Pellegrini provokációnak nevezte a kétnyelvűsített csallóközi táblát

kétnyelvű tábla bacsfa

Peter Pellegrini miniszterelnök a Facebook-oldalán provokációnak nevezte a kétnyelvűsített csallóközi táblát, melyről korábban mi is is beszámoltunk.

A Bacsfánál található táblán valaki magyar feliratokat helyezett el.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom közleményben reagált Pellegrini - azóta eltüntetett - Facebook-bejegyzésére.

Kapcsolódó cikkünk

A KÉTNYELVŰ DÉL-SZLOVÁKIA SAJTÓKÖZLEMÉNYE Peter Pellegrini miniszterelnök kijelentéséről

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom megdöbbenéssel értesült arról, hogy Peter Pellegrini miniszterelnök Facebook-oldalán provokációnak nevezte a csallóközi aktivisták által a hét elején kétnyelvűsített közlekedési táblát. A bejegyzés azóta eltávolításra került, de a miniszterelnök kirekesztő és antidemokratikus kijelentései mellett egyetlen jóérzésű polgár sem mehet el szó nélkül.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom a leghatározottabban tiltakozik Peter Pellegrini Szlovákia magyar nemzetiségű polgárait sértő szavai ellen. Ezúton hívjuk fel a miniszterelnök úr és a közvélemény figyelmét arra, hogy a kétnyelvűség nem provokáció, hanem olyan jogos igény, ami a magyar közösség egyenrangúságáról szól.

Emlékeztetjük a miniszterelnök urat: a Szlovák Köztársaság Alkotmánya kimondja, hogy a nemzeti kisebbségeknek joguk van információt kapni az anyanyelvükön. Úgy, ahogy a vasúti kétnyelvűség ügyében is láthattuk, a közlekedési táblák esetében sincs semmilyen jogi akadály a kétnyelvűsítés előtt. Az aktivisták valójában erre hívták fel a figyelmet.

Megdöbbentőnek tartjuk, hogy abban a helyzetben, amikor százezrek tiltakoznak a hitelét vesztett kormánykoalíció lemondását követelve, amikor Andrej Danko parlamenti házelnök kisdoktori munkájáról kiderül, hogy plágium, és amikor hetente újabb és újabb korrupciós ügyek derülnek ki, a miniszterelnök számára a magyar megnevezések jelentenek problémát.

Arra kérjük a koalícióban magyar érdekeket képviselő Híd pártot, álljon ki a kormányban közösségünk érdekeiért, szólaljon fel Peter Pellegrini megnyilvánulása ellen, és valósítsa meg a közlekedési táblák kétnyelvűségét. A földrajzi nevek kisebbségi nyelven történő feltüntetését Szlovákia nemzetközi egyezményekben vállalta. A közúti útjelző táblák kétnyelvűségét a közlekedési miniszter saját hatáskörében kezdeményezheti. A nyelvhasználati aktivisták többéves tevékenysége a példa arra, hogy jogaink érvényesítése mindenekelőtt elhatározás kérdése.

Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom

2018. 11. 30.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?