Összefogásra buzdító akciók

magyar-magyar párbeszéd
Pozsony |

Megújult magyar érdekképviseletet címen írtak nyílt levelet a szlovákiai magyarok parlamenti képviseletének biztosításáért. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat a kimondottan e célra létrehozott honlapon.

A hiteles szlovákiai magyar összefogás elérése végett címeztek nyílt levelet a hazai magyar kisebbség fiataljai. A céljuk ezzel is nyomatékosítani egy őszinte párbeszéd szükségességét és társadalmi nyomást gyakorolni, hogy a 2020-as választást követően is legyenek a szlovákiai magyaroknak képviselői a parlamentben. A nyílt levelet más-más szakmákban és régiókban tevékenykedő fiatal szlovákiai magyarok írták alá, hogy generációs összefogásukkal jelezzék a párbeszéd fontosságát. „A megoldás egy közös lista – komoly személyi változásokkal és tartalmi reformmal” – áll a levélben. 

Az aláírók egyetértenek abban, hogy a szlovákiai magyar pártok tartalmilag kiüresedtek, és politikai legitimációjuk megingott. Céljuk egy szélesebb koordináció elérése. „Komoly a veszélye annak, hogy 2020-ban nem lesz magyar érdekképviselet a szlovák parlamentben, és annak is komoly a veszélye, hogy a pártok és a politikusok úgy egyeznének meg, hogy az igénytelen lenne a választók számára. Egy technikai megoldás önmagában nem visz előre, ha az nem hiteles a polgárok számára. Fontos, hogy legyen társadalmi nyomás, és hogy a pártok közötti egyezkedés maximálisan transzparens legyen. Az összefogás akkor lehet hiteles, ha minél szélesebb bázisokon nyugszik, ha nem csak a pártok háttérben kötött alkujáról szól, hanem minél több embert megpróbálnak belevonni. Ezért ez a felhívás nem csak a pártoknak szól, hanem mindenkinek, aki be akar kapcsolódni ennek az újszerű helyzetnek a megoldásába, hogy végül olyan választási lista jöjjön létre, amire mindenki nyugodt szívvel tud szavazni” – nyilatkozta lapunknak Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója, a kezdeményezés egyik vezetője. „Minél többen csatlakoznak, minél többen azonosulnak a koncepcióval, annál nagyobb társadalmi nyomást lehet gyakorolni” – tette hozzá Mózes Szabolcs.

 

Mózes szerint az összefogás akkor lenne sikeres, ha a közös listán új nevek szerepelnének. „Csak akkor lehetne hiteles az összefogás, ha azok, akik már lejáratták a nevüket, lekerülnének a közös listáról, akik pedig maradnak, egy teljesen új tartalommal próbálnák megszerezni a választók bizalmát” – mondta lapunknak. Kifejtette, ha kellő számú ember csatlakozna, akkor lenne egy társadalmi nyomás, amely egy irányba mutatna. „A lényeg, hogy legyen egy fórum, ahol meg lehet nyilvánulni az összefogással kapcsolatban.

Ha lesz mögötte támogatottság, akkor ez akár egy társmoderátora is lehet azoknak a beszélgetéseknek, amelyek a témával kapcsolatban zajlanak. Cél meggyorsítani, működőképessé tenni és elősegíteni a párbeszédet” – zárta a kollégiumigazgató. 

A nyílt levelet Laboda Róbert tanár, költő is aláírta. Mint lapunknak elmondta, szerinte az összefogás olyan, mint az együttérzés, és ebből sosem lehet elég, mert pozitív és konstruktív üzenetet hordoz. „Akkor lennék elégedett, ha a levél hatására a kimondatlan dolgok kimondottá válnának” – tette hozzá Laboda. Zsupcsan Zoltán pénzügyi szakember lapunknak úgy nyilatkozott, a levél egyik célja, hogy azok az emberek, akik együtt szeretnének működni, könnyebben megtalálják egymáshoz az utat. „Fontos, hogy érezzék, mi, szavazók elvárjuk tőlük az összefogást és az együttműködést. Nem szeretném, hogy néhány ember egója miatt ne legyen a legmagasabb szinten senki, aki képviseli az érdekeinket” – tette hozzá a szakember.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szintén összefogásra buzdít, a társadalmi összefogás érdekében szeretné megszólítani a magyar kisebbség legitim képviselőt és a civil szektort, hogy egy hosszú távon működőképes struktúra alakuljon ki. Céljuk, hogy a világnézeti különbségek ellenére is a közösen képviselhető témákra koncentráljanak. A Kerekasztal egy ősszel tartott tanácskozásra hívja a magyar kisebbség képviselőit, a közösségi kötelékek megerősítése céljából. Szeretnék, ha a társadalmi és politikai kezdeményezések újra közelítenének egymáshoz, valamint, hogy a jövőben a közös témákkal induljon el párbeszéd. A tanácskozást Érsekújvárban, szeptember 28-án tartják, részletekkel később szolgálnak.

A nyílt levelet a www.kozosen2020.sk oldalon bárki aláírhatja, eddig több mint 150-en csatlakoztak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?