Közélet

Nem kerül pénzbe a honlap magyar verziója, mégis hiánycikk

ÚJ SZÓ-INFORMÁCIÓPozsony. Válságban minden fillér kiadását jól meg kell gondolni – ez a weboldalak fejlesztésével kapcsolatos leggyakoribb ellenérv. A honlapon történő magyar adatközlés ugyanakkor nem jár pluszköltséggel. Minden weboldal elkészíthető úgy, hogy akár több verziója is lehessen.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 16. 19:00

ÚJ SZÓ-INFORMÁCIÓ

Pozsony. Válságban minden fillér kiadását jól meg kell gondolni – ez a weboldalak fejlesztésével kapcsolatos leggyakoribb ellenérv. A honlapon történő magyar adatközlés ugyanakkor nem jár pluszköltséggel. Minden weboldal elkészíthető úgy, hogy akár több verziója is lehessen. Az információk magyar nyelvű közlése tárhelyben sem jár többletszükséglettel. A weboldalakon a képek és a videók foglalják el a legtöbb helyet, egy-egy word vagy pdf-dokumentum alig foglal helyet.

Az önkormányzatok közel ötödének nincs saját weboldala – főként a kisebb települések hanyagolják el a tájékoztatásnak ezt a formáját. Az átláthatóságról és az információközlésről rendelkező törvények értelmében ugyanakkor minden önkormányzatnak nyilvánosságra kell hoznia megrendeléseit, közbeszerzési dokumentumait. Ha nincs saját weboldala, akkor ezeket a központi nyilvántartásba kell elküldeni. „Kíváncsi vagyok, hogy ahol nincs honlap, ott elküldenek-e minden egyes szerződést, számlát a központba” – jegyezte meg Őry Péter, a Pro Civis elnöke, egyben az MKP alelnöke.

Egy honlap elkészítése és működtetése ma már nem kerül sokba. Egy saját szerkesztői rendszerrel rendelkező weblapot 350–700 eurós áron gyártanak le az erre specializálódott cégek, ám aki olcsóbb – de a célnak teljesen megfelelő – megoldással is beéri, maximum 100 euróból is össze tudja hozni. „Ha nem nagyon igényes a kliens, elég egy joomla-rendszerű oldal, valami alaptémával” – mondta lapunknak egy informatikus. A rendszer lényege, hogy alapértelmezett dizájnú és funkciójú sémák közül lehet válogatni, a panelek szabadon (le)cserélhetők benne. „Fő előnye, hogy a szöveget és a mellékleteket a kliens tölti fel, mintha egy szövegszerkesztőben dolgozna” – teszi hozzá a szakember. Így nem kell külön informatikust vagy céget fizetni.

„Ha egy diáknak adják ki, aki egyéni vállalkozóként internetes oldalakat készít, egy százasból is gond nélkül megoldható” – véli az informatikus. „Persze ez egy nyitott alapú rendszer, így veszélyesebb, mert fel lehet törni, de hát mindent fel lehet törni. Különben is, nem az NBÚ-nak készül, csak egy falunak” – teszi hozzá a szakember. Számításai szerint egy weboldal működtetése (domain-név bérlése és a hosting) akár évi 70–80 euróból is megoldható, ehhez jön egyszeri kiadásként az elkészítés ára. (MSz)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)

Népszámlálás: nincs egyetértés abban, hogy egy vagy két nemzetiség bevallására legyen-e lehetőség

magyar pártok

Újra tárgyalóasztalhoz ültek a szlovákiai magyar pártok, de továbbra sincs megegyezés

Marek Krajčí

Krajčí: Már ezen a héten regisztrálhatnak az oltásra az idős emberek

aprópénz

Jövőre lassan eltűnhetnek a pénztárcánkból az eurócentek

Komárom

Ismertek a hétvégi komáromi tesztelés részletei

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.