Népszámlálás: a Statisztikai Hivatal törölné a második nemzetiséget

Aki nem tudná online kitölteni a népszámlálási íveket, attól júliustól októberig vennék fel az adatokat ⋌(TASR-felvétel)
Pozsony |

A Szlovák Statisztikai Hivatal törölné a népszámlálási ívből a nemzetiségre vonatkozó második kérdést. A lépés ellen tiltakozik a kisebbségi kormánybiztos, de a kulturális államtitkár is, a roma szervezetek pedig petíciót indítottak a két nemzetiség bejelölhetőségének megtartása érdekében.

A Statisztikai Hivatal váratlanul pénteken, valamivel este hét óra előtt adta ki azt az intézkedés-tervezetét, amellyel törölné a február 15-én kezdődő népszámlálásból a nemzetiségre vonatkozó második kérdést. A módosítás értelmében a felmérésben kettő helyett mindenki csak egy nemzetiséghez tartozónak vallhatná magát. A népszámlálási kérdőívben ugyanis idén először nyílna lehetőség arra, hogy két nemzetiséghez tartozónak valljuk magunkat, az online kérdőívben először a „Mi az ön nemzetisége?”, majd az „Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?” kérdés következne. A Statisztikai Hivatal pénteken este az utóbbi kérdés törlését kezdeményezte. Az intézmény arra hivatkozik, az ügyben egyeztetett a nemzetiségek képviselőivel. A hivatal szerint az egyeztetés során szóba kerültek a nemzetiségre vonatkozó két kérdésre kapott válaszok értelmezésével kapcsolatos kétségek is. Az intézmény ezeket a kétségeket részben megalapozottnak tartja, a második kérdés eltörlését gyorsított eljárásban kezdeményezte, amely február 8-ig tart.

A hivatal egyelőre nem árulta el, hogy a kisebbségek mely képviselőivel egyeztette a lépést. Korábban az intézmény lapunkkal azt közölte, csak akkor törli el a nemzetiségre vonatkozó második kérdést, ha erre a kormány utasítja. Ilyen utasításról azonban nem tudunk.

Bukovszky: Ez csalódás

A kisebbségi kormánybiztos, Bukovszky László, akit a tisztségbe még az előző kormány idején a Híd jelölt, a közösségi oldalán azt írja, mélységesen csalódott a Statisztikai Hivatal lépése miatt, de amiatt is, ahogyan ezt az intézmény megtette. A kormánybiztos ugyanis azt állítja, őt teljesen kihagyták a folyamatból, és szerinte a hivatal indítványa jogellenes. Bukovszky kiemeli, a hivatal a lépésével egyoldalúan megsértette a vele mint kormánybiztossal való együttműködést. Mindezt annak ellenére, hogy a népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó kérdéseinek ügyében ő is kompetens.

A Statisztikai Hivatal lépése után Zuzana Kumanová (Za ľudí) kulturális államtitkár a közösségi oldalán úgy reagált, meglepte őt az intézmény indítványa. „Az utolsó pillanatban, a diskurzust mellőzve, a hivatal vezetése egy érzékeny témába avatkozik bele” – írja Kumanová. Egyben felhívta a figyelmet arra a petícióra, amely a Statisztikai Hivatal lépése ellen tiltakozik és amit a roma közösség képviselői indítottak. A tiltakozást a kormány kisebbségi bizottságának roma tagjai mellett a testületben helyet foglaló kisebb nemzetiségek képviselői, így az ukrán, a cseh, az orosz, a német, a lengyel, a morva, a bolgár, a zsidó és a horvát bizottsági tagok is aláírták. Lapzártánkkor a petíciót 292-en támogatták.

A nemzetiségre vonatkozó második kérdés megtartását célzó tiltakozást aláírta az OĽaNO kormánypárt által jelölt Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos is. Bučková néhány órával a Statisztikai Hivatal indítványának publikálása előtt a közösségi oldalán állt ki a két nemzetiség bejelölhetősége mellett. A romaügyi biztos azt írja, Bukovszkyval közösen a kormány kisebbségi bizottsága elé terjesztenek egy felhívást, amelyben a két nemzetiség bejelölhetősége mellett állnak ki.

A parlamenten kívüli Híd elnökségi tagja, Ravasz Ábel, aki a nemzetiségre vonatkozó második kérdés egyik átültetője volt, a Statisztikai Hivatal lépésére reagálva a közösségi oldalán azt írja, szerinte az intézmény engedett a politikai nyomásnak. „Üzenem a politikusoknak, akik emögött állnak: ezt nem hagyjuk annyiban” – tette hozzá.

A folyamat

A Statisztikai Hivatal által kiadott intézkedéstervezet valójában egy alacsony szintű jogszabály. Mielőtt életbe lépne, tárcaközi egyeztetésre kell bocsátani. Rendes körülmények között ez 15 nap, de bizonyos rendkívüli feltételek esetén ez rövidíthető. Ez utóbbi lehetőséggel élt a hivatal, amikor február 8-án tervezi lezárni az egyeztetést. Ezt élesen bírálta az SaS parlamenti frakciójának tagja, Ondrej Dostál (OKS), aki rendszeresen foglalkozik kisebbségi témákkal. „Semmiféle rendkívüli vagy előreláthatatlan körülmény nem következett be” – idézte a gyorsított eljárás jogszabályban foglalt okait. Dostál a két nemzetiség bejelölése mellett foglalt állást.

A nemzetiségre vonatkozó második kérdés törlését korábban Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő vetette fel. Gyimesi a Statisztikai Hivatal péntek esti lépése után közösségi oldalán az egy nemzetiség jelölhetőségének támogatására szólított fel. „Merjünk magyarnak lenni” – írja. Gyimesi kezdeményezését már korábban támogatta az Összefogás, amely az ügyben nyílt levelet címzett a miniszterelnöknek. A levelet az MKP vezetői is aláírták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?