Közélet

Nem faragják le a lakástámogatásokat

Pozsony | A pénzügyminisztérium a járvány okozta gazdasági nehézségek ellenére sem faragja le a lakás-takarékpénztárak ügyfeleinek folyósított állami támogatást. A közlekedési és építésügyi tárca ezzel párhuzamosan vonzóbbá tenné a lakásfejlesztési támogatásokat.
Molnár Iván

2020. augusztus 6. 09:30

lakás k
Tavaly év végén Pozsonyban áfa nélkül 2739 euró körül mozgott a lakások négyzetméterenkénti átlagára. - TASR-felvétel

Jövőre nem változik a lakás-takarékpénztárak ügyfeleinek nyújtott állami prémium összege – legalábbis ezt tervezi a pénzügyminisztérium, amely az ezzel kapcsolatos javaslatát már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta. Eduard Heger pénzügyminiszter szerint az állami prémium az ideihez hasonlóan 2021-ben is az egész évi betétek 2,5%-a, legfeljebb 70 euró lesz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a 
lakás-takarékpénztárba 2021-ben például 1000 eurót utalunk át, az államtól legfeljebb 25 eurót kaphatunk. Ahhoz, hogy valaki megszerezhesse a maximális 70 eurót, évente legalább 2800 eurót kell összespórolnia. Heger szerint az állam 5,5 millió eurót különít el erre a támogatásra.

2019-től csak az a pénztártag kaphatja meg az állami prémiumot, akinek a bevétele nem haladja meg az átlagkereset 1,3-szorosát.

Már az sem mindegy, mikor helyezzük el a pénzt a lakástakaréknál. A korábbi szabályok szerint, ha az ügyfél a naptári év végén írta alá a szerződést, és a takarékpénztár számlájára szinte az utolsó pillanatban átutalt egy meghatározott összeget, akkor is jogosultságot szerzett a teljes állami prémiumra. Tavalytól azonban már azok, akik a naptári év második felében kötnek szerződést, és csak akkor kezdenek el takarékoskodni, az adott évben csak az állami prémium felét kaphatják meg.

Míg korábban a lakás-takarékpénztárak ügyfelei ki voltak téve a politikusok kénye-kedvének, akik az állami támogatás nagyságát évente az állami költségvetésről szóló jogszabályban határozták meg, 2005-től már egy állandó képlet alapján határozzák meg a prémium nagyságát, és az ehhez szükséges megtakarítás összegét. Az ezzel kapcsolatos kilengések így nem olyan látványosak, mint korábban.

Az állam vonzóbbá szeretné tenni az Állami Lakásfejlesztési Alap által nyújtott alacsony kamatozású kölcsönöket is. A közlekedési és építésügyi tárca elkészítette és tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az alap működéséről szóló jogszabály módosítástervezetét. Az alap a jelenleg érvényes szabályok szerint akár a beszerzési ár 100 százalékára is folyósíthat hitelt, miközben a futamidő elérheti a 40 évet is. Megszabják azonban, hogy egy-egy lakásra legfeljebb mekkora hitelt lehet felvenni. Míg jelenleg a magánszemélyek esetében ez 90 ezer euró, a szaktárca javaslata szerint a jövőben ez az összeg 120 ezer euróra nőne. 
Az önkormányzatok és nonprofit szervezetek által épített bérlakásoknál az egy lakásra jutó 90 ezer eurós értékhatáron szintén módosítanának. A jövőben négyzetméterenként 1350 euróban szabnák meg a felső határt. Ha a bérlakást egyéb jogi személy építi majd, akkor ez a tervek szerint 1300 euró lesz.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
étterem

Tömegesen tűnhetnek el a kedvenc éttermeink

Zuckerberg

A Facebook érának vége, ez lesz a cég új neve

utazás k

Őszi akciós utazások – hova utazhatunk 19-50 euróért?

studio

Új Szó-stúdió: Szakértőkkel az oktatási reformról

Robert Fico
Frissítve

Fico szerint Čaputovának nincs más választása, mint eldöntenie, melyik oldalra áll

Drága örökösök: megtartani vagy eladni?

Drága örökösök: megtartani vagy eladni?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.