Problémás orvoslátogatás

Egyre több beteg panaszkodik arra, hogy nem jut hozzá az ellátáshoz a rendelőkben
Pozsony |

A betegeknek egyre nagyobb problémát okoz hozzájutni a járóbeteg-ellátáshoz – figyelmeztetett a Páciensek Jogvédő Szövetsége (AOPP). Mária Lévyová, a szervezet elnöke hangsúlyozta, a rendelők túlterheltségét csakis rendszerszintű változtatásokkal lehet csökkenteni

Lévyová elmondta, az utóbbi időben egyre több panaszt kapnak a betegektől azzal kapcsolatban, hogy nem tudnak bejutni az általános orvosokhoz és a specialistákhoz.

„A járóbeteg-ellátás minden ágazatában kritikus a helyzet. Valahol az általános orvosok, a gyermekorvosok és a gyermekpszichológusok hiányoznak, máshol az immunológusok, a kardiológusok és a tüdőgyógyászok, a várólisták pedig csak hosszabbodnak”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a túlterheltség az állami és a magánszférában egyaránt megfigyelhető. Sőt, elmondása szerint már nincs különbség a vidéki országrészek és a főváros között sem, mindenhol nehéz hozzájutni az ellátáshoz. Emiatt pedig a páciensek sok esetben már csak akkor kerülnek sorra, amikor az egészségügyi állapotuk jelentősen leromlik.

„Náluk az egészségügyi ellátás költségei a többszörösére rúgnak, a kezelés pedig gyakran nem eredményezi a kívánt javulást”

– magyarázta az AOPP vezetője.

Lévyová a teljes járóbeteg-ellátás rendszerszintű megreformálását sürgeti. Mint mondta, az anyagi források idei megnövelése elengedhetetlen lépés volt, de a pénz önmagában nem oldja meg a problémát.

Mária Lévyová

Rámutatott, az államnak elsősorban meg kellene erősítenie a rendelői hálózatot, valamint növelnie kellene a járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok és nővérek számát. Kiemelte az időzítés szerepét, hiszen elvileg a következő években indul az átfogó kórházreform, amely jelentősen átformálja majd a fekvőbeteg-ellátás rendszerét, és ezekhez a változásokhoz a rendelőknek is igazodniuk kellene. Lévyová szerint a két szektor nagyban függ egymástól, és ez már most is látszik, hiszen az utóbbi időben a rendelők elérhetetlensége miatt a kórházak sürgősségi osztályain is megnőtt a betegek száma.

Az AOPP mellett a járóbeteg-ellátást képviselő szakszervezetek is rendszerszintű változtatást követelnek, különösen most, amikor a gyermekorvosi ügyeleti hálózat az összeomlás szélére került. Az egészségügyi minisztérium a következő napokban terjesztheti be a kormány elé a helyzet rendezésére szolgáló javaslatot.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?