Közélet

Pellegrini: Szlovákia felkészült az ukrajnai fejleményekre

Szlovákiát egyelőre nem fenyegeti veszély az ukrajnai helyzet miatt, de készen áll arra, hogy intézkedjen – árulta el Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) a Nemzeti Biztonsági Elemzőközpont rendkívüli ülése után. Bejelentette, hogy Szlovákia kettes fokozatú készültségben marad. Több lehetséges forgatókönyvet is átvettek, például az illegális határátkelés rizikóját.
TASR

2018. november 28. 12:44

- TASR-felvétel

„Biztosítani szeretném, hogy minden biztonsági szerv és egység készen áll arra, hogy cselekedjen, ha az ukrajnai helyzet fokozódna. Bízunk benne, hogy diplomatikai megoldás fog születni, de minden eshetőségre fel kell készülnünk" – mondta a kormányfő. A központ az energetikai biztonságról is tárgyalt. A kormányfő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy különösen a téli hónapokban lesz nehéz biztosítani Ukrajna gázellátását a fordított áramlási rendszerrel.

Peter Gajdoš védelmi miniszter (SNS) arról tájékoztatott, hogy az éjszakai órákban sor került a válságstáb ellenőrzésére, amely jelenleg a védelmi minisztérium államtitkárának a felügyelete alatt ülésezik. Az ukrajnai helyzetet a katonai hírszerzés is figyeli. Pellegrini elmondása szerint a tárgyaláson a karácsonyi és újévi időszakkal kapcsolatos veszélyekről is szó volt.

2018. november 28. 12:23

Porosenko aláírta a hadiállapot bevezetéséről szóló jogszabályt és azt üzente Putyinnak: tűnjön el Ukrajnából

A kormányfő az Oroszországot sújtó szankciókról is beszélt. Elmondta, hogy bár szerinte a szankciókkal nem teljesen azt érték el, amit szerettek volna, Szlovákia elfogadja az EU döntéseit. Pellegrini nem kívánta kommentálni a tényt, hogy a parlament nem foglalkozik a biztonsági és a védelmi stratégia javaslataival. A kormányfő szerint az a lényeg, hogy a kormány készenlétben legyen.

„Személy szerint azt gondolom, hogy mindez csupán technikai kérdés. A kormány már elfogadta ezeket a javaslatokat, ezért érvényesek, akkor is, ha a parlament nem hagyta jóvá őket" – mondta Pellegrini, és hozzátette, hogy a kormány tudja, kik a szövetségesei, és hol érvényesítse a jogait és kötelességeit. Jelezte, hogy ehhez a problémához visszatérhetnek a migrációról szóló globális ENSZ-megegyezés kérdésének a lezárása után.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?