Közélet

Ősztől változik a közoktatási törvény

Pozsony | Andrej Kiska államfő aláírta a közoktatási törvény átfogó módosítását, mely több területen is jelentős változásokat vezet be.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. július 27. 10:54

Szeptembertől az iskolák támogatást kérhetnek az oktatási minisztériumtól a sítanfolyamok, a természetiskolák, a nyelvtanfolyamok és a különböző tanulmányi kirándulásokon való részvétel költségeire. Bár a Smer ezt az intézkedést a második szociális csomag bemutatásakor már jelezte, egyelőre nem világos, hogy egy-egy tanulóra milyen összeget szán a tárca. A tervezet alapján az összeget a gyerekek számából kiindulva számítják majd ki. 
 
Módosul a továbbképzés 
Ľubomír Petrák (Smer) javaslatára szeptembertől az iskolák az osztálykönyveket hagyományos vagy akár elektronikus formában is vezethetik. A kormánypárti képviselő terjesztette elő azt a módosítást is, amely szerint a szülők a jövőben szóban is kérhetik a féléves bizonyítvány kiállítását, eddig az iskolák csak az írásos kérelmet ismerték el. 
 
Módosulnak a pedagógustovábbképzés, illetve az úgynevezett kreditrendszer feltételei. A pedagógusok a jövőben nem kapnak majd kreditet a szakbővítések után (rozširujúce štúdium), és szigorúbb feltételek mellett lehet majd kreditet szerezni külföldi kurzusokon. Eddig a külföldi képzéseken való részvételt különböző formában (pl. munkák leadásával) ki lehetett váltani, a jóváhagyott módosítások értelmében viszont az órákon személyesen jelen kell lenni. A megszerzett kreditek hét évig lesznek érvényesek. Januárról áprilisra tolják ki az iskolai beiratkozásokat. A középiskolák és szakiskolák diákjai csak különbözeti vizsgával válthatnak szakot és iskolát. A fenntartó beleegyezésével az alapiskolák speciális osztályt is kialakíthatnak. 
 
Hátrányos a szegregáció 
A jogszabály gondol a szociálisan hátrányos helyzetű - elsősorban roma - diákok szegregációjának megakadályozására is. Eddig bevett gyakorlat volt, hogy a diagnosztikai vizsgálatok eredményeitől függetlenül ezek a gyerekek speciális iskolába kerültek, ha halmozottan hátrányos helyzetűek voltak. A módosítás alapján ezek a gyerekek csak akkor kaphatnak anyagi hozzájárulást, ha hagyományos, tehát nem speciális iskolába járnak. A speciális iskola gyakorlatilag elvágta ezeknek a gyerekeknek a továbbtanulási esélyeit, mivel ezekből az iskolákból érettségivel végződő iskolában már nem folytathatják tanulmányaikat. Az iskolák a támogatást a hátrányos gyermekek tanulását segítő asszisztensek bérére, didaktikai eszközökre, illetve fertőző betegségek megelőzésére is fordíthatják. 
Módosul továbbá az igazgatóválasztások szabálya, az iskolatanácsok jogköreit megnyirbálva a jövőben az önkormányzatok és a fenntartó dönthet az igazgató személyéről. A jogszabály szeptemberben lép életbe. 
 
Változások az oktatásban 
Támogatják a sítanfolyamokon, természetiskolában stb. való részvételt. u Módosul a pedagógustovábbképzés rendszere. u Áprilisban lesz a beiratkozás az alapiskolákra. u Gátolják a hátrányos helyzetű gyerekek szegregációját az oktatásban. 
 
Az Amnesty International már 2010-ben figyelmeztetett a szegregációra, most érkezett válasz (Vladimír Šimíček felvétele)
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
villany

Az jár jól, aki korábban talál új energiaszolgáltatót

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

Duslo

Itt a dízelautók rémálma: fogytán az AdBlue-adalék

rendőrség

VIDEÓ: Rendőrök üldözték a lopott motoron menekülő tolvajt. Nézzük, mi lett a vége!

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.