Közélet

Mit kell tudni a migrációs csomagról, ami miatt Lajčák lemondana a miniszterségről?

Pozsony | Minden, amit tudni kell az ENSZ migrációs csomagjáról és a körülötte kialakult belpolitikai viharról.
Demecs Péter

2018. november 20. 13:11

- TASR-felvétel

Mi a migrációs csomag?

A migrációs csomag egy 34 oldalas nemzetközi egyezmény, melynek célja a bevándorlók emberi jogainak elfogadása és megerősítése, valamint a migrációs folyamatok elősegítése az ENSZ-tagállamok számára. A dokumentum kidolgozásáról 2016-ban egyeztek meg a tagállamok, a végső változata pedig idén júliusban készült el. Az egyezmény hangsúlyozza az egyes országok szuverenitását, és azt, hogy a dokumentum elfogadása után továbbra is joguk lesz önálló migrációs politikát folytatni.

Miért váltott ki vitát a pártok körében?

A migrációs csomagot a koalíciós és az ellenzéki pártok egyaránt bírálták. Robert Fico, a Smer elnöke úgy véli, hogy az egyezmény nem tesz különbséget legális és illegális migráció között; Jaroslav Paška (SNS) a csomagot egy kiegyensúlyozatlan, ellentmondásos dokumentumnak nevezte. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke szerint a külügyminiszter a csomag támogatásával a saját érdekeit részesíti előnyben, nem pedig az országét. Lajčák a bírálatokat egyértelműen elutasította.

Miért akar lemondani Lajčák?

Miroslav Lajčák még az ENSZ közgyűlésének elnökeként saját maga is részt vett az egyezmény kidolgozásában. Mivel jogi szempontból nem egy kötelező érvényű dokumentumról van szó, ezért nem szükséges az egyes országok kormányának beleegyezése, a döntés teljesen a külügyminisztériumok hatáskörébe tartozik. Lajčák mindenképpen a dokumentum elfogadását támogatja, és elmondása szerint akár lemondani is hajlandó lesz, ha nem sikerül megegyeznie a koalíciós pártokkal a csomaggal kapcsolatban.

2018. november 20. 11:01

Lajčák hajlandó lemondani a migrációs paktum miatt
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Januártól ismét járnak a vonatok Ipolyság és Zólyom között

Januártól 30 eurót kérhetnek a kezelésért

Pellegrini megérti, hogy az embereket irritálja a képviselői fizetések ugrásszerű növekedése

Dulakodás alakult ki Párizsban a sárgamellényesek újabb tüntetésén

Az oktatás és a turizmus Nagyszombat megye jövő évi prioritása

Hosszú: ez egészen más világbajnokság volt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?