Közélet

Nagy József a kompmutyiról: Ha van alagút, nincs „tunel”

A Vajka és Keszölcés közt közlekedő komp körül kialakult botránnyal kapcsolatban Nagy József, a Híd volt környezetvédelmi minisztere, mai európai parlamenti képviselője nyilatkozott.
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. november 12. 12:29

Szerinte az 50 millió eurós kompbotrány a kormány eddigi legnagyobb sikkasztása és keserű vigasz, hogy az eredményét a csallóköziek élvezhetik. “Hihetetlenül arrogánsnak tartom, hogy a Smer az érintett falvak polgármestereinek zsarolásával, a komp leállításával kényszeríti ki, hogy védelmezzék ezt az arcátlan lopást.”
 
A volt miniszter közleménye szerint a Híd kormányzati idején húszszorosan olcsóbb és akadálymentes megoldást készítettek a Kis-Csallóköz visszakötésére, amit sajnos a smeres Környezetvédelmi Minisztérium lesöpört az asztalról. Nem híd építésről, hanem egy létező alagút megnyitásáról van szó.
 
“Kevesen tudhatják, de létezik két sokáig eltitkolt, autóközlekedésre is használható alagút a vízmű alatt, a mai komp járatvonala mentén, amelyek eredetileg a csallóközi töltésen átszivárgott víz Dunába való visszavezetésére voltak kiépítve. “A 20 éves üzemeltetési tapasztalat alapján a minisztérium vízügyi szakértőinek beleegyezésével 2012 elején jóváhagytuk az egyik alagút autóközlekedésre való átalakítását” – ismertette a Hidas politikus.
 
Nagy József szerint a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat az átépítést és a kivezető utak kialakítását 2,3 millió euróra ítélte meg. A tervek szerint ma már nem csak személyautók, de alacsonyabb profilú kisteherszállítók és mentőautók is közlekedhetnének biztonságban és akadálytalanul a vízmű alatt, függetlenül az időjárási viszonyoktól.
 
“Erről a megoldásról tárgyaltam a községek polgármestereivel és a lakossági fórumokon is nagyon jó visszhangja volt a kézenfekvő megoldásnak. Sokáig nem értettem, hogy többszörös közbenjárásom ellenére sem akarta a Smer a kihasználatlan alagút megnyitását, pedig ezzel könnyítené meg igazán az ott lakók életét és a kompközlekedést csak a nagyobb méretű járművek számára kellene fenntartani.”
 
“A leleplezett kompmutyi erre a reális magyarázat, hiszen ha van alagút, akkor nincs “tunel”.  Már most hallom a megvásárolt szakértői aggodalmakat, amivel vízügyi, terrorellenes vagy akár hadügyi okokra hivatkozva kizárják az elkövetkező 15 évre az alagút megnyitását. Hacsak a Híd nem kerül kormányra“ – áll Nagy József nyilatkozatában.
 
Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?