Közélet

Pellegrini Trump meghívására Amerikába utazott

Pozsony/Washington | Peter Pellegrini szlovák kormányfő szerdán az Egyesült Államokba utazott, ahol pénteken Donald Trump amerikai elnök fogadja őt a Fehér Házban.
TASR

2019. május 1. 17:48

Nem titok, hogy a találkozó apropója a kommunizmus bukásának kerek, harmincadik évfordulója, ám lesznek egyéb, kifejezetten Szlovákiát érintő témáink is – jelentette ki a korábban Pellegrini.

A találkozó során tárgyalnak majd a két ország gazdasági és védelmi együttműködéséről. Továbbá Pellegrini találkozik a szlovák piacon működő amerikai cégek képviselőivel, koszorút helyez el Michael Strank, Japánban elesett, szlovákiai születésű katona sírjánál, és meglátogatja a holokauszt múzeumát Washingtonban.

Pellegrini előre láthatóan május 4-én tér vissza Szlovákiába.

Legutóbb 2013 novemberében járt szlovák miniszterelnök a Fehér Házban, Barack Obama akkori amerikai elnök Robert Ficóval találkozott. Mindezt néhány hónappal a szlovákiai államfőválasztás előtt, mely során Fico Andrej Kiskától szenvedett vereséget. George W. Bush elnök öt évvel korábban Ivan Gašparovičot fogadta. 2006 márciusában Mikuláš Dzurinda kormányfő, 2005 márciusában Pavol Hrušovský, a parlament elnöke, 2003 áprilisában Rudolf Schuster akkori köztársasági elnök tett látogatást a Fehér Házban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?