Nem tüntet együtt a Magyar Szövetség és a PS

Orosz Örsöt, a Magyar Szövetség alelnökét (j) és Forró Tibort, a Progresszív Szlovákia magyar platformjának vezetőjét (b) Czímer Gábor kérdezte(Fotó: úsz)
Pozsony |

Az Új Szó-stúdió legfrissebb adásának vendége volt Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke és Forró Tibor, a Progresszív Szlovákia magyar platformjának vezetője. A vitájukból kiderül, hogyan viszonyul a két párt a lehetséges együttműködésükhöz és mik a köztük lévő súrlódási pontok.

Forró Tibor annak kapcsán, versenytársként tekintenek-e pártjában a Magyar Szövetségre, azt mondta, a 2020-as választás előtt ugyan voltak tárgyalások a PS magyar platformja és az akkori Összefogás mozgalom között, a mostani parlamenti választás előtt ez elmaradt és a PS inkább semleges félként tekintett a Magyar Szövetségre. Forró azonban hozzátette, a Magyar Szövetségben a közelmúltban végbement belső változások miatt még nem tudják, jelen helyzetben mit várjanak a párttól. Orosz Örs ennek kapcsán arról beszélt, regionális szinten a két párt képes az együttműködésre. A Progresszív Szlovákia magyar platformjára azonban úgy tekint, mint egy magyar szavazatokra vadászó szereplőre, ami szerinte az etnikai érdekképviselet sikertelenségének egyik okozója is egyben. A Magyar Szövetség alelnöke mindemellett úgy véli, Dél-Szlovákia érdekérvényesítésében a pártjának, amely etnikai magyar szereplőként határozza meg magát, sose lesz konkurenciája. A PS-nek felrótta, hogy bár a párton belül is működik magyar platform, a 2023-as választáson pedig 18%-ot szerzett a párt, mégis kevesebb magyar jutott be színeiben, mint mondjuk az egykori OĽaNO (ma már Szlovákia-mozgalom) listáján. Forró a Magyar Szövetség sikertelenségét azonban nem az egyéb, magyarokat is megszólító pártok erejében látja. A platform-elnök ugyanis megjegyezte, a magyarlakta régiókban a Smer végzett a második helyen, nem pedig a PS. Ahogy azt lapunk is megírta, a Focus közvélemény-kutató ügynökség exit poll eredményeiből ugyanis kiderül, nagyjából minden 10. magyar a Smerre szavazott. 

Tüntetések

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Progresszív Szlovákia, a KDH és az SaS tüntetéseket szervez a 4. Fico-kormány lépései ellen, ahol többek között a Különleges Ügyészség felszámolása ellen és Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter menesztéséért demonstrálnak. Azzal kapcsolatban, miért nem sikerült még a magyarlakta városokban nagyobb tüntetést összehívnia az ellenzéknek, Forró azt felelte, az adott városokban kell, hogy legyen egy lokális kezdeményező partner. A jövőben azonban szeretnének Komáromban és Dunaszerdahelyen is tüntetést szervezni. Forró szerint, ha a Magyar Szövetség kezdeményezne együttműködést a tüntetések szervezésében, abban szívesen részt vennének. Arra, hogy a Magyar Szövetség miért nem állt be pártszinten a tüntetések mögé, Orosz szerint az a magyarázat, hogy gyűjtőpártként és parlamenten kívüli pártként nem lenne szerencsés beállniuk az ilyen típusú kormányellenes tüntetések mögé. A Magyar Szövetség alelnöke azonban arra emlékeztetett, személy szerint ő több politikustársával közösen részt vett a tüntetéseken. „Mi nem nagyon válogathatunk, mindenki partner kell, hogy legyen” – mondta Orosz azzal, gyűjtőpártként bizonyos személyek az egyik oldalon, míg mások a másik oldalon foglalnak állást. A Magyar Szövetség számára pedig a szlovákiai magyar közösség érdekképviselete az első és ebbe nem fér bele az, hogy egyik vagy másik ideológia mellett foglaljanak állást, hiszen az mindenképp a szavazóbázis amortizációjához vezetne. A műsorvezető, Czímer Gábor, itt azonban arra emlékeztetett, az 1998-ban létrejött magyar gyűjtőpárt, a Magyar Koalíció Pártja képes volt egyértelműen állást foglalni és a Vladimír Mečiarral szembeni oldalra helyezkedni.

Államfőválasztás

A Progresszív Szlovákia a közelgő államfőválasztás kapcsán kijelentette, Ivan Korčok mögé áll be. Korčok korábban külügyminiszterként élesen bírálta a magyar kormány bizonyos lépéseit, mint például a szlovákiai magyarok számára nyújtott gazdasági támogatásokat és a történelmi épületek felvásárlását. Arra a kérdésre, a magyarok körében is kampányolni fognak-e Korčoknak, Forró azt felelte, igen. A PS magyar platformjának elnökeként úgy nyilatkozott, ő sem értett egyet minden esetben az egykori külügyminiszter kijelentéseivel, azonban úgy véli, nem a rossz szándék vezérelte. Orosz ezzel szemben arról beszélt, szerinte egyetlen magyar érzésű ember sem tudná Korčokra adni a szavazatát, ugyanis azt állítja, a korábbi külügyminiszter biztonsági kockázatként tekint a szlovákiai magyarokra. Forró szerint az ilyesmi ugyan nem szerencsés, azonban úgy véli, hogy a Magyarországról érkező gazdasági támogatásra, amelyet a magyar kormánybarát média kap, és ami megosztja a szlovákiai magyar kulturális életet, szintén nem tekinthetünk pozitív hozadékként egy szuverén államban. Orosz, miután elzárkózott Korčok támogatásától, kitért azon kérdés elől, hogy az államfőválasztás második fordulójában a Magyar Szövetség várhatóan Peter Pellegrini (Hlas) másik államfőjelöltet fogja-e támogatni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?