Nem tud orvossághoz jutni? Sok patika érintett az illegális gyógyszerexportban

gyógyszertár k

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) az elmúlt napokban újabb 12 gyógyszertárat azonosított, amely részt vett az illegális szlovákiai gyógyszerexportban. Michal Palkovič egészségügyi miniszter szerint a törvénytelen kivitel szorosan összefügg a gyógyszerhiánnyal.

Az ŠÚKL idén májusban tájékoztatott arról, hogy országszerte 17 olyan gyógyszertárat találtak, amelyek illegálisan exportáltak gyógyszereket különféle külföldi országokba. A kivitel értéke február és április között meghaladta a 4,1 millió eurót. A törvénytelen üzlet Pozsony, Nyitra, Besztercebánya, Eperjes és Kassa megyében zajlott.

Az ügynökség nemrégiben arról tájékoztatott, hogy a májusi akció óta 12 újabb gyógyszertárat azonosítottak, amelyek szintén részt vettek az illegális üzletben, vagyis a számuk már 29-re rúg, a külföldre szállított készítmények értéke pedig meghaladta a 7 millió eurót.

Drága készítmények

Elképzelhető, hogy a közeljövőben további gyógyszertárakat is lelepleznek, de Peter Potúček, az ŠÚKL igazgatója egyelőre nem adott bővebb tájékoztatást. „A folyamatban lévő nyomozás miatt még mindig érvényben van, hogy nem szolgálhatunk további információkkal, hiszen ezzel akadályozhatnánk az eljárás menetét” – szögezte le. Azt azonban elárulta, hogy az illegálisan exportált gyógyszerek közös tulajdonsága a magas ár. „Főleg olyan biológiai készítményekről van szó, amelyeknek drága az előállítása, és így külföldön az áruk még magasabb, mint nálunk” – tette hozzá. Ezek közé tartoznak például a citosztatikumok, vagyis olyan kemoterápiás gyógyszerek, amelyek a sűrűn osztódó daganatos sejtek elpusztításában játszanak fontos szerepet, valamint a különféle ellenanyagok (immunoglobulinok) és az antidepresszánsok.

Gyógyszerhiány

Az ŠÚKL tájékoztatása szerint az először azonosított 17 gyógyszertárnak 50 ezer eurós bírságot javasoltak, de elképzelhető, hogy a most lebuktatott gyógyszertárak ennél magasabb büntetést kapnak, mégpedig olyan mértékben, hogy az kellően elrettentő legyen. A bírságok kiszabása egyébként eddig a megyei önkormányzatok és az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozott, de a nemrégiben elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően augusztus elsejétől ez már az ügynökség hatásköre lesz.

Michal Palkovič egészségügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, a szlovákiai gyógyszerpolitika megfelelő módon van beállítva, de az ehhez hasonló „anomáliák” zavart okoznak a működésében. A tárcavezető szerint az illegális gyógyszerexport az egyik legfőbb oka annak, hogy a hazai gyógyszerpiacon bizonyos készítményekből hiány alakult ki. Mint mondta, a probléma megoldása érdekében nagy hangsúlyt kellene fektetni az egyetemi kórházakban zajló egyéni gyógyszergyártásra, a helyi gyógyszeripar támogatására, valamint a hiányzó készítmények behozatalára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?