Változó állami lakástámogatás

Pozsony | Hamarosan új szabályok szerint folyósítják az állami lakástámogatásokat. Az erről szóló törvénymódosításokat tegnap fogadta el a parlament, és ha a köztársasági elnök is aláírja őket, jövő januárban léphetnek életbe. Az új szabályok elsősorban az olyan egyedül élő fiatalokat érinthetik kellemetlenül, akik jövőre szerettek volna támogatást igényelni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. május 16. 19:44

Az Állami Lakásfejlesztési Alapról (ŠFRB) szóló törvény módosításával a kormány elsősorban a fiatal családokon szeretne segíteni, ennek megfelelően jövőre már csak azok a fiatalok igényelhetnek támogatást az alaptól, akik össze vannak házasodva. Az alap rajtuk kívül a súlyos egészségkárosodással élőket és a gyermekotthonokból kikerülő fiatalokat segíti. Azok a fiatalok, akik ugyan egy háztartásban élnek, de még nem házasodtak össze, búcsút inthetnek a támogatásnak. A kormány céljainak részben ellentmond, hogy még a házaspárok esetében is bevezetnek bizonyos megszorításokat. Míg eddig megelégedtek azzal, hogy az egyik házastárs legyen 35 év alatti, jövőre már a házaspár mindkét tagjának fiatalabbnak kell lennie 35-nél.

A kormány a szigorítást azzal magyarázza, hogy a jövőben csak a legrászorultabb fiatal házaspárokat szeretné támogatni. Az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez esetben elegendő lett volna csökkenteni a támogatás elnyeréséhez szükséges felső bevételi határt. Jelenleg azok igényelhetnek támogatást, akiknek a havi bevétele nem haladja meg a létminimum 3,5-szeresét, vagyis a 681 eurót.
 
Az építésügyi tárca már előkészítette a törvény végrehajtó rendeletét is, amely szintén jövő januárban lép életbe. Eszerint a fiatal házasoknak nyújtott kedvezményes lakásvásárlási hitel nem haladhatja meg a vételár 80 százalékát, legfeljebb 55 ezer eurót. A futamidő ez esetben 20 év, a kedvezményes kamat pedig évi 2 százalék. A súlyos egészségkárosodással élők és a gyermekotthonokból kikerülő, 35 évnél fiatalabbak számára a hitel elérheti a beszerzési ár 100 százalékát is, legfeljebb azonban 60 ezer eurót. A futamidő az ő esetükben 40 év, az éves kamat pedig 1 százalék. A települési és a megyei önkormányzatok, valamint a társaságok a bérlakások vételére a beszerzési ár legfeljebb 80 százalékának megfelelő összeget igényelhetnek, ami azonban nem lehet több 60 ezer eurónál. A futamidő itt legfeljebb 30–40 év, az éves kamat pedig 1 százalék.
 
Jövőre változik a lakóházak szerkezeti hibáinak az eltávolítására nyújtott állami támogatások rendszere is. Ezentúl már csak azok számíthatnak támogatásra, akiknél a szerkezeti hibák életveszélyesnek számítanak. Ezzel párhuzamosan azonban lehetővé teszik, hogy azok, akik az új szabályok szerint már nem igényelhetnek állami dotációt, kedvezményes hitelért folyamodhassanak az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz. A hitel ez esetben is a beszerzési ár legfeljebb 80 százaléka lehet, az egy négyzetméterre nyújtott hitel felső határa 70 euró, míg a futamidő legfeljebb 20 év, az éves kamat pedig 1%. A lakóházak hőszigetelésére az alap szintén nyújt hitelt, ami a beszerzési ár legfeljebb 50 %-a, négyzetméterenként 50 euró. A családi házak esetében ez utóbbi 30 euró, míg a futamidő mindkét esetben legfeljebb 20 év lesz, az éves kamat pedig 3%. (mi, TASR)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavirus

Csak előzetes egyeztetés után fogadják az ügyfeleket az ügyfélközpontokban

Matovič

140 ezer ember teszteltette le magát, Matovič köszönetet mondott

schumacher

Aggasztó hírek Michael Schumacherről

Andrea Bučková (Somogyi Tibor felvétele)

Romaügyi kormánybiztos: Az lenne a jó, ha a népszámláláskor több roma vallaná be az identitását

fico smer

Karanténba vonul a Smer és a Sme Rodina, mindkét pártban van pozitív eset

covid

Koronavírus: Innen származnak a vasárnap azonosított betegek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.