Változó állami lakástámogatás

Pozsony | Hamarosan új szabályok szerint folyósítják az állami lakástámogatásokat. Az erről szóló törvénymódosításokat tegnap fogadta el a parlament, és ha a köztársasági elnök is aláírja őket, jövő januárban léphetnek életbe. Az új szabályok elsősorban az olyan egyedül élő fiatalokat érinthetik kellemetlenül, akik jövőre szerettek volna támogatást igényelni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. május 16. 19:44

Az Állami Lakásfejlesztési Alapról (ŠFRB) szóló törvény módosításával a kormány elsősorban a fiatal családokon szeretne segíteni, ennek megfelelően jövőre már csak azok a fiatalok igényelhetnek támogatást az alaptól, akik össze vannak házasodva. Az alap rajtuk kívül a súlyos egészségkárosodással élőket és a gyermekotthonokból kikerülő fiatalokat segíti. Azok a fiatalok, akik ugyan egy háztartásban élnek, de még nem házasodtak össze, búcsút inthetnek a támogatásnak. A kormány céljainak részben ellentmond, hogy még a házaspárok esetében is bevezetnek bizonyos megszorításokat. Míg eddig megelégedtek azzal, hogy az egyik házastárs legyen 35 év alatti, jövőre már a házaspár mindkét tagjának fiatalabbnak kell lennie 35-nél.

A kormány a szigorítást azzal magyarázza, hogy a jövőben csak a legrászorultabb fiatal házaspárokat szeretné támogatni. Az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez esetben elegendő lett volna csökkenteni a támogatás elnyeréséhez szükséges felső bevételi határt. Jelenleg azok igényelhetnek támogatást, akiknek a havi bevétele nem haladja meg a létminimum 3,5-szeresét, vagyis a 681 eurót.
 
Az építésügyi tárca már előkészítette a törvény végrehajtó rendeletét is, amely szintén jövő januárban lép életbe. Eszerint a fiatal házasoknak nyújtott kedvezményes lakásvásárlási hitel nem haladhatja meg a vételár 80 százalékát, legfeljebb 55 ezer eurót. A futamidő ez esetben 20 év, a kedvezményes kamat pedig évi 2 százalék. A súlyos egészségkárosodással élők és a gyermekotthonokból kikerülő, 35 évnél fiatalabbak számára a hitel elérheti a beszerzési ár 100 százalékát is, legfeljebb azonban 60 ezer eurót. A futamidő az ő esetükben 40 év, az éves kamat pedig 1 százalék. A települési és a megyei önkormányzatok, valamint a társaságok a bérlakások vételére a beszerzési ár legfeljebb 80 százalékának megfelelő összeget igényelhetnek, ami azonban nem lehet több 60 ezer eurónál. A futamidő itt legfeljebb 30–40 év, az éves kamat pedig 1 százalék.
 
Jövőre változik a lakóházak szerkezeti hibáinak az eltávolítására nyújtott állami támogatások rendszere is. Ezentúl már csak azok számíthatnak támogatásra, akiknél a szerkezeti hibák életveszélyesnek számítanak. Ezzel párhuzamosan azonban lehetővé teszik, hogy azok, akik az új szabályok szerint már nem igényelhetnek állami dotációt, kedvezményes hitelért folyamodhassanak az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz. A hitel ez esetben is a beszerzési ár legfeljebb 80 százaléka lehet, az egy négyzetméterre nyújtott hitel felső határa 70 euró, míg a futamidő legfeljebb 20 év, az éves kamat pedig 1%. A lakóházak hőszigetelésére az alap szintén nyújt hitelt, ami a beszerzési ár legfeljebb 50 %-a, négyzetméterenként 50 euró. A családi házak esetében ez utóbbi 30 euró, míg a futamidő mindkét esetben legfeljebb 20 év lesz, az éves kamat pedig 3%. (mi, TASR)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
étterem

Tömegesen tűnhetnek el a kedvenc éttermeink

Zuckerberg

A Facebook érának vége, ez lesz a cég új neve

utazás k

Őszi akciós utazások – hova utazhatunk 19-50 euróért?

studio

Új Szó-stúdió: Szakértőkkel az oktatási reformról

Robert Fico
Frissítve

Fico szerint Čaputovának nincs más választása, mint eldöntenie, melyik oldalra áll

Drága örökösök: megtartani vagy eladni?

Drága örökösök: megtartani vagy eladni?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.