Ódor: 2024-ben havi 750 euró lesz a minimálbér

odor lajos k

A munkáltatók és a munkavállalók szervezetei hétfőn a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén megállapodtak a jövő évi minimálbér összegéről.

2024-ben havi 750 euró lesz a minimálbér – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Ódor Lajos kormányfő.

„Nem szokványos, Szlovákiában pedig az utóbbi időben végképp nem, hogy konstruktív párbeszéddel sikerül kompromisszumra jutni, bár bizonyos fokig mindkét fél elégedetlen az eredménnyel. A szakszervezetek természetesen magasabb béreket szeretnének az alkalmazottaknak, a vállalkozásoknak pedig a versenyképességüket is őrizni kell” – mondta Ódor, hozzátéve, hogy örül a megállapodásnak.

Soňa Gaborčáková munka-, szociális és családügyi miniszter a munkáltatók és a munkavállalók közti megegyezésről szintén megjegyezte, hogy száz százalékig egyik fél sem elégedett, de a bértárgyalásokat az adatokra kell alapozni, nem az érzelmekre. „Örülök, hogy az Ágazati Tanácsok Szövetségének mindkét fél tagja lesz, és a jövőben ennek adataira támaszkodhatunk” – mondta Gaborčáková.

Mindkét fél képviselői megerősítették, szükség van arra, hogy a kormány felelősen álljon hozzá a bérek kérdéséhez, és megfelelő adatokkal szolgáljon, amik alapján lefolytathatják az egyeztetést.

A Munkáltatói Szervezetek Szövetsége (AZZZ) és a Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) júliusban nem jutott egyezségre a 2024-es minimálbér kérdésében. A háromoldalú érdekegyeztető tanácsban augusztus végéig volt idő a megállapodásra.

Ha nem lett volna egyezség, a minimálbér a törvényben megszabott mértékben emelkedett volna, automatikusan, a két évvel ezelőtti átlagbér 57%-ára. Ez 744 eurót jelentene, tehát 6 euróval lenne alacsonyabb a megállapodásban szereplő 750 eurónál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?