Közélet

Pellegrini provokációnak nevezte a kétnyelvűsített csallóközi táblát

Peter Pellegrini miniszterelnök a Facebook-oldalán provokációnak nevezte a kétnyelvűsített csallóközi táblát, melyről korábban mi is is beszámoltunk.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 30. 10:30

Kép: Kétnyelvű Dél-Szlovákia

A Bacsfánál található táblán valaki magyar feliratokat helyezett el.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom közleményben reagált Pellegrini - azóta eltüntetett - Facebook-bejegyzésére.

2018. november 25. 17:05

Kétnyelvű tábla jelent meg Bacsfán

A KÉTNYELVŰ DÉL-SZLOVÁKIA SAJTÓKÖZLEMÉNYE Peter Pellegrini miniszterelnök kijelentéséről

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom megdöbbenéssel értesült arról, hogy Peter Pellegrini miniszterelnök Facebook-oldalán provokációnak nevezte a csallóközi aktivisták által a hét elején kétnyelvűsített közlekedési táblát. A bejegyzés azóta eltávolításra került, de a miniszterelnök kirekesztő és antidemokratikus kijelentései mellett egyetlen jóérzésű polgár sem mehet el szó nélkül.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom a leghatározottabban tiltakozik Peter Pellegrini Szlovákia magyar nemzetiségű polgárait sértő szavai ellen. Ezúton hívjuk fel a miniszterelnök úr és a közvélemény figyelmét arra, hogy a kétnyelvűség nem provokáció, hanem olyan jogos igény, ami a magyar közösség egyenrangúságáról szól.

Emlékeztetjük a miniszterelnök urat: a Szlovák Köztársaság Alkotmánya kimondja, hogy a nemzeti kisebbségeknek joguk van információt kapni az anyanyelvükön. Úgy, ahogy a vasúti kétnyelvűség ügyében is láthattuk, a közlekedési táblák esetében sincs semmilyen jogi akadály a kétnyelvűsítés előtt. Az aktivisták valójában erre hívták fel a figyelmet.

Megdöbbentőnek tartjuk, hogy abban a helyzetben, amikor százezrek tiltakoznak a hitelét vesztett kormánykoalíció lemondását követelve, amikor Andrej Danko parlamenti házelnök kisdoktori munkájáról kiderül, hogy plágium, és amikor hetente újabb és újabb korrupciós ügyek derülnek ki, a miniszterelnök számára a magyar megnevezések jelentenek problémát.

Arra kérjük a koalícióban magyar érdekeket képviselő Híd pártot, álljon ki a kormányban közösségünk érdekeiért, szólaljon fel Peter Pellegrini megnyilvánulása ellen, és valósítsa meg a közlekedési táblák kétnyelvűségét. A földrajzi nevek kisebbségi nyelven történő feltüntetését Szlovákia nemzetközi egyezményekben vállalta. A közúti útjelző táblák kétnyelvűségét a közlekedési miniszter saját hatáskörében kezdeményezheti. A nyelvhasználati aktivisták többéves tevékenysége a példa arra, hogy jogaink érvényesítése mindenekelőtt elhatározás kérdése.

Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom

2018. 11. 30.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs megegyezés az MKP és a Híd között

Frissítve

Hetekig is eltarthat a Tátrában rekedt barlangászok mentése

VIDEÓ: Puskás-díj - Zsóri Dániel gólja is a jelöltek között

Tizenhat fiatalkorú volt a Párkányban elfogott illegális bevándorlók között

Anya csak egy van, de bízhatunk benne?

Rolls-Royce Dawn: a várt pirkadat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?