeget osztanak szét a színházi, zenei, tánc-, vizuális és audiovizuális projektek között, a könyv és lapkiadásra pedig 1 208 400 eurót szántak. A tanácstól megtudtuk, hogy ezek az arányok a tavalyi tapasztalatok és az idei prioritások figyelembevételével alakultak ki.

„Az arányok meghatározásakor a tanács tekintettel volt a 2018-ban beérkezett pályázatok számára és minőségére is” – mondta az igazgató.

Hasonló elv érvényesül a roma kulturális támogatásokat megítélő bizottságok esetében. Itt a rendezvényeket 1 021 440 euróból, a könyv- és lapkiadást pedig 340 480 euróból támogatják. 340 480 eurót osztanak szét a roma színházi, zenei, tánc, vizuális és audiovizuális projektek között is. A többi kisebbség számára elkülönített támogatási keret ugyancsak a KKA holnapján érhető el.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?