Közélet

Pellegrini lekörözi Orbánt Trumpnál

Donald Trump amerikai elnök előnyben részesíti Peter Pellegrini kormányfőt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szemben, s már jövő pénteken fogadja. Pellegrini ezt egyebek mellett annak is köszönheti, hogy kormánya nemrég a hadsereg modernizációjának keretében amerikai vadászgépek vásárlása mellett döntött.
Demecs Péter

2019. április 25. 18:17

Nem titok, hogy a találkozó apropója a kommunizmus bukásának kerek, harmincadik évfordulója, ám lesznek egyéb, kifejezetten Szlovákiát érintő témáink is

– jelentette ki a kabinet tegnapi ülése után Pellegrini. Példaként említette azt a készülő szerződést, mely alapján az USA több mint százmillió dolláros támogatást adna a szlovákiai katonai repterek felújítására. A szerződést botrányosnak nevezte a kormánypárti SNS, s a párt elnöke, Andrej Danko a koalícióból való távozással fenyegetőzött abban az esetben, ha Szlovákia jóváhagyná. Az SNS ráadásul állította, a dokumentum aláírása egyfajta meghívólevél lenne az amerikai hadsereg számára, aláírása után engedély nélkül is állomásozhatnának amerikai katonák Szlovákiában.

Pellegrini az SNS kritikáját határozottan elutasította, s tegnap elismerte, a szóban forgó szerződés is a Trumppal való tárgyalások témája lesz. „Egészen biztos, arról is beszélgetni fogunk, hogyan folytatódnak majd a tárgyalások a vitatott szerződésről” – mondta tegnap Pellegrini.

Védelmi kiadások, vámok

Trump gyakorlatilag kinevezésének napjától bírálja a NATO tagállamait, amiért túl kevés pénzt fordítanak hadseregeik modernizációjára. Az amerikai elnök kritikájára reagálva végül számos ország, Szlovákiát is beleértve, megemelte védelmi kiadásait. A szlovák kabinet ráadásul az ország történetének legnagyobb modernizációs projektjét is beindította.

Pellegrini viszont a tárgyaláson érinteni akarja az autóipar problematikáját, amelyre negatív hatással lehet Trump vámpolitikája. „Én örülnék, ha ezt a kérdést is megnyitnánk, ugyanis a legtöbb autót USA-ba exportáló államok rangsorában Szlovákia az ötödik. Személy szerint pedig azon a véleményen vagyok, hogy a vámokat csökkenteni, s nem növelni kell” – mondta a kormányfő.

Akik hiába várnak

Az amerikai elnökkel szívesen találkozott volna Miloš Zeman cseh államfő is, aki Trumpot választási kampánya során is nyíltan támogatta, ám nem járt sikerrel. Nemrég ráadásul panaszkodott, bizonyára azért nem kapott meghívólevelet Washingtonba, mert őt, ugyanúgy mint Trumpot, egyesek orosz ügynöknek tartják. „Na és ha két orosz ügynök találkozna, az nem lenne az igazi” – idézte a közszolgálati Cseh Televízió Zemant.

Ugyanúgy meghívólevélre vár már egy jó ideje Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, bár az ő esete kicsit eltérő. Magyar lapértesülések szerint ugyanis Washington tavaly megüzente neki, hogy az amerikai elnökkel való találkozó egyetlen feltétele, hogy nem űzi el a Közép-európai Egyetemet (CEU) Budapestről. Orbán ennek a kérésnek viszont nem tett eleget, a CEU pedig kénytelen volt kiköltözni Bécsbe. Azóta az Orbán–Trump találkozóról nem hallani, a magyar kormány ráadásul látszólag nem is tartja fontosnak a találkozót. A 444.hu hírportál ugyanis emlékeztetett, hogy az mfor.hu márciusban interjút készített Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, és megkérdezték, mi a helyzet az Orbán–Trump-találkozóval. Szijjártó azt mondta: „Jelenleg nincs olyan ügy, aminek a kezeléséhez a legfelsőbb szintre lenne szükség. Legutóbb az amerikai külügyminiszter járt nálunk. Nem maradt olyan nyitott kérdés, amit ne vitattunk volna meg.”

Nyilvánosságra került információk szerint tavaly Andrej Danko házelnök is próbált meghívót kapni Washingtonba, ám hiába, kérvényét lesöpörték az asztalról. A szlovák házelnök a Kongresszus akkori elnökével Paul Ryannel akart tárgyalni.

Szlovákok a Fehér Házban

Legutóbb 2013 novemberében járt szlovák miniszterelnök a Fehér Házban, Barack Obama akkori amerikai elnök Robert Ficóval találkozott. Mindezt néhány hónappal a szlovákiai államfőválasztás előtt, mely során Fico Andrej Kiskától szenvedett vereséget. George W. Bush elnök öt évvel korábban Ivan Gašparovičot fogadta. 2006 márciusában Mikuláš Dzurinda kormányfő, 2005 márciusában Pavol Hrušovský, a parlament elnöke, 2003 áprilisában Rudolf Schuster akkori köztársasági elnök tett látogatást a Fehér Házban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A beteg és a látogató biztonsága a fontos

Botrány az Eurovízión

VIDEÓ: Keszthelyi Vivien autóversenyző elvitte egy körre Orbán Viktort

Aggasztóan kevés 
a lakás Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?