Ne szenvedjen a hőségben, a munkáltatónak kötelessége biztosítani a megfelelő hőmérsékleteket

hentes

Még el sem kezdődött a nyár, de a hőmérők higanyszála máris harminc fok fölé kúszott a hétvégén. Tudja, mit kell biztosítania a munkáltatónak a magas hőmérséklet esetén?

A szlovák kormány 544/2007 sz. rendelete hosszú távú hőterhelés (4 óránál hosszabb ideig végzett munka) esetén a hőmérsékletre vonatkozó irányértékeket határozza meg.

Az óvintézkedések és védőintézkedések ennek megfelelően vannak felállítva. A munkáltató felelőssége annak biztosítása, hogy a munkahelyi hőmérséklet megfeleljen a rendeletben meghatározott hőmérsékleteknek. Ezt megteheti a munkaidő módosításával, az épület szerkezeti kialakításával vagy légkondicionáló berendezéssel.

Minél megterhelőbb a munka, annál alacsonyabbnak kell lennie a munkahelyi hőmérsékletnek.

Egy minimális fizikai aktivitást igénylő ülőmunka esetén a munkahelyi hőmérséklet nyáron legfeljebb 28 fok lehet. Azok a munkavállalók, akik a munkájuk során különféle szerszámokat használnak, például kalapácsot, valamint a bolti pénztárosok, ők legfeljebb 27 fokos hőmérsékleten dolgozhatnak.

Az élelmiszer-előállításban végzett munka vagy például a szerelői munka, amely mindkét kéz, kar és láb állandó használatával járó ülőmunka, valamint mindkét kéz, kar és láb állandó használatával járó állómunka közben a maximális munkahelyi hőmérséklet legfeljebb 26 fok lehet.

A vágóhídi henteseknél, pékeknél, szobafestőknél vagy félautomata gépkezelőknél a maximális hőmérséklet 25 fok.

(pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?