Közélet

Ondrejcsák Róbert: Kaliňák és Fico távozott, ez óriási változás

Pozsony | Ondrejcsák Róbert védelmi államtitkárt (Híd-jelölt) arról kérdeztük, hogyan értékeli az elmúlt hetek politikai fejleményeit.
Finta Márk

2018. március 26. 19:45

Ondrejcsák Róbert
Ondrejcsák Róbert  - Fotó: Michal Šebeňa/Plus 7 dní

A Facebookon nagyon aktívan kommunikált, és elég egyértel-műen arra utaltak az első posztjai, hogy távozni fog a posztjáról. A háttér-információk is erről szóltak. Milyen körülmények vezettek ezekhez a Facebook-posztokhoz?

A kérdése valószínűleg arra utal, miért változott az álláspontom.

Igen, de engem érdekelne az is, mire gondolt akkor, és ehhez képest mi változott.

Az változott, hogy új kormányunk van új kormányfővel és új belügyminiszterrel. Mikor az első posztokat írtam, egész más volt a helyzet, Robert Fico volt a kormányfő és Robert Kaliňák a belügyminiszter. Az akkori körülmények között nehezen tudtam elképzelni, hogy folytassam. Ez változott, Robert Kaliňák már nem belügyminiszter, Robert Fico pedig nem miniszterelnök, és ez óriási változás.

Az egyik távozásra utaló posztja a sorosozást említette indokként, ám az új miniszterelnök, Pellegrini még miniszterelnök-helyettesként megvédte Fico sorosozását, és az új kulturális miniszternek is volt ilyen kijelentése. Ezt figyelembe véve beszélhetünk valós változásról?

Úgy gondolom, hogy igen. Ahogy legutóbbi Facebook-bejegyzésemben is írtam, véleményem szerint az elmúlt két-három hétnek köszönhetően is a mainstream politikában háttérbe szorult és vállalhatatlanná vált a sorosozás és az összeesküvés-elméletek. Az új kulturális miniszter is azonnal visszavonta a kijelentését, és bocsánatot kért. Sosem fogom védeni a konspirációs elméleteket, épp ellenkezőleg. Azért is maradtam a kormányban, hogy ezek ellen küzdjek. Úgy gondolom azonban, a jelenlegi körülmények között már nem megengedhetők ezek a dolgok.

A kilépést támogató fiatal hidasok végül maradtak

2018. március 26. 08:16

A kilépést támogató fiatal hidasok végül maradtak

A védelmi tárca kapcsán nem történt változás, holott ez az ön szempontjából fontos momentum lett volna, hiszen régóta elmérgesedett a kapcsolata Peter Gajdoš SNS-es miniszter köreivel. Ez nem zavarja önt?

Amíg látom az esélyt arra, hogy előrelépjünk a nyugati orientáció és a transzparencia területén, addig maradok. De természetesen senki sem lát a jövőbe, és én sem kívánok mindenáron és minden körülmények között a posztomon maradni.

Mi a véleménye a tüntetésekről? Százezernyi ember előrehozott választásokat követelt.

A tüntetések megmutatták, hogy Szlovákiában működik a polgári társadalom, az emberek képesek és hajlandók kiállni az értékeikért és elképzeléseikért. A tüntetéseket apolitikusnak fogtam fel, és nagy dolognak tartom, hogy az emberek összefogtak valami érdekében.

Ám a leghangosabb követelésük, az előrehozott választás nem valósult meg.

Úgy gondolom, hogy a leghangosabban a volt kormányfő és a volt belügyminiszter lemondását követelték. Ez meg is történt. S természetesen követelték Ján Kuciak és jegyese meggyilkolásának kivizsgálását is, és remélem, ez mihamarabb meg is történik majd.

Önt nem politikusként ismerik, nem párttag, a választásokon sem indult – ellenben a legkiemelkedőbb védelmi szakemberek közé sorolják Szlovákiában. Nem gondolja, hogy a kormányválság, és az, hogy politikailag „beleállt” az eseményekbe, nyomot hagyhat önön és szakmai hírnevén?

Úgy gondolom, a szakmai megítélésem a szakmai eredményeim alapján fog alakulni. Amit az elmúlt másfél évben szakmai szinten és a közéletben tettem, az abszolúte vállalható Szlovákiában és külföldön egyaránt, és bármikor aláírom. Hasonló irányban és módon kívánom folytatni a jövőben is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Joe Biden beiktatása
Frissítve

ÉLŐ: Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

TIS

Transparency International: csalnak a bérleti díjakra nyújtott támogatásokkal

koronavirus

A Szlovák Orvosi Kamara útmutatót kér a Covid-19-ből való felgyógyulás igazolásához

Érsekújvár

Fejlesztések az érsekújvári kórház szülészetén

Igor Matovič

4 millió vakcina megvásárlására kötött szerződést a kormány

koronavírus

Már novemberben jelen volt Szlovákiában a koronavírus brit mutációja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.