Közélet

Országszerte hatalmas tüntetéshullám indul ma

Több tucat helyszínen és a világ nagyvárosaiban is tüntetnek ma egy tisztességesebb Szlovákiáért. Az egyetemek többsége rektori vagy dékáni szünetet hirdetett.
Sánta Szilárd

2018. március 9. 07:16

kuciak tüntetés
- Emil Vasko/Plus 7 dni

Csütörtök estig tizenötre emelkedett azon egyetemek száma, amelyek szüneteltetik péntek délután az oktatást. Az egyetemek és karok vezetői ily módon teszik lehetővé az oktatóknak és hallgatóknak, hogy részt vegyenek a péntekre tervezett, Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért! megmozdulásokon. 

A pozsonyi tüntetés emelvényére szólították a szervezők – mások mellett – az egészségügyi nővéreket, pedagógusokat, tudósokat, vállalkozókat és a civil szervezetek képviselőit. 

Az egyik főszervező, Katarína Nagy Pázmány elmondta: mindenki véleményére kíváncsiak; elsősorban arra, hogyan vélekednek a korrupció és a kormány összefonódásáról, és milyen hatása van az összefonódásnak a tevékenységükre. Az invitálás egy széleskörű társadalmi megmozdulást sejtet. Az önálló Szlovákia egyik legnagyobb tüntetéssorozata lesz ma. 

Pénteken újabb tüntetés lesz, a szervezőknek ezúttal követeléseik is vannak

2018. március 5. 12:41

Pénteken újabb tüntetés lesz, a szervezőknek ezúttal követeléseik is vannak

Újabb csatlakozók 

„Nem bízunk abban, hogy a jelenlegi kormány a demokratikus alapelvekkel összhangban képes vezetni az országot” – fogalmazott határozottan a Művészeti Főiskola audiovizuális tanulmányok tanszéke. A pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán is szünetel az oktatás. Jaroslav Šušol, a kar dékánja közleményében kiáll a tüntetők mellett, és támogatja követeléseiket. Hizsnyai Tóth Ildikó, a Comenius Egyetem magyar nyelv és irodalom tanszékének oktatója üdvözölte a dékán döntését, a tüntetéstől a jogállam helyreállítását várja. Kollégáival és hallgatóival természetesnek tartja a részvételt a pénteki tüntetésen. 

Tiltakozók, tüntetők 

Nyilatkozatot adott ki szerdán a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a szlovákiai magyar szervezetek egyeztető fóruma. „Közösségünk sokszínű, de mindannyian tisztességes államban, tisztességes módon akarunk élni. Azt szeretnénk, hogy hiteles emberek képviseljenek minket a demokratikus értékek szellemében!” – olvasható a nyilatkozatban. A megfogalmazók úgy látják, a szlovákiai demokrácia válsága együtt járt azzal, hogy a politikusok hitelüket vesztették; ilyen helyzetben sokat segíthetnek a civilek. „Természetes szövetségesei vagyunk a szlovák civil szférának és aktivistáknak egy tisztességes állam megteremtésében. Felszólítjuk közösségünk felelős polgárait, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz!” – zárják a nyilatkozatot. 

Tokár Géza szóvivő szerint az állásfoglalás megírásának egyik motivációja az volt, hogy a szlovákiai civil szervezetek nem nyilvánultak meg az általános közéleti válság kapcsán. Az volt a cél, hogy legyen egy nyilatkozat, amelyben kiállnak a demokratikus értékek mellett. 

Egyetemek is csatlakoznak a holnapi tüntetéshez

2018. március 8. 07:10

Egyetemek is csatlakoznak a holnapi tüntetéshez

Fiatalok az utcán 

Felhívással fordult a fiatalokhoz a szlovákiai magyar egyetemisták országos szervezete, a Diákhálózat. A nyilatkozatban arra emlékeztetnek, hogy a múltban a diákok számos alkalommal vonultak az utcára, és gyakran voltak társadalmi változások katalizátorai. Nem fogadják el, hogy a korrupció beásta magát a politikába: „Nem élhetünk annak tudatában, hogy választott képviselőink, az ország vezetői bűnszövetkezetekkel hozhatók szoros kapcsolatba. Azon személy meggyilkolása pedig, aki erre a jelenségre akarta felhívni a figyelmet, tényleges merénylet társadalmunk ellen.” Arra kérik az egyetemistákat és a középiskolásokat, hogy pénteken a diákok is hallassák hangjukat. 

Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöke lapunknak azt mondta: „amikor a kormány bűnszövetkezetekkel lopja szét az országot, akkor valójában a mi jövőnket áldozzák fel. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy a magát magyar képviseletként meghatározó párt is a kormány része, akiknek a magyar civil szférának kötelessége kommunikálni elégedetlenségét. Ezért szeretnénk, hogy a magyar diákok hangja is erősítse a közös felkiáltást: Tisztességes Szlovákiát szeretnénk!” 

A tüntetések szervezői szerint Robert Fico kijelentései méltatlanok

2018. március 8. 16:09

A tüntetések szervezői szerint Robert Fico kijelentései méltatlanok
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
iskola

Matovič új tesztelési módszerrel állhat elő

sport a tv-ben

Trnava–DAC rangadó a tévében

koronavírus rendőrség határ

December 7-től az ingázóknak is tesztet kell felmutatniuk a határon

dér fagyás illusztráció

Ilyen időnk lesz szobaton

országos tesztelés

Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is tesztelőpontot hoz létre

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.