Közélet

Olvasóinkat is megosztja az országos tesztelés témája

Pozsony | Az utóbbi napok legvitatottabb közéleti témája az országos tesztelésen való részvétel volt. Megkérdeztük hát olvasóinkat, mi a véleményük a kormány által csak „Közös Felelősségként” emlegetett projektről.
Nagy Roland

2020. október 22. 11:00

olvasói vélemények
A felhívásunkhoz több mint 600 hozzászólás érkezett. - Somogyi Tibor felvétele

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök az előző hétvégén jelentette be, hogy az ország teljes lakosságát letesztelné az elkövetkező három hétben. Azóta fokozatosan érkeznek az információk a kormánytól, viszont biztosan még semmit sem lehet kijelenteni, hiszen a projekt lebonyolításáról még egyeztetnie kell a járványbizottságnak és a központi válságstábnak is.

Nem lesz kötelező az országos tesztelés, de komoly hátrányba kerül, aki lemarad

2020. október 20. 19:30

Nem lesz kötelező az országos tesztelés, de komoly hátrányba kerül, aki lemarad

A téma nagy port kavart a szlovák közéletben, az ellenzéki képviselőkön kívül az orvosok és a munkáltatói szakszervezetek is aggályaikat fejezték ki. A lakosság viszont egyelőre inkább támogatja a projektet, legalábbis erre utal az AKO közvélemény-kutató ügynökség felmérése, amelyet a Hospodárske noviny rendelt. Ennek adatai alapján a megkérdezettek 72 százaléka hajlik a tesztelésen való részvételre (44 százalék válaszolta, hogy biztosan ott lesz, 28 százalék pedig azt mondta, valószínűleg elmegy), és mindössze 20 százalék viszonyul elutasítóan a mintavételhez.

Hatalmas érdeklődés

A téma iránt az olvasóink is rendkívül érdeklődnek. Erre utal az Új Szó Facebook-oldalán közzétett felhívás, amelyben azt kértük, mondják el véleményüket az országos teszteléssel kapcsolatban. Kevesebb mint 24 óra leforgása alatt több mint 250 reakció és közel 500 hozzászólás érkezett a témához. A kommentszekcióból kitűnik, hogy a hozzászólók jelentős része elutasítja a tesztelésen való részvételt, vagy pedig bizonytalan, mivel rengeteg apró részletet még nem tisztázott a kormány. Ugyanakkor szép számmal előfordultak olyan hozzászólások is, amelyek a mintavételen való részvételt támogatják. Többször vitába is keveredett a két tábor.

olvasói vélemények

Érvek, ellenérvek

A tesztelést elutasító olvasóink számos különféle érvet sorakoztattak fel, hogy bizonyítsák igazukat. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az országos tesztelés teljesen értelmetlen, hiszen hiába produkál valaki negatív tesztet, ha másnap is megfertőződhet. Mások az összeesküvés-elméletekhez közeli álláspontokat fogalmaztak meg, egyebek mellett arra utaltak, hogy a vírust politikai és gazdasági haszonszerzési célokra alkalmazza az ország vezetősége.

Többen hozták szóba az emberi jogok eltiprását mint érvet a tesztelés kihagyására. Tóth Mónika nevű olvasónk például úgy véli, hogy a testéről neki kell döntenie, így azt sem engedélyezi, hogy az orrából mintát vegyenek.

„És ha ezt nem hagyom, senkinek sincs joga ezért 10 napra bezárni, vagy megbüntetni!”

– tette hozzá.

Bögi Pathó Melinda viszont úgy gondolja, hogy ilyen helyzetben a közegészség védelme az elsődleges érdek, ezért is hirdették ki az országos veszélyhelyzetet. A teszteléssel kapcsolatban ezt írta: „Nincs vele gondom, én megyek”.

Az országos tesztelés jogi oldalát egyébként nemcsak a laikusok, hanem az alkotmányjogászok is megkérdőjelezik (erről számolt be például a Denník N napilap). Matovič ezzel kapcsolatban elmondta: ha az országos tesztelés megvalósul, akkor természetesen minden egyes intézkedést a szlovák alkotmánnyal összhangban fognak meghozni.

Matovičot hibáztatják

Akad olyan olvasónk is, aki az intézkedések betartásában politikai állásfoglalást lát. Így gondolja például Tomáš Sztankó, aki szerint a kormány célja a megfélemlítés, hiszen azzal lehet irányítani az embereket.

„Nem fogok elmenni a tesztre, és egy olyan hazug, csaló ember, mint Matovič, ne mondja meg nekem, meg az emberiségnek, hogy ki mit csináljon”

– írta olvasónk.

A hozzászólását nem hagyta szó nélkül Vass István, aki azzal érvelt, hogy a járvány visszaszorítása mindenki számára fontos, politikai hovatartozástól függetlenül.

„Gondoljon bele, ha emelkedik az esetszám, mindenkinek rosszabb lesz. Ha hirtelen elzárjuk a csapot, azzal drasztikusan visszaszorítjuk, és nem kell a megszorítás!”

– tette hozzá Vass István. 

Aggodalom

Vannak olyan olvasóink is, akik nem csinálnak politikai kérdést a tesztelésből, mindössze félnek a megfertőződéstől. Így vélekedik például Čabala Enikő, szerinte nyáron kellett volna odafigyelni, de akkor mindenki szabadon utazgatott, mintha semmi sem történne.

„A tömeges tesztelés pedig azokat is veszélyezteti, akik egész évben vigyáztak, és nem mentek sehova. Így hogy kerüljük a tömeget?”

– jegyezte meg.

Hasonlóan fogalmazott Lakatos Terézia is, aki szerint a 70 évhez közeli embereknek már nem kellene kockáztatniuk az egészségüket.

A félreértések elkerülése végett hozzátesszük, hogy a kormány a 65 év feletti személyeknek nem javasolja, hogy ellátogassanak a mintavételi pontokra, főleg abban az esetben, ha az adott személy egyébként is sokat tartózkodik otthon. Ha mégis leteszteltetné magát, felkeresheti a helyi önkormányzatot, ahol kérvényezni lehet, hogy a mintát az idős személy otthonában vegyék le. Matovič ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a tesztelést a lehető legszigorúbb higiéniai előírások mellett végzik majd.

Közös felelősség

Végezetül Jankó Sidó Erzsébet hozzászólását idézzük, aki főként a közös felelősségvállalásra buzdítja az embereket, és arra figyelmeztet, hogy az elégedetlenség mögött gyakran nincsenek konkrét javaslatok.

„Ha kell szájmaszk, akkor felháborodnak, ha nem, akkor azért. És még sorolhatnám. Mindenki szid, kritizál, támad. De még sehol nem láttam, olvastam egyetlen javaslatot arra, hogy mit hogyan kéne csinálni. Csak egy a lényeg, amit csinálnak, javasolnak, döntenek, ajánlanak az baromság, agyatlanság és rossz”

– írta olvasónk, majd hozzátette, hogy ő biztosan elmegy a tesztelésre, saját maga és mások érdekében is.

„Lehet beszélni róla, hogy mi minden másra költhették volna azt a pénzt, de a tesztek megvannak, nekünk szánják, hát használjuk ki a lehetőséget. Sajnos addig, amíg közvetlenül nem minket vagy családtagjainkat érinti a betegség, vagy netán az elhalálozás, nem vesszük komolyan”

– zárta Jankó Sidó Erzsébet.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Környezetbarát és egészséges zöldház

Környezetbarát és egészséges zöldház

Richard Sulík

Sulík nem tudja elképzelni, hogy valaha együttműködjön Pellegrinivel

EURO-2020 – Finnország–Dánia 1–0
Frissítve

EURO-2020 – Eriksen drámája után finn győzelem a dánok ellen

EURO-2020 – Belgium–Oroszország 3–0
Frissítve

EURO-2020 – Könnyed belga siker, Lukaku duplázott

időjárás meleg

Jövő héten megérkezik az idei év első hőhulláma

Mózes Szabolcs

„Jobb lenne, ha a személyes ellentétek helyett a valódi problémákról beszélnénk”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.