Közélet

Pénzügyi tudatosság és a fiatalok

Pozsony | A Szlovák Takarékpénztár (SLSP) felmérést rendelt, amely a fiatalok pénzhez való viszonyát és mobilhasználati szokásait vizsgálta.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 20. 15:06

Anyuka zsebpénzt ad a kislányának  - Shutterstock-felvétel

Az alapiskolások átlagosan havi 21 eurót, a középiskolások pedig átlagosan 78 eurót kapnak – az utóbbiak 82%-ának már saját bankszámlája is van. A legfiatalabb generáció komolyan veszi a pénzt, háromnegyede takarékoskodik.

A legfiatalabb nemzedék már az alapiskola első éveiben szembesül a pénz szerepével, az alsó tagozatos tanulók havi átlagban 14 euróból, a felső tagozatosok pedig 27 euróból gazdálkodnak – derült ki a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) megbízásából készült, az Ipsos piackutató cég felméréséből. Az alapiskolások döntően a szüleikkel (77%) és a barátaikkal (55%) beszélnek a pénzről – a fő forrásuk az ajándék és a nagyszülők. Talán meglepő, de már az alsó tagozatosok 15%-ának is van saját folyószámlája, a felső tagozat esetében ez az arány mintegy 25 százalék, a mai középiskolások pedig már 82%-a rendelkezik számlával. Az ifjú takarékoskodók döntően műszaki cikkekre, öltözködésre és kirándulásra tesznek félre.

2018. július 26. 19:49

Szórakozás helyett spórolnak a diákok

A felmérés kiterjedt a milleniumi generáció mobilhasználati szokásaira is. A mai középiskolások 9 és 12 éves koruk között jutottak az első maroktelefonhoz, míg a most alapiskolába járók döntő többsége már 6 és 8 éves koruk között. A felső tagozatosok esetében 95 százalékos a mobiltulajdonlók aránya, gyakorlatilag valamennyi középiskolásnak van maroktelefonja – és ez kizárólag okostelefon. Ebből adódóan a fiatalok élete a szociális térben játszódik, minden 10 középiskolás közül 9 rajta van a Facebookon, emellett a YouTube, a Messenger és az Instagram hódít. (shz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Árdrágító és költségnövelő a terjedő afrikai sertéspestis

Súlyos baleset történt Szenice közelében, az utat lezárták

A rendőrség keresi a Pohodán fellépő afgán női zenekar négy tagját

Rasszista falfirkák a vasút mellett

Szemében látjuk önmagunkat

Új igazgatója van a Czuczor Gergely Alapiskolának

Legfrissebb galériák
Olvasta már?