Nem választhatna a szülő iskolát

Pozsony |

<p>Sem a szülők, sem az igazgatók szerint nem lenne helyes, ha az állam kötelezné a szülőket, hogy a lakhelyük szerinti körzet alapiskolájába adják gyerekeiket. Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter ugyanis egyebek közt ezt javasolja az oktatásügy helyzetéről és teendőiről készített elemzésben.</p>

 

Az államnak köteleznie kellene a szülőket arra, hogy a lakhelyük szerinti körzet alapiskolájába írassák gyerekeiket. Egyesek között ez a javaslat is része az oktatásügy állapotát taglaló minisztériumi jelentésnek, amelyet Dušan Čaplovič tárcavezető tegnap bemutatott a parlamentben. Egy ilyen változtatással sérülnének a szülők jogai, véli Ölveczky Árpád, a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola igazgatója. „A demokráciában adott a szabad választás joga. Egy ilyen módosítással ezt befolyásolnák” – mondta lapunk kérdésére az igazgató, hozzátéve, hogy az ő gyerekei sem a körzetük szerinti iskolába járnak. Sok szülő azért íratja a közeli város iskolájába a gyerekét, mert a helyi kisiskola az alacsony diáklétszámok miatt összevont osztályokat működtet. A szülők pedig attól félnek, ez hátrányt jelent a gyerek számára. Ebben egyébként nem egységes a szakma, sok pedagógus úgy véli, az alacsony tanulólétszám és az összevont osztály előny a gyerek számára.Mások azért döntenek a városi iskola mellett, mert egyébként is beutaznak a munkahelyük miatt. A minisztériumi elképzelés az ő életüket mindenképpen megkeserítené. A javaslat egyébként ellentétben áll a miniszter korábbi kijelentéseivel: Čaplovič kevesebb kisiskolát akart, ám az iskolaválasztás eltörlése pont a kisiskolákat erősítené. További részletek csütörtöki nyomtatott kiadásunkban. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?