Közélet

Neten terjed a dezinformáció

Egyre több álhírportál üzemel szlovák és cseh nyelven, ezek jelentős része az orosz kormány propagandáját terjeszti. Jelenleg 131 magas „rizikófaktorú” weblapot tartanak nyilván, a legolvasottabbak látogatottsága havi szinten milliós nagyságrendű.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 5. 16:07

álhír
- Fotó: pixabay

A konspiratori.sk felületen megtalálható azoknak a weblapoknak a rendszeresen frissülő jegyzéke, amelyek megtévesztő tartalmakat közölnek. Az adatbázis célja a hazai és a cseh olvasóközönséget elérni szándékozó álhírforrások összegyűjtése: nagyrészt cseh és szlovák oldalakat tartalmaz, de vannak közöttük angol nyelvűek is.

Menő a politikai álhír

A pozsonyi székhelyű Globsec biztonságpolitikai think-tank ez év augusztusában elkészített egy áttekintést a szlovákok és csehek álhírfogyasztási szokásairól a konspiratori. sk álhírportál-katalógusa alapján, amely akkor 118 weblapot tartalmazott. A tanulmány szerzője, Katarína Klingová szerint a nemzeti nyelven közölt tartalom a legnépszerűbb Csehországban és Szlovákiában is. Ami rögtön szembetűnik és nagyon lényeges, hogy a két országban nagy volumenű az álhírpiac, azon belül is a politikai, közéleti álhírek fogyasztása dominál: az első hét legolvasottabb álhírportál politikai-közéleti témájú.

Orosz propaganda

Az orosz propaganda az álhírpiacon hatalmas szeletet hasít ki magának. 2018 júliusában a hlavnespravy. sk volt a legolvasottabb portál 5,91 millió látogatóval, ezt második helyen a Sputnik orosz állami hírügynökség cseh verziója követte (2,56 millió látogató). A cseh és szlovák álhírfogyasztók ezen felül további orosz propagandaportálokat is olvasnak. Ebből jól látszik, hogy Csehország és Szlovákia fontos célja Oroszország információs hadviselésének, az orosz állam nemzeti nyelven tálalja a geopolitikai érdekeinek megfelelő narratívákat.

 

A leglátogatottabb álhíroldalak a látogatók számával:

hlavnespravy.sk 5 910 000
cz.sputniknews.com 2 560 000
ac24.cz 1 150 000
aeronet.cz 806 950
krajskelisty.cz 700 960
protiproud.cz 657 820
pravyprostor.cz 650 240
badatel.net 622 940
bajecnezeny.sk 615 090
novarepublika.cz 564 220

(forrás: www.globsec.org)

 

Halottakkal teli gép

A dezinformáció jellemző példájaként említhető a Kelet-Ukrajna fölött 2014-ben lelőtt maláj utasszállító esete után beindult orosz propaganda. Nagyon rövid idő alatt a tragédia okának különböző verziói láttak napvilágot, talán a leghajmeresztőbb az a narratíva volt, hogy az előre eltervezett esemény során a gép eleve halottakkal a fedélzetén szállt fel.

Szlovákok az első tízben

A legolvasottabb dezinformációs portál szlovák nyelvű, ugyanakkor az első tíz között csak három szlovák van. Ennek a ténynek a jelentőségét csökkenti a nyelvi és történelmi rokonság, a két nemzet között mondhatni problémamentes a nyelvértés. Ezzel együtt a szlovákok inkább hajlamosak a szlovák mellett cseh nyelvű álhíreket is olvasni, a csehek ehhez képest kevésbé látogatják a szlovák nyelvű oldalakat. Míg a hlavnespravy.sk forgalmának csak a 7%-a érkezik Csehországból, a Sputnik cseh verziója esetében a Szlovákiából érkező látogatók aránya 41%.

 

A legmegtévesztőbb álhíroldalak (Weblap, Index):

1 vigilantcitizen.com 9,8
2 zvedavec.org 9,8
3 protiprudu.org 9,8
4 orgo-net.blogspot.sk 9,7
5 aeronet.cz 9,7
6 conspi.cz 9,7
7 nwoo.org 9,7
8 badatel.net 9,6
9 czechfreepress.cz 9,6
10 bnw-nwo.wz.cz 9,5

(forrás: www.konspiratori.sk)

 

Mire jó a lista?

A listát azzal az elsődleges szándékkal hozta létre a NetSuccess digitális ügynökség a Sesame Communications Expertsszel együttműködve, hogy a világhálón a hirdetési rendszereket felhasználó hirdetők számára eligazodást nyújtson, mely oldalaktól érdemes óvakodni, egyrészt azért, hogy saját maguk, illetve cégük jó hírét megőrizendő ne asszociálódjon a nevük fake news oldalakhoz, másfelől pedig azért, hogy reklámkiadásaikkal ne ilyeneknek képezzenek bevételforrást. Irányadó kíván lenni híroldalak és publicisztikai felületek számára is, hogy a külső hivatkozásaik során el tudják kerülni a megbízhatatlan oldalakat. Egy-egy álhíroldalt közel 20 fős szakmai bizottság tagjai értékelnek egyénileg, több szempont alapján, és az értékeléséből képzett index alapján kerül fel az oldal a jegyzékre.

A konspiratori.sk weblapjegyzéke nyitott adatbázis. Ha bárki úgy gondolja, hogy belebotlott egy kétes informácikat szolgáltató felületbe, az oldalon található egyszerű űrlap segítségével javaslatot tehet a gyanús forrás hitelességének a megítélésére.

(Forrás: konspiratori.sk, globsec.org)

Malinák Zsolt

Az álhírportálok értékelése

Az értékelés előre meghatározott, nyilvánosan hozzáférhető kritériumok alapján történik, ezek a következők: 1. A tényekkel összeegyeztethetetlen viszonyban levő álhírek, hazug propaganda, illetve információk megtévesztő kontextusban való bemutatása, ideértve a képi és videóanyagokat is. 2. Politikai, gazdasági vagy egészségügyi szempontból releváns összeesküvés-elméletek kritikai értékelés nélküli közlése. 3. Csodagyógyászat, csodagyógyszerek, a sarlatánság fogalomkörébe sorolódó eszközök és eljárások propagálása, amelyek ellentmondanak az objektív tudományos ismereteknek, és elvezethetnek az indokolt gyógymódok hanyagolásához, illetve egészségkárosodáshoz. 4. Vulgáris és a politikai szélsőségesség kategóriájába sorolódó tartalmak, félelemkeltő, riogató hírek, nemzetiségi, faji, vallási és egyéb kisebbségeket gyalázó tartalmak közlése. 5. Az újságírói etika alapvető szempontjainak mellőzése.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
traktor

A fagyok után a szárazság tizedeli a termést

kk

Nem szerep: cukrászinasnak áll

koronavírus rendőrség határ

Szerdától csak a kijelölt határátkelőkön lehet majd átlépni Szlovákia határait

koronavírus

Koronavírus: ezekből a járásokól származnak a hétfőn diagnosztizált betegek

Csernobil

Harmadik napja ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben

Veronika Remišová

Meghirdették az első uniós pályázatot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.