Közélet

Ön is elviheti Orbánék 10+10 millióját

Pozsony/Budapest | Sokmillió forintos támogatást kapnak Magyarországon a családok otthonteremtésre. A CSOK-ot ön is kihasználhatja, ehhez pedig magyar állampolgárság sem kell.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. január 14. 08:51

Az Orbán-kormány által bevezetett Családok Otthonteremtési Kedvezményéhez (CSOK) a magyar állampolgársággal nem rendelkező szlovákiai magyarok is hozzájuthatnak. A feltételek között ugyanis nem szerepel, hogy az igénylő magyar állampolgár legyen: elég egy magyar lakhely és a szabályos magyarországi tartózkodás. 

„A határon túli magyarok is igénybe vehetik a támogatást, ha Magyarországra költöznek” – nyilatkozta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről a köztévének adott interjújában. Az intézkedés elviekben a külhoni fiatalok jelentős körét érintheti, a határon túli magyar politikusok és a kisebbségi közösségekkel foglalkozó kutatók így okkal félnek attól, hogy felgyorsul a magyarság fogyása a szomszédos országokban. 

Ki igényelheti? 

A Családok Otthonteremtési Kedvezményét a gyermekes családok vehetik igénybe azzal a céllal, hogy új vagy használt lakást vásároljanak, illetve lakást építsenek. Ehhez az állam a gyermekek számától és a lakás hasznos területének méretétől függően biztosít vissza nem térítendő támogatást. Az állami támogatás mértéke a lakás méretétől és a gyermekek számától függően 500 ezer és 2,5 millió forint között alakul. Az új CSOK legvonzóbb passzusa a 10 + 10 millió forintos támogatás. Ez a konstrukció azonban csak összkomfortos új építésű lakásokra igényelhető, és ezzel még nem ért véget a feltételek listája.A kedvezményre az jogosult, aki az ingatlanba majd vele együtt beköltöző gyermek vér szerinti, vagy örökbe fogadó szülője, gyámja. Életkori megkötés nélkül már meglévő gyermekek és minimum 24 hetes magzat után lehet igényelni. Gyermektelen házaspároknak is jár a támogatás, ha vállalják, hogy 4 éven belül 1, vagy 8 éven belül 2 gyermekük fog születni, és ők maguk még nem töltötték be 40. életévüket. Korábban született gyermek után lakáscélú kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére, a szerződéskötés időpontjában érvényes feltételek szerint szintén nyerhető támogatás. A kérelmet és mellékleteit a jogszabályban meghatározott kereskedelmi bankokhoz, jelzáloghitelintézetekhez, illetve takarékszövetkezetekhez kell benyújtani. 

Nem kell állampolgárság 

A Portfolio.hu elemzése szerint CSOK-ot az igényelhet, aki Magyarországon él, hiszen Magyarország területén található ingatlanra vehető fel a támogatás, az igénylőnek vállalnia kell, hogy – azon gyermekeihez hasonlóan, akikre igényli a támogatást – életvitelszerűen kíván tartózkodni a CSOK-kal szerzett lakásban. Nem kell azonban magyar állampolgárnak lenni ahhoz, hogy valaki igényelhesse a támogatást. 

Szigorú szabályok 

Több speciális szabály is vonatkozik a nem magyar állampolgárokra. Nekik a CSOK a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkeznek. A tartózkodási jogosultság fennállását évente január 31-éig kell a hitelintézet részére igazolni. Ha a tartózkodási jogosultság megszűnik, és 30 napon belül nem kap tartózkodásra jogosító okmányt, engedélyt vagy jogállást, a 30 napos határidő lejártát követően az igénybe vett CSOK-ot késedelmi kamattal terhelten köteles Magyarország területének elhagyását megelőzően visszafizetni. A CSOK igénybevételéhez (menekültek, oltalmazottak kivételével) az igénylő köteles a származási országának ingatlan-nyilvántartásért felelős szerve által kiállított hivatalos iratot és annak hiteles magyar nyelvű fordítását bemutatni a hitelintézetnek, amellyel igazolja, hogy saját magának, házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának, gyermekének származási országában nincs lakástulajdona. 
 
(vlv, MTI)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gilányi lajos

Élet két ország peremén

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.