Nagy József nem indul a Híd listáján, újabb magyar mozgalom van alakulóban

Nagy József
Pozsony |

Nagy József nem indul a Híd listáján a jövő évi parlamenti választáson – erősítette meg a TASR-nek. Nagy hibának tartja a Híd-MKP-koalíció létrejöttének elutasítását, ami viszont lehetőséget nyitott egy újabb magyar mozgalom előtt. Nagy József úgy nyilatkozott, szimpatikus számára az Összefogás (Spolupatričnosť) elnevezésű kezdeményezés, mert nem zár ki senkit az együttműködésből.

A volt EP-képviselő és környezetvédelmi miniszter Nagy József bírálja a Hidat és az MKP-t, mivel az együttműködésük elmaradása miatt parlamenti képviselet nélkül maradhat a szlovákiai magyarság.

„A magyar parlamenti képviselők fájdalmasan hiányozhatnak az új kormánykoalíciónak, amelyre nagy feladatok várnak”

– jelentette ki a TASR-nek Nagy József. Mint mondta, a magyar kisebbség a jogállamiság és a jogbiztonság megerősítését várja, továbbá a korrupció és klientelizmus megfékezését. „Ezek mellől nem hiányozhat a kisebbségi jogok javítására tett maximális igyekezet és az igazságos regionális fejlesztés” - tette hozzá.

Nagy József az alakulóban levő Összefogás mozgalmat egyelőre szimpatikusnak tartja.

„Senkit nem zár ki az együttműködésből, nem egy pártvezér körül formálódó mozgalom, és függetlennek kellene lennie a szponzoroktól és a külföldi kormányoktól”

– magyarázta Nagy.

Szerinte elnyerheti azok támogatását, akik nem járnak szavazni, akik kiábrándultak a Hídból és az MKP-ból, továbbá a fiatal generációkét. Elképzelhetőnek tartja, hogy az Összefogás platformja elfogadhatóbb lenne számára, mint az MKP-lista, és úgy véli, jobban megfelelne a Magyar Fórumnak is, amelyet egykori párttársa, Simon Zsolt hozott létre.

„Az Összefogásnak ezért a kisebbségi jogok garantálása mellett fel kellene ölelnie a Hídétól és az MKP-tól eltérő prioritásokat is. Eltérő ideológiákról van szó, de például a magyar konzervatívok és liberálisok kiválóan együtt tudtak működni az MKP-ban 1998-tól, amikor a demokratikus változások garanciáját jelentették” – magyarázta Nagy. Hozzátette, a Híd és az MKP megegyezése nem ideológiai eltérések miatt futott zátonyra, hanem a képviselőlista helyeinek elosztásán.

Bugár Béla, a Híd elnöke az MKP-val folytatott tárgyalások eredménytelen lezárása után kijelentette, az MKP nem akart engedni abból a követeléséből, hogy 50-50 százalékban osztják el a helyeket a képviselőlistán. Hozzátette, az MKP ahhoz is ragaszkodott, hogy egyik pártelnök sem állhat a közös lista élén. A tárgyalások lezárása után információk jelentek meg arról, hogy többen távozhatnak a Hídból, amit a párt találgatásnak nevezett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?