Pellegrinit ma beiktatják Pozsonyban, nehéz lesz az új államfő közelébe jutni

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini beiktatásáról szól a szombati nap Pozsonyban, déltől estig különféle korlátozásokra lehet számítani. Pellegrinivel új korszak kezdődik a szlovákiai politikában – a kormánypártokhoz közeli, azokkal jól együttműködő szereplő kerül majd tisztségbe, aki vélhetően több fontos témában is másként viselkedik majd, mint Zuzana Čaputová.

Az új szlovák államfőt még áprilisban választották meg, de mivel elődje mandátuma június közepéig szólt, a házelnökként és a Hlas vezetőjeként is ténykedő Pellegrini hónapokra „állás nélkül” maradt. Az államfő több területen is újításokat tervez az elődjéhez képest. 

Fő a biztonság

A szombati beiktatási ünnepség a Szlovák Nemzeti Tanács ünnepélyes ülésével kezdődik, Pellegrini pontban délben teszi le az esküt, majd egy órakor seregszemlét tart a Hviezdoslav téren. Fél egykor a Szent Mártondómban ünnepi misét tartanak az államfő hivatalba lépése kapcsán, majd három óra előtt Pellegrini átveszi az elnöki palotát az elődjétől, és ünnepélyes ebédet ad. Két emlékmű megkoszorúzását követően az este nyolc órakor zárul a pozsonyi várban, ahol egy fogadással zárják a rendezvényt. 

Az új államfő beiktatásának napján valószínűleg sütni fog a nap, kellemes lesz az idő – de alapvetően más hangulatban zajlik majd, mint Zuzana Čaputová öt évvel korábbi ünnepsége. A társadalom megosztottságának kiéleződése, a Robert Fico elleni merénylet miatti felfokozott hangulat és megerősített biztonsági intézkedések, valamint a világpolitikai helyzet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezvény kevésbé folyik majd fesztelen hangulatban. Pellegrinihez a beiktatás időpontjában csak kevesen kerülhetnek közel, a nyilvánosság a fővárosi programokon a kordonok mögül tekintheti meg az új államfőt. 

Pellegrini kontrollált körülmények között találkozik a nyilvánossággal – az elnöki palotában adott ünnepi ebédén tizenöt fiatal és tizenöt időskorú állampolgár is részt vesz, az új államfő szerint ennek a lépésnek szimbolikus üzenete van, ugyanis javítani kell a generációk közti párbeszédet. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan kik vesznek részt a zárófogadáson – a 450 fős vendéglistát ugyanis nem hozták nyilvánosságra. Médiainformációk szerint külföldi vendégek is megjelenhetnek a helyszínen, például Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnök. 

A pozsonyi program miatt több lezárást is eszközölnek szombat folyamán a városban, a korlátozások elsősorban az Óvárost, Dévényt, illetve az autópálya-felhajtókat érintik. A Pozsonyi Vigadó (Redut) környéke hét órától fél kettőig kerül lezárásra, az Óvárosi (Staromestská) utca fél egytől fél négyig lesz mindkét irányban lezárva – a Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) hídja azonban átjárható marad. Az osztrák határhoz közeli D2/D4 autópálya kereszteződésén fél öttől hatig korlátozzák a forgalmat, Dévény környékén délután várható részleges forgalomkorlátozás. 

Az orosz kérdés 

A beiktatási ünnepségen nem mindenki vesz részt. A kormányhivatal szerint a sérüléseiből lábadozó Robert Fico miniszterelnök egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy megjelenjen a rendezvényen. A kormányfő távúton kívánt erőt és sikert Pellegrininek a feladatai ellátásához, a két politikus rendszeresen kommunikált egymással az elmúlt időszakban. 

Felzúdulást okozott ellenzéki körökben az is, hogy az eseményre Oroszország is hivatalos meghívót kapott. Patrícia Medveď Macíková, Pellegrini szóvivője szerint a meghívó az orosz nagykövetnek szólt, de annak külföldi útja miatt a megbízott ügyvivő vesz részt az eseményen. Az orosz jelenlét miatt a Szlovákia mozgalom parlamenti frakciójának – mely a Za ľudí és a KÚ képviselőit is tömöríti – három tagja biztosan nem vesz részt a beiktatáson. A mozgalom állásfoglalása szerint az orosz képviselő meghívásával Pellegrini ignorálja Ukrajna területi egységét és az orosz invázió áldozatainak szenvedéseit. Az orosz meghívás más vendégek részvételét is érintheti, ugyanis több ország diplomatái is hivatalosak az eseményre, de Moszkva jelenléte miatt protokolláris okokból a távolmaradás mellett dönthetnek. 

Régiós jelenlét 

Pellegrini néhány ponton már jelezte, mire lehet számítani tőle a jövőben. Az új államfő a későbbiekben kiemelt figyelmet fordítana a régiókra – az év során több alkalommal is napokra ellátogatna Kassára és Besztercebányára. Pellegrini a TASR hírügynökségnek felidézte, hogy a múltban Besztercebányán már működött egy elnöki iroda, melynek a tevékenységét szeretné megújítani – el akarja érni, hogy földrajzilag és az elérhetőség terén is csökkenjen a távolság a nyilvánosság és az államfő között. A helyi irodákban kirendelt alkalmazottak is tevékenykednének, akiknek fő célja a programtervezés és a nyilvánossággal való kapcsolattartás. 

Pellegrini a hivatalba lépését követően nem sokkal már teljes figyelmét a munkának szenteli. Az új államfő hétfőn Robert Fico kormányfőt helyettesíti az uniós posztok betöltéséről tartott brüsszeli nem hivatalos egyeztetésen. „A merénylet, a kormányfő egészségi állapota miatt ideiglenesen én fogom helyettesíteni ezeken a találkozókon, legalábbis a hétfőin biztosan, két nappal a beiktatásom után” – mondta Pellegrini a TASR hírügynökségnek. Az új Európai Parlament július közepén választja meg a vezető tisztségeket betöltő személyeket. Pellegrini első hivatalos útja június 26-án már hagyományos módon Csehországba vezet. Bár Prágában Petr Pavellel találkozik, tömör üzenetet már kapott két korábbi államfőtől, Václav Klaustól és Miloš Zemantól: védje az országa identitását és szuverenitását, még akkor is, ha kevés dicséretet kap érte Nyugatról, ignorálja a buta embereket és fejlessze a cseh–szlovák közös kapcsolatokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?