Közélet

Petárdázni csak szilveszterkor és újévkor lehet

Pozsony | Az újév megünneplésére korlátozzák az F2-es és F3-as kategóriájú, szórakoztató pirotechnikai eszközök használatát. A robbanószerekről szóló törvény módosítását, melyet a Most-Híd képviselői terjesztettek be, 93 képviselő támogatta. A jogszabály megtiltja a szórakoztató pirotechnikai eszközök önkiszolgáló jellegű árusítását is.
TASR

2018. június 25. 18:55

Illusztrációs felvétel - Képarchívum

A Most-Híd képviselői szerint a jelenlegi szabályozás nem nyújt kellő védelmet. Főleg az év vége felé az emberek aránytalanul sok pirotechnikai eszközt használnak, ezen kívül pedig bármikor használhatják azokat év közben is. Jelenleg ugyan a törvény lehetővé teszi a községeknek, hogy korlátozzák vagy teljesen betiltsák a petárdázást, ez azonban azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályozás a gyakorlatban nem egységes.
     

A jogszabály értelmében a pirotechnikai eszközöket csak egy meghatározott időszakban lehet árusítani, és tilos az önkiszolgáló jellegű értékesítés. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ilyen eszközt akar vásárolni, akkor ahogy azt a képesített eladótól kézhez kapja, azonnal ki kell fizetnie.
     

Peter Antal (Most-Híd), a törvény beterjesztője azzal magyarázta az újítást, hogy a vásárlók az üzletekben meggondolhatják magukat, és mielőtt a kasszákhoz érnek, bárhová letehetik a petárdát, olyan helyekre is, ahová az nem tartozik. Ilyen módon a pirotechnikai eszköz gyerekek kezébe is kerülhet, a törvény ennek akarja elejét venni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?