Közélet

Nőtt a kisebbségekhez tartozó önkormányzati politikusok száma

Pozsony | Növekedett a nemzeti kisebbségekhez tartozó politikusok száma, áll a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló, 2017-2018-as évekre vonatkozó jelentésben, amelyet a beterjesztők tárcaközi egyeztetésre bocsátottak.
TASR

2019. április 25. 12:00

A jelentésben, melyet a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos hivatala dolgozott ki, a 2014-es és a 2018-as önkormányzati választások eredményeit vetették össze. Az összehasonlítás szerint jelentősen emelkedett a nemzeti kisebbségek pártjai által támogatott, megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők száma. A növekedés a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd esetében a legszámottevőbb.

2014-ben 107, 2018-ban 167 olyan polgármestert választottak meg, aki az MKP támogatásával indult (akár egyénileg, akár koalícióban). Az MKP jelöltjei több mint kétszázzal több képviselői helyet szereztek tavaly, mint négy évvel korábban. 2014-ben 1151, 2018-ban 1358, MKP által támogatott képviselő szerzett mandátumot. A Híd által támogatott polgármesterek száma 87-ről 287-re, az önkormányzati képviselők száma 829-ről 1124-re emelkedett.

A kisebb, roma nemzetiséget képviselő politikai formációk is növekedést könyvelhetnek el. A Roma Koalíció Pártja (SRK) által támogatott polgármesterek közül tavaly kilencet választottak meg, 2014-ben csak hatot. Ötvenháromról hetvenegyre nőtt a párt sikeres önkormányzati képviselőinek száma. Az Együttélés és Tolerancia Pártja (STS) 30 sikeres képviselőjelöltet támogatott, míg négy évvel korábban egyik jelöltje sem szerzett mandátumot.

A kisebbségi kormánybiztos hivatala 2013 óta terjeszti elő rendszeresen a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló jelentést, amely a kisebbségek politikai és társadalmi jogállását, illetve a kulturális, oktatási és nyelvi jogok betartását vizsgálja. Az aktuális jelentés szerint a nyelvi jogok és az ezzel összefüggő jogszabályi kötelezettségek gyakorlati alkalmazása terén hiányosságok tapasztalhatók. A beterjesztők ugyanakkor nagyra értékelik a kultúra és oktatás terén elfogadott dokumentumokat és törvénymódosításokat, melyeknek köszönhetően létrejöhetett például a Kisebbségi Kulturális Alap, az SZK Kulturális Minisztériumának helyi és regionális kultúráért, valamint kisebbségi kultúráért felelős osztálya, illetve az oktatási tárca nemzetiségi és inkluzív oktatásért felelős osztálya.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Huawei telefonjait használóknak egyelőre nincs miért aggódni

Kanada nyerte a tengerentúli derbit, az oroszok a svédeket is legyőzték

Akár két métert is nőhet a világ tengereinek szintje 2100-ra

Konečný az NBÚ új igazgatója

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Súlyos baleset történt Kelet-Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?