Közélet

Nagy pénz, kis foci Komáromban

Komárom/Budapest | A magyar kormány pénteken úgy döntött, közel 16 milliárd forint, vagyis több mint 47 és fél millió euró támogatást ad az adófizetők pénzéből a határon túli szervezetek, sportegyesületek támogatására. Közel 14 millió euró érkezik Szlovákiába.
Czímer Gábor

2019. december 28. 08:00

Az új komáromi futballstadion látványterve kész és a pénz is megvan, ám még egy kapavágás sem történt ⋌(Illusztrációs felvétel)
Az új komáromi futballstadion látványterve kész és a pénz is megvan, ám még egy kapavágás sem történt. (Illusztrációs felvétel)

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormánydöntések értelmében a budapesti kabinet összesen 47,66 millió eurónak megfelelő forintot ad támogatásként határon túli intézményeknek. A pénzt nyolc határon túli futballklub vagy akadémia, illetve négy egyházi intézmény kapja. Az utóbbiak között van a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház is, amely több mint ötmillió euróval lett gazdagabb.

A labdarúgásra adott támogatások közül a  dunaszerdahelyi DAC akadémiája 1,8 millió, az észak-komáromi futballklub pedig 6,8 millió eurót tudhat magáénak. A Komáromnak megítélt támogatás mellett a közlönyben az áll, „A szervezet működésének és fejlesztésének támogatása.” Információink szerint a pénzt a város stadionjának felújítására, valójában teljes újjáépítésére adták.

kozlony

Újabb pénz a stadionra

A szóban forgó stadionra a magyar kormányzat már tavaly is adott 5,9 millió eurót. Akkor ez a pénz a Magyar Labdarúgó-szövetségen keresztül érkezett. A mostani 6,8 millió euró ehhez adódik majd hozzá. Ezt a pénzt, ahogy a többi határon túli intézmény esetében is, a  Bethlen Gábor Alap fizeti majd ki. A komáromi létesítmény felújításával, átalakításával kapcsolatban azonban még egy kapavágás sem történt. Úgy tudjuk, 100 millió forint (302 ezer euró) körüli összeget már elköltöttek a projekt dokumentációra.

Elhúzódó előkészítés

Arról, hogy a város tulajdonában lévő klub számára stadion épüljön, már korábban született döntés. Eszerint a város tulajdonát képező telken magyar közpénzből épülő létesítmény üzemeltetését az önkormányzat 20 évre kiszervezi, de az önkormányzati költségvetésből továbbra is évente 205 ezer eurót fordítanak majd a stadion fenntartására. 20 év után pedig a város szimbolikus összegért veheti majd tulajdonába a létesítményt. Keszegh Béla, a város független polgármestere kérdésünkre elmondta, a város a stadion alatti telek és a rajta lévő ingatlan tulajdonosa. A futballklub azonban önálló intézmény, amely a támogatással saját hatáskörben foglalkozik. „A Komáromba érkező minden fejlesztési támogatásért hálásak vagyunk, és örülünk neki” – mondta Keszegh.

A támogatással kapcsolatban telefonon érdeklődtünk Baráth Györgynél, a komáromi klub elnökénél. Ő azt állította, az ügyben nincsenek friss információi, és csak tőlünk értesült a magyar kormány döntéséről.

A komáromi KFC a 16 csapatos II. ligában a 12. helyen áll, éppen csak elkerülve a kiesőzónát. Ősszel a csapat 17 meccséből ötöt nyert meg, ötször döntetlenezett, hétszer pedig kikapott.

Turániak és Hosszú

Az év végi pénzosztásból jócskán jutott Magyarországra is. 1,2 millió eurót kapott például a Magyar-Turán Alapítvány „2020-as tervei megvalósítására”. A szervezet a tényekre épülő tudományos állásponttal szemben egy alternatív magyar őstörténet elismertetésére törekszik. A Magyar Úszószövetség nyolc feladatra kap pénzt, többek közt 60,5 ezer eurót a tokiói olimpiára való felkészülésre, külön több mint 145 ezer eurót Hosszú Katinka felkészülésére, de jut Milák Kristófra is (közel 109 ezer euró), Rasovszky Kristófra (több mint 78,5 ezer euró), Kapás Boglárkára (60,5 ezer euró).

Egyházaknak is jutott

Egy másik határozattal a magyar kormány összesen 13,6 millió eurót oszt szét egyházi célú feladatokra és beruházásokra. Például a Budaörsi Református Egyházközség, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség számára.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Radványi

Radványi: A bennmaradás számunkra felér a bajnoki címmel

*

Hévíz visszavárja a turistákat

A hétméteres magasságban feszülő híd építését lelkes helyi lakosok kezdeményezték, és a „vízentúliak“ ma is nagyon büszkék rá

Az Ung-vidék és a Bodrogköz lengőhídja

koronavírus

Koronavírus: 19 új eset volt kedden

prostitúció prostituált

34 500 eurót fizetett egy férfi szexuális szolgáltatásért, zsarolás áldozata lett

Szászi Zoltán

Szászi Zoltán legújabb kötetét mutatják be a füleki könyvtárban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.