Naď: Magyarország ukrán katonákat képez ki

jaroslav nad
Pozsony/Nagymihály |

A szlovák védelmi miniszter Jaroslav Naď (korábban OĽaNO, keddtől Demokrati) szerint Magyarország területén ukrán katonákat képeznek ki, Rastislav Káčer (újabban Demokrati) pedig Ukrajna orosz megszállását az első bécsi döntéshez hasonlította.

Káčer és Naď a külügyminisztérium által szervezett #HlbokáOnline nyilvános beszélgetéssorozat vendégei voltak, amelyet a kelet-szlovákiai Nagymihály városában rendeztek hétfőn este. Az esemény rendkívül feszült légkörben zajlott, hiszen a közönségben orosz szimpatizánsok, a szlovákiai szélsőséges közeg képviselői is jelen voltak, akik folyamatos bekiabálással zavarták a beszélgetést. A hőzöngők olyan hangosak voltak, hogy a két miniszter többször nem hallotta a beszélgetést vezető Gabriela Kajtarovát, a Markíza televízió riporterét.

Ukrán katonák Magyarországon

Amikor szóba került az Ukrajnának nyújtott védelmi, humanitárius és egyéb segítség, az egyik bekiabáló azt igyekezett kifejezni, hogy bezzeg Magyarország katonailag nem támogatja Kijevet. Naď szerint azonban ez nem igaz. „A magyarok is segítenek. Az, hogy ön erről nem tud, és valamiféle propaganda azt terjeszti, hogy nem segítenek, egy dolog. De tudta ön például, hogy (a magyarok, szerk. megj.) ukrán katonákat képeznek ki a területükön? Valószínűleg ön erről nem tudott” – állította a védelmi miniszter az ukrán fegyveres erők tagjainak Magyarország területén zajló kiképzéséről. Naď arról is beszélt, a bajba jutott szomszédos országot Szlovákiának segítenie kell, ahogy ezt Csehország és Lengyelország is teszi, amely két állam még nagyobb mértékben is támogatja Kijevet, mint Pozsony.

Arról, hogy a szlovák tárcavezető állításának megfelelően Magyarország területén folyik-e ukrán katonák kiképzése, a magyar Honvédelmi Minisztériumnál érdeklődtünk. Azt kértük, erősítsék meg ezt az információt, vagy cáfolják azt. A magyar tárca sajtóosztályától azonban nem kaptunk egyértelmű választ. Először megismételték a magyar kormány sokszor hangoztatott álláspontját, mi szerint a béke pártján állnak és nem támogatnak olyan lépéseket, amelyek szerintük a háború eszkalációjához vezetnének. „Ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába” – írják. Majd felidézik, hogy Magyarország humanitárius segítséget nyújt, illetve részt vesz a sebesült ukrán katonák kórházi ellátásában. „A Magyar Honvédség pedig szintén humanitárius célból vesz részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is” – fogalmaznak. Az utóbbiról egyébként Németh Zsolt (Fidesz), a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke még február 20-i pozsonyi sajtótájékoztatóján is beszélt. A Szövetség székházában tartott sajtóeseményen az Ukrajnának nyújtott segítség formáit sorolva elmondta, egy NATO-együttműködés keretében nagy számban képeznek ki Magyarországon katonaorvosokat.

Horthy és a putyinisták

A meglehetősen feszült hangulatú nagymihályi pódiumbeszélgetésnek volt egy másik érdekes momentuma is. Káčer a közönség soraiból ékező hőzöngésre reagálva azzal próbálta meg érzékeltetni Ukrajnának az oroszok általi lerohanását, hogy azt az első bécsi döntéshez hasonlította, amikoris 1938-ban Magyarországhoz csatolták Dél-Szlovákia és Kárpátalja jelentős területeit. A miniszter felidézte, hogy az egykori magyar határrevízióra azért kerülhetett sor, mert a nemzetközi közösség tétlenül nézte, ahogy a náci Németország szétveri Csehszlovákiát. Majd arról beszélt, a mostani ukrajnai helyzetben ez nem történt meg. „Ezúttal azonban a nemzetközi közösség helyt állt, kiállt Ukrajna mellett. Ha feladták volna, ha nem támogatták volna őket, akkor ma már itt lenne az orosz hadsereg és talán már ma valamiféle tengernagy lovon ügetne Kassán” – utalt Horthy Miklósra a bekiabáló közönséggel való heves vitában Káčer. Ahogy arról beszámoltunk, a miniszter korábban arról is beszélt, ha Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója sikerrel járna, akkor Magyarország területi igényeket támasztana Szlovákiával szemben.

Vitakultúra

A pódiumbeszélgetésen egyébként Naď arról beszélt, a nagyjából kétszáz fős közönség harmadát tették ki a hőzöngők. Megemlítette, már az esemény előtt tudtak arról, hogy a szélsőséges, putyinista közösségi oldalakon egyesek azzal a céllal szervezkednek, hogy megzavarják a rendezvényt. A miniszter szerint a helyszín közelében többen orosz és szovjet zászlókkal vonultak fel. A védelmi tárcavezető a vita hevében egy ponton arra szólította fel a helyszínen lévő biztonsági erőket, rögzítsék a bekiabálók arcát. A történtekre Facebook-bejegyzésében reagált Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője, aki bírálta a megjegyzéséért Naďot, akit egyébként az OĽaNO jelölt a miniszteri tisztségbe. Gyimesi kiállt a bekiabálók mellett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?