Közélet

Nagy József: Nem hagyhatjuk, hogy Nagyszombat megye kisemmizze a régiónkat

ÚJ SZÓ ONLINE

2015. november 16. 19:27

A Dunaszerdahelyi és a Galántai járás iskolái, útjai és kultúrintézményeinek a fejlesztésére a jövő évben 40% helyett ismét csak 22%-ot javasolnak – áll abban a nyilatkozatban, amelyet Nagy József, a Híd európai parlamenti képviselője, Nagyszombat megyei képviselő juttatott el lapunkhoz.
A nyilatkozatot teljes terjedelmében közöljük. 
 
A nagyszombat megyei hivatal csak 2,2 millió eurót javasol a jövő évi több mint 10 milliós befektetési költségvetésből a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásnak együttesen. A Híd továbbra is kiáll a fejlesztések igazságos elosztása mellett, ezért Nagy József képviselő írásban kérte a két túlnyomóan magyarlakta járás 22%-os részesedésének megemelését. A déli járások ugyanis a megye lakosságának a 40%-át teszik ki.
 
“Elfogadhatatlan, hogy megyei hivatal ismét fele annyi pénzzel számol számunkra, mint amennyi járna a lakossági arány szerint, nem beszélve az eddigi felhalmozott hátrány visszabillentéséről. Mi továbbra is azt szeretnénk hogy a 40%-nak járjon 40% és ez nem csak elvi kérdés, mert egyre jobban visszacsúszik a régiónk, lemaradnak az iskoláink és méginkább elköltöznek a fiatalok, erősödik az asszimiláció.  A 2016-os megyei költségvetést ilyen arányokkal elfogadhatatlan és érdekelne, hogy Berényi József alelnök vajon elégedett-e a hivatala által beterjesztett javaslattal. A 40%-os követelés benne volt az MKP választási ígéretei közt 2009-ben” – mondta el Nagy József a pénzügyi és a szociális bizottság szavazása előtt.
 
A megyei hivatal javaslata szerint csak 1,1 millió  azaz 17% lesz a két járásban felhasználva az úthálózatra tervezett 6,6 millióból, ami az igények alig egynegyedét fedezi, míg a többi járás átlaga a duplájára rúg. A középiskoláknak jövőre is csak a közös pénz 29%-t, a kulturális befektetések területén pedig csupán a 21%-ot kapják a 40% helyett. Egyedül a szociális otthonokra jutott arányos támogatás, 39%.
 
“A bizottsági ülésekre írásos formában is beterjesztettem a módosító javaslatomat, kérve a hivatalt, hogy dolgozza át az anyagot és egyenlítse ki az ismétlődő, a hivatal számára már sajnos megszokott elosztási arányt. Sajnos a Híd ellenzékben van, de bízom benne, hogy a medializáció után a Smerrel együtt kormányzó MKP képviselői csatlakoznak a javaslatomhoz. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a megye majdnem ugyanennyit, 2,1 millió eurót  kapott a két járási kórházunk eladásáért” – mondta Nagy József Nagyszombat megyei és európai parlamenti képviselő.
 
A Híd már 2013-ban bírálta a megye régi vezetését a méltánytalan befektetési elosztásért és a langyos érdekképviseletért. A 2009-2013 választási időszak 4 éve alatt a középiskolák fejlesztésére csupán 17%-ot juttatott a megye a két járásának, miközben itt található a legtöbb középiskola, a kulturális létesítményekbe pedig csak 13%-ot tettek a megye ez irányú költségvetéséből a 40% helyett. A kamionforgalommal kiemelten terhelt úthálózat javítására az evidált szükségletek csupán 22%-át teljesítette a két déli járásban a megye az elmúlt ciklusban, és ez a trend ma is folytatódik.
 
A megye Dunaszerdahelyi és Galántai járásáért felelős alelnöke Berényi József, MKP elnök.
 
Önnek ajánljuk