Pellegrini jelölésével elindult az elnökjelöltek harca

2pellegrini

Pénteken új lendületet vett az elnökválasztási kampány, miután Peter Pellegrini (Hlas) hivatalosan is bejelentette az indulását, legfőbb ellenfele, Ivan Korčok pedig leadta negyvenezer állampolgár támogató aláírását.

A kormánykoalíció és az ellenzék pártjainak küzdelmét hozza majd a Szlovákiában márciusban és áprilisban esedékes elnökválasztás. Peter Pellegrini, a Hlas házelnöke az előzetes várakozásoknak megfelelően Besztercebányán jelentette be, hogy elindul a megmérettetésen, míg a több ellenzéki párt által támogatott Ivan Korčok pár órával korábban adta le támogató aláírásait.

A Hlas házelnökének sajtótájékoztatója után biztosnak tűnik, hogy szintet lép az elnökválasztási kampány, hiszen Pellegrini korábban csak lebegtette a jelöltségét és aktívan nem nyilatkozott az elnöki ambícióiról és terveiről. Péntek délelőtt a Hlas elnöksége hivatalosan is rábólintott Pellegrini terveire, Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter a döntéssel kapcsolatban kijelentette, Szlovákiának az ország egész történetében nem lehet jobb államfője, mint a párt jelenlegi vezetője. Pellegrini a pénteki sajtótájékoztatón felvázolta, mire lehet számítani a kampányában: szuverén, a szlovák nemzeti érdekeket védő, de a teljes országot képviselő államfőként mutatta be magát, aki a konfliktusok helyett a kormánnyal való megegyezésre és együttműködésre törekszik majd.
 

Ellentétes álláspontok

A közvélemény-kutató ügynökségek által legesélyesebbnek tartott két elnökjelölt rögtön konfliktusba is került egymással. Míg Korčok a parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek eseményei megmutatták a választások jelentőségét és az egyértelmű álláspontok megfogalmazásának fontosságát, Pellegrini szerint téves az a narratíva, miszerint egy államfőnek ellensúlyként kell ténykednie a kormánnyal szemben. A Hlas jelöltje az állami érdekek szuverén képviseletét és pártok felettiséget ígér, Korčok a függetlenség és az aktív cselekvés szlogenjével vág neki a kampányidőszaknak.

Pellegrini és legfőbb ellenfele, Ivan Korčok között vélhetően az dönt majd, hogy a határozatlan szavazók melyiküket választják majd – bár Korčok állítja, hogy a Fico-kormány tevékenységével eddig elégedetlen koalíciós szimpatizánsokat is meg akarja szólítani. Pellegrini szerint egy államfő egyeztet a szakemberekkel, de nem csak egy kiválasztott körből választja a tanácsadóit. A politikus szerint a lakosságnak bíznia kell az új elnökben, miközben az ellenzéki jelölt koncepciója az államfőről, mint a kormány ellensúlyáról, csak egy politikai szlogen, ami megbontja az egységet.

Pellegrini a hét folyamán több kritikát is kapott arra vonatkozóan, hogy a párt stabilitására hivatkozva állította, meg szeretné tartani a Hlas vezetését az államfővé választása esetén is. A politikus az elmúlt napokban átértékelte az álláspontját: Besztercebányán kijelentette, hogy a győzelme esetén lemond a tisztségéről. A Hlas ugyanakkor Andrej Danko követeléseivel ellentétben továbbra is ragaszkodik majd a koalíciós megállapodásba belefoglalt minisztériumaihoz, valamint az új házelnök is a párt soraiból kerülhet ki.

Danko a múlt héten magánéletével is támadta a Hlas vezetőjét, felhánytorgatta Pellegrininek egy elnöki hitves (first lady) hiányát és állította, hogy a sajtó nagyon alaposan átvizsgálja a jelöltek magánéletét. Pellegrini valószínűleg a kritikákat megelőzendő beszélt erről a témáról is az indulásának bejelentésekor. Az egybegyűlteknek elmondta, hogy amennyiben megválasztják, az országnak nem lesz első asszonya, de senki más sem fogja betölteni a pozíciót – egyedül fog ténykedni a tisztségben.

Ivan Korčok, Pellegrini legfőbb ellenfele célzatosan a rivális bejelentésének napjára időzítette a támogatói ívei leadását, miközben nem hivatalos kampánya már tavaly augusztustól zajlik. A volt külügyminiszter rámutatott, hogy negyvenezer támogatói aláírást gyűjtött össze és sok visszajelzést kapott a helyszíni találkozóin. Korčok nyíltan bírálta a kormánykoalíció lépéseit az igazságszolgáltatás reformja és a külpolitikája kapcsán, az igazság aktív képviseletét helyezte kilátásba.

Pellegrini mögé két kormánypárt, a Smer és a Hlas sorakozott fel és az SNS vélhetően Andrej Danko vagy Štefan Harabin támogatása mellett dönt az első körben, míg Korčok egyelőre a PS és az SaS támogatását élvezi, a KDH-val és a Slovensko-val a napokban egyeztet majd.

A közvélemény-kutatók szerint kétszereplős a verseny

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség pénteken megjelentetett felmérése szerint az elnökválasztás kettejük harcát hozza majd: Pellegrini (40,6%) és Korčok (37,7%) előzetesen mért támogatottsága kiugróan magasabb, mint bármilyen más jelölté. A harmadikként mért Štefan Harabinbra a válaszadók nyolc százaléka szavazna, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a voksok 2,4 százalékát kapná. Amennyiben a március 23-án tartott első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg az összes szlovákiai választópolgár szavazatának legalább felét – amire a gyakorlatban nagy esély kínálkozik –, április 6-án a két legnépszerűbb jelölt között dől el, ki lesz Zuzana Čaputová utódja. A hivatalos elnökválasztási kampány a múlt héten megkezdődött és a választások előtt 48 órával ér véget, a jelölteknek legkésőbb január harmincadikáig le kell adniuk 15 ezer állampolgár, vagy 15 képviselő támogató aláírását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?