Közélet

Áttekinthetetlen magyar támogatások

Budapest | A magyar Bethlen Gábor Alap (BGA) tavaly összesen 84 milliárd forintot osztott ki nagyrészt határon túli szervezeteknek. Az óriási összegből 5 817 116 800 forintot, azaz közel 18,2 millió eurót kaptak szlovákiai intézmények.
Czímer Gábor

2019. február 11. 14:00

Nincs pontos, nyilvánosan is elérhető számadat arra vonatkozóan, hogy tavaly összesen mennyi támogatást kaptak a határon túli szervezetek magyarországi közpénzből. Az Átlátszó.hu összesítette a magyar kormány által határon túlra osztott támogatás egy jelentős részét. Sipos Zoltán, az elemzést készítő Átlátszó Erdély főszerkesztője elmondta, a támogatásokat folyósító hivatalnokoknak sincs áttekintése erről. A támogatási rendszer ugyanis nagyon szétaprózódott. A legfontosabb szereplő, a BGA mellett a magyar kormány több intézménye, és az állami tulajdonban levő vállalatok is rendelkeznek olyan keretekkel, amelyeket határon túli szervezetek is megpályázhatnak.

A BGA után az egyik legnagyobb szereplő az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), de az Átlátszó talált határon túli szervezeteket a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatási listáin, a Szász Jenő-féle Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSK) programjaiban és az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. szponzorációs listáin is.

A határon túli fociklubokat nagyrészt a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül támogatják, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak egyike pedig a Kárpát-medencei gazdasági oktatást szponzorálta. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a magyarországi Rákóczi Szövetség is sok határon túli programot valósít meg.

A BGA ugyan minden évben elfogad egy listát a nemzeti jelentőségű intézményekkel, illetve programokkal, melyek évente normatív támogatásban részesülnek, ezen felül pedig vannak „tematikus évek”, melyek egy-egy területre fókuszálnak. Ezek az összegek viszont sokszor eltörpülnek a más projektek – főleg ingatlanberuházások, az utóbbi években fociakadémiák – számára megítélt támogatásokhoz képest.
A támogatások összesítésére elvileg a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer (NIR) szolgál. Ebben azonban nem szerepelnek például a BGA által lebonyolított állandó programok. Ez lehet a magyarázata annak, hogy míg a NIR adatai szerint a BGA 2011 óta 190 milliárd forint értékben támogatott pályázatokat, addig a Bethlen Gábor Alap honlapján közzétett, támogatásokról szóló bizottsági határozatokat összesítve jóval nagyobb összeget, 300 milliárd forintot kapunk.

A megpályázható pénzek nagyobb része nincs meghirdetve, „lobbiznia” kell annak, aki ide be akar kerülni. A legnagyobb, milliárdos nagyságrendű támogatásokról a Miniszterelnökség dönt.

Megnéztük, ki kapta tavaly Szlovákiában a legtöbbet a Bethlen Gábor Alaptól

Bár nem csak a BGA oszt magyar közpénzt, az alap által támogatott projektek elég pontos képet adnak arról, hogy mit támogat a magyar állam a határon túl – írja az Átlátszó. Szlovákiába tavaly összesen 5 817 116 800 forint, azaz közel 18,2 millió euró érkezett a BGA-n keresztül, amelyet 186 tételben osztottak szét. A támogatások összege a 300 000 Ft-tól az 1,64 milliárd Ft-ig terjed. Legalább 80 esetben a támogatás célja valamilyen óvodai intézmény fejlesztése, építése volt.

Legalább 10 iskola is hasonló támogatást kapott. Az óvodák esetében községi és egyházi intézmények egyaránt kaptak magyar közpénzt, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a legnagyobb, egy összegű támogatás kedvezményezettje, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjára kapta a pénzt. Az iskolák között a Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola kapott támogatást tornaterem építésére, de a BGA eredeti, szkennelt papírjaiból sem derül ki, hogy melyik intézményről van szó pontosan. A második legnagyobb összeg a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, amelyet óvodás- és iskoláskorú magyar gyermekek szülei között osztottak szét.

A másik nagy összeggel támogatott szektor a labdarúgás. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a DAC Academy AF 1,35 milliárd, KFC Komarno 300 millió forintot kapott. 2018-ban 71 millió forintból gazdálkodhatott a Libertate Polgári Társulás, amelynek működésével már mi is részletesen foglalkoztunk. A szervezet 2017 elején, frissen a bejegyzése után 220 millió forintot kapott a magyar kormánytól. Azt azonban nem lehet tudni, hogy pontosan mire.

*Libertate előkészítő bizottságában Szitás Zoltán, Németh Róbert és Nyilfa Péter kapott helyet – utóbbi a bizottság elnöke volt. Nyilfa Pétert 2012-ben és 2014-ben is az MKP delegálta a választásokat felügyelő Központi Választási Bizottságba. 2014-ben párton kívüliként a dunaszerdahelyi önkormányzati választásokon indult, az MKP képviselőjelöltjeként. Németh Róbert pedig Csallóközcsütörtök MKP-s alpolgármeste.

*Frissítve

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Világi Oszkár

Világi Oszkár: „Storck hisz a DAC-ban”

farkas

Az agrártárcával tárgyalt az MKP

rimaszombat testület

Személyeskedő vita után született kompromisszum

Branislav Gröhling

Gröhling megerősítette, hogy tárgyalnak a kilencedik évfolyam megszüntetéséről

benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič nem zárta ki, hogy visszavonják a veszélyhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.