Közélet

MKP és Híd: fej fej mellett

Ha politikáról van szó, a szlovákiai magyarok megosztottságát mintha patikamérlegen mérték volna ki: ugyan az MKP-t tartják a legszimpatikusabb pártnak, de Menyhárték csak egy hajszállal vezetnek Bugár Béla Hídja előtt. Egy dologban viszont nagy az egyetértés: a szlovákiai magyarok döntő többsége negatívan viszonyul Robert Fico jelenlegi kormányához.
Finta Márk

2017. november 14. 12:01

Híd és MKP
Ugyan az MKP-t tartják a legszimpatikusabb pártnak, de Menyhárték csak egy hajszállal vezetnek Bugár Béla Hídja előtt. - Somogyi Tibor felvétele

Mindez abból a 722 fős mintán készült, átfogó felmérésből derül ki, melyet a Focus ügynökség készített az Új Szónak és a Vasárnapnak. A közvélemény-kutatás a szlovákiai magyarok politikai preferenciáit és a politika iránti érdeklődését vizsgálta. A megkérdezettek válaszaiból kiderül, a politika kapcsán érzett apátia a szlovákiai magyarok körében egy valós, tapintható jelenség – elsősorban a fiataloknál. A politikai történések iránt az összes válaszadó 53%-a érdeklődik, s mindössze minden tizedik ember mondta azt, nagyon érdekli a hazai politika. 15%-ot ugyanakkor egyáltalán nem érdekel, mi történik Pozsonyban a politikai fronton, és további 32%-ot is inkább hidegen hagy a politika.


A 18–24 éves fiatalokat az átlagnál is kevésbé izgatják a szlovákiai politikai történések és folyamatok, 68 százalékuk nem érdeklődik a politika iránt. S ez nem csak azokra jellemző, akik már befejezték tanulmányaikat, hiszen a magukat diákként/hallgatóként meghatározó válaszadók csaknem kétharmada is úgy nyilatkozott, nem izgatja őt, mi történik politikai fronton az országban.

graf1

A magukat a politikától távol tartók 47%-os tábora meglehetősen nagy, de jó részüknek a jelenlegi kormánnyal kapcsolatban így is van véleménye. A Fico-kormány működésének értékelése egy olyan pont, amiben a válaszadók csaknem háromnegyede egyetért – s véleményük nem kecsegtető a kabinetre nézve. A Smer–SNS–Híd kormány tevékenységét ugyanis a megkérdezettek 34%-a nagyon negatívan, további 37% pedig inkább negatívan éli meg. Csak 21% látja inkább pozitívan, s mindössze 2% nagyon pozitívan a kormányzó hármas fogatot. Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint a felmérés eredményei egyértelmű jelzést jelentenek – a negatívan nyilatkozók között bőven megtalálhatók a Híd szimpatizánsai is, akiknek 3%-a véli nagyon pozitívnak, 36%-a pedig inkább pozitívnak a jelenlegi Fico-kormányt. 38% szerint azonban inkább negatívan, 21% pedig nagyon negatívan viszonyul a kormányhoz. Hangácsi szerint a pozitívan nyilatkozók valószínűleg inkább a Híd magukat szlováknak valló szavazói, ill. legelkötelezettebb választói lehetnek.


Népszerűtlen a kormány a magyarok között
Az MKP és a Híd közti szimpátiaversenyt csak a célfotó dönti el a Focus ügynökség Új Szónak és a Vasárnapnak készített felmérése szerint. A jelenlegi kormánnyal szembeni negatív vélemény azonban összeköti a szlovákiai magyarokat.


A szeptember elején készült felmérés egyik feltűnő adata, hogy a Híd szimpatizánsainak nagy része annak ellenére is negatívan értékeli a jelenlegi kormányt, hogy Bugár Béláék a kormánykoalíció részét képezik. Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint a pozitívan nyilatkozók a legkomolyabban elkötelezett Híd-választók. „Úgy látják, hogy a Híd kormányra lépése a nagyobb jó érdekében történt. Ám nem úgy tűnik, hogy a kormányon lévő magyar párt ki tudja egyenlíteni a magyarok alapvető Smer- és SNS-ellenességét” – vélekedik Hangácsi. Arra a kérdésre, a két korábbi kormánypárt viselt dolgai, vagy más, esetleg gazdasági okok állhatnak a negatív megítélés mögött, azt mondta: az emberek nyilván kevésbé felejtették el, hogy egy időszakban masszív magyarellenes politikát kaptak ezektől a pártoktól.
 

graf2

Martin Slosiarik, a felmérést készítő Focus ügynökség vezetője szerint a magyarok nyilvánvalóan negatívabban ítélik meg a Fico-kormányt, mintha ugyanezt a kérdést a teljes populációnak tették volna fel. Részben szerinte is közrejátszhat ebben a múlt és a negatív emlékek, ám a kérdés összetettebb, több tényező is közrejátszik – például sokan lehetnek olyanok is, akik általában csalódtak a politikában és a politikusokban, és senkiben sem bíznak, kormányozzon bármelyik párt vagy politikus. Rámutat, a kormány elutasítottsága az MKP szimpatizánsai között jelentkezik a legmarkánsabban, csak 8 százalékuk nyilatkozik kicsit is pozitívan a kormányról, 90 százalékuk pedig teljesen elutasítja azt. Ebben az elemző szerint nem feltétlenül csak az MKP-szavazók Smer- és SNS-ellenessége játszhat szerepet, sokan utasíthatják el a Hidat is.


Érdekes módon a nyugdíjasokat megcélzó Smer fémjelezte kormány a magyar nyugdíjasok közt egyáltalán nem népszerű, 71 százalék a szociális csomagok és az ingyen vonatjegyek ellenére sem lett barátja a Fico-kormánynak. Ennek Slosiarik szerint több magyarázata is lehet: az ingyen vonatok például csak szűk körben elérhetők – azoknak a nyugdíjasoknak, akik nem utaznak rendszeresen vonattal, egyáltalán nem jelent sokat.


Fej fej mellett a pártok
A felmérés két aspektusból is vizsgálta a szlovákiai magyarok politikai preferenciáit. Egyrészt felmérte, mely pártokat tartják a legszimpatikusabbnak a válaszadók, másrészt pedig azt is megvizsgálta, mely pártok esetében mérlegelnék választáskor a szlovákiai magyarok, hogy rájuk voksolnának. Az eredmények mindkét kategóriában rendkívül szorosak a Híd és az MKP között, csak a célfotó dönt. A legszimpatikusabb párt a válaszadók körében 31,3 százalékkal az MKP, a második helyen pedig 30,5 százalékkal a Híd végzett. A szlovák pártok nagyon lemaradtak, a Smer 6 százalékkal a harmadik, az SaS-t és az OĽaNO-t egyaránt 3,3 százalék tartja szimpatikusnak. A harmadik szlovákiai magyar pártként számon tartott MKDSZ-t csupán a válaszadók 2,9 százaléka nevezte meg a legszimpatikusabb pártként. Feltűnően nagy ugyanakkor azok aránya, akik nem tudnak dönteni, vagy egyetlen pártot sem tudnak megnevezni: 15,1 százalék nyilatkozott így.


Arra a kérdésre, ha jövő héten tartanák a választásokat, mely pártokat vennék fontolóra a válaszadók, 52 százalék mondta azt, hogy elgondolkodna az MKP-n, 49 százalék pedig azt, hogy a Hídon. A harmadik az MKDSZ lett alaposan lemaradva, 23 százalék gondolkodna el rajtuk. Azt, hogy szlovák pártra szavazzon, továbbra is kevés szlovákiai magyar veszi fontolóra, ráadásul hatalmas a tábora azoknak, akik teljesen elutasítják ezeket a pártokat. A Smert például 71 százalék, az SaS-t 72 százalék, az OĽaNO-t 73 százalék, a kifejezetten nacionalista pártokat, a Kotleba-féle ĽSNS-t és a Danko féle SNS-t 85 illetve 83 százalék utasítja el teljesen.
Marad az etnikai elv


Martin Slosiarik szerint az nem fog változni, hogy a szlovákiai magyarok etnikai alapon szavaznak. „Az etnikai identitás egyszerűen nagyon erős” – magyarázta hozzátéve, a magyar választók elsősorban olyan pártokat keresnek, melyek képviselni tudják a déli, magyarlakta régiókat, ahol élnek, számukra ez az elsődleges. Ez egyébként az MKP választóira jellemző, Slosiarik szerint Menyhárt József pártjának elektorátusa ebből a szempontból jóval zártabb, a Híd megpróbált az északabbi régiókban is választókat megszólítani a polgári értékrend üzenetével. Slosiarik szerint ugyanakkor Dél-Szlovákiát még nagyon sokáig olyan pártok fogják reprezentálni, melyeknek politikája nagyrészt tartalmaz etnikai elemeket.
 

graf3

A Híd és az MKP között minimális a különbség, egyfajta patthelyzet van most a két párt szavazói között – vélekedik Hangácsi István. A demográfiai és szociális bontás szerinti adatokból kiemeli, az MKP szavazói inkább a tömbben, míg a Híd szimpatizánsai inkább a vegyesebben lakott területeken vannak többen. Rámutat: bár a fiatalok az eredmények szerint kicsit nagyobb arányban támogatják a Hidat, elmondható, hogy mindkét párt elsősorban az idősebb generáció pártja, s függetlenül attól, hogy 35 év felettiek korcsoportjában az MKP egy kicsivel jobban szerepel, a Híd tartani tudja a lépést.


Ha nincs ló, jó a szamár is?
A felmérésből kiderül az is, mekkora az átjárhatóság a két párt szavazótábora közt. A Híd szimpatizánsainak 47 százaléka venné fontolóra a választáskor, hogy az MKP-ra szavazzon. Fordítva azonban ez alacsonyabb, csak 37 százalék. Slosiarik szerint mindez azt bizonyítja, hogy az MKP választótábora sokkal inkább magába zárkózó, mint a Hídé. „Bizonyos átfedés ugyan van, ám a többség a felmérés szerint nem szavazna át a másik pártra. Ezeknek a választóknak nem mindegy, hogy a Hídra vagy az MKP-ra szavaznak” – mondja az elemző hozzátéve, az általános elképzelés eddig az ellenkezője volt, az, hogy többen vannak azok, akiknek mindegy, melyik magyar pártra szavaznak. „Ezek a számok ugyanakkor nem nevezhetők alacsonynak. Nem szabad elfelejteni, hogy ha a Híd vagy az MKP megszerezné a másik párttól ezeket a billegő választókat, az nagyot dobna a számaikon” – mondta Slosiarik.


Az elemző szerint az eredmény mögött markánsan jelentkezhet a két politikai tábor egymás iránt érzett sérelme, ami elsősorban az MKP-táborra lehet jellemző. „Az MKP szavazóinak egy része valószínűleg továbbra is úgy fogja fel a Híd kiválását az MKP-ból, mint a magyar egység, a közös magyar párt szétverését, melynek 10 százaléknál is több volt a támogatottsága” – magyarázza Martin Slosiarik.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Roman Mikulec

Vélhetően ma szavaznak Mikulec leváltásáról

Kassa Ferenc pápa

Szimbolikus bankjegy emlékeztet Ferenc pápa kassai látogatására

koronavírus-vakcina

A szegényebb országok lakói még mindig az első koronavírus-oltásra várnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.