Közélet

Parlamenti szócsata a belügyminiszter miatt

Pozsony | A Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltását célzó rendkívüli parlamenti kedden Robert Fico (Smer) a koalíció ördögi tervéről beszélt, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter pedig maffiának nevezte az ellenzéki párt elnökét.
Bugár Anna

2021. június 15. 19:00

mikulec
Roman Mikulec leváltása érdekében Robert Fico a miniszter és legközelebbi hozzátartozóinak múltjában vájkált  - TASR-felvétel

Fico újra formában

Az egykori kormányfő a több mint egyórás felszólalásában élesen bírálta az egész kormányt, legfőképp a belügyminisztert, akinek a leváltása szerinte kellőképp indokolt. Hangsúlyozta, ezt azok a hivatali feljegyzések is bizonyítják, amelyek Mikulec karakteréről árulkodnak, amikor még a katonai titkosszolgálat első embereként teljesített szolgálatot. Fico azt állította, az Aegis Eu cég, amelyben érdekelt Mikulec testvére, a katonai titkosszolgálattal üzletelt, méghozzá abban az időszakban, amikor a jelenlegi belügyminiszter volt a hivatal főnöke. A koalíciót azzal vádolta, visszaélnek a büntetőjoggal, és azt politikai harcra használják fel. Szerinte a kormány gazdasági és pénzügyi eredményeket nem tud felmutatni, ezért azzal az ördögi tervvel állt elő, hogy rács mögé küldi az előző kormány tagjait. Hozzátette, ehhez a büntetőjoggal is visszaélnek, amire egyetlen kormány ideje alatt sem volt példa. Rámutatott a büntetőügyek kivizsgálása során felmerült gyanúra, konkrétan a tanúk befolyásolására és a vallomások manipulációjára is. „Ehhez az ördögi tervhez – mindenáron becsukatni az ellenzék képviselőit a bizonyítékokra és szabályokra való tekintet nélkül – egy bizonyos bűnözői rendszer kialakítására volt szükség, illetve a bevett politikai hagyomány figyelmen kívül hagyására, amely értelmében a büntetőjogot nem használják a politikai verseny során” – érvelt Fico. Az egykori kormányfő idézni akart az SIS-jelentésből, de mivel titkos dokumentumról van szó, Kollár felszólította, ha megteszi, az ülést felfüggesztik, és a tárgyalás zárt ajtók mögött folytatódik tovább. Fico ügyes húzással megkerülte ezt a szabályt, nem közvetlenül a titkosszolgálati jelentésből olvasott fel részeket, hanem azokból a dokumentumokból, amelyek a jelentésben található információval foglalkoznak. Matovič fél tizenegyre megunta legnagyobb riválisának a szónoklását, és megszegte a vizuális eszközök használatára vonatkozó belső szabályt. Egy papírt mutatott fel, amelyen az állt: „capo di tutti capi”. Az olasz kifejezés azt jelenti „főnökök főnöke”, és általában az olasz maffia legmagasabb funkcióját jelölik ezzel a szókapcsolattal.

Heger Mikulec pártján

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő megismételte hétfői kijelentését, amely szerint a kormány teljes mértékben támogatja Mikulecet. A Smer által felhozott érveket konspirációs elméletnek nevezte, majd leszögezte: a kormány meg van győződve arról, hogy a belügyminiszter nem követett el hibát, és nem ért egyet a leváltását célzó indítvánnyal. A kormányfő igazat adott Ficónak abban, hogy a büntetőjoggal nem szabad visszaélni, szerinte ezt most sem engedheti meg magának senki. „Meg akarják hiúsítani a jelöltjeik, barátaik ügyeinek feltárását, mert félnek, hogy ellenük is vallani fognak. Ez mindnyájunk számára nyilvánvaló” – reagált Heger.

Mikulec maradna

A tárcavezető beszédében kiemelte, a smeres képviselők a leváltásával próbálják megmenteni a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított ismerőseiket. Rámutatott, kezdetét vette a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok megtisztulási folyamata. Az előző kormánynak felrótta, hogy a titkosszolgálati információkat nem vizsgálták ki, például a kormányhivatal és maffia összefonódásáról szóló híreket is a szőnyeg alá söpörték. A belügyminiszter szerint Fico célja a feszültségkeltés, és szemmel láthatóan a „saját emberei” védelme miatt aggódik. Mikulec figyelmeztetett, az ellenzék eddig semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy a vizsgálatok során befolyásolták volna a vádlottakat, akik közreműködnek a hatóságokkal. A tárcavezető tagadta, hogy testvére az Aegis Eu cég tulajdonosa vagy vezetője lett volna, a Fico által bizonyítékként tálalt hivatali feljegyzéseket pedig hamisítványnak nevezte.

Lepatkányozott ellenzék

Matovič kedd kora délután kapott szót, a bevezetőben arról beszélt, kormányának köszönhetően szabad kezet kapott a rendőrség. Ľuboš Blaha (Smer) folyamatosan provokálta a pénzügyminisztert, aki cserébe patkánynak és őrültnek nevezte az ellenzéki képviselőt. Matovič – a tőle megszokott, érzelmileg túlfűtött hangnemben – felháborítanak nevezte, hogy a Smer beszél erkölcsi kérdésekről, „amikor az általa jelölt igazságügyi államtitkár retikülért osztogatott ítéletet” – utalt Monika Jankovskára. Beismerte, a jelenlegi koalíció nem tökéletes, de a közös cél összetartja őket, méghozzá a Smer által alkalmazott praktikák megszüntetése. Nem ért egyet Hegerrel abban, hogy a Smer a maffiát védte, szerinte ők maguk a maffia.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.