Miroslav Kollár képviselő távozik a frakcióból és a koalícióból is

Miroslav Kollár

Miroslav Kollár parlamenti képviselő kilép a Za ľudí frakciójából és távozik a kormánykoalícióból is. Ezt Rastislav Hauliš, az asszisztense jelentette be szerdán. Kollár az állásfoglalásában a rossz járványhelyzetre és a halálesetek magas számára hivatkozott. Szerinte a kormány által bevezetett óvintézkedések nem működnek, ezért a politikai konzekvencia levonására és a világjárványt kezelő menedzsment lecserélésére szólított fel. Hozzátette: minden demokratikus európai országban lemondana az egészségügy-miniszter. Úgy véli, Szlovákia esetében Igor Matovič (OĽANO) kormányfőnek is vállalnia kellene a felelősséget.

„Képviselőként már nem legitimálhatom tovább Igor Matovič kaotikus és inkompetens kormányzását. A határozott és kompetens politikai vezetés helyett most is csak kifogásokat kínál, szabotázsról beszél és a jóvá nem hagyott Sputnikról indít ankétot. Ezért mától nem vagyok az Igor Matovič által vezetett kormánykoalíció képviselője” – olvasható Kollár állásfoglalásában. Hozzátette: a Za ľudí frakciójából azért lép ki, mert nem akarja, hogy a személyes véleménye nehéz helyzetbe hozza a pártot a koalíción belül. Továbbra is kész támogatni minden olyan „jó törvényjavaslatot”, amely összhangban van az általa is megszavazott kormányprogrammal.

Kollár szerint az óvintézkedések nem működnek. Hiányolja a kontaktszemélyek hatékony felkutatását és az intézkedések betartásának ellenőrzését is. A tömeges tesztelést nem tartja hatékony megoldásnak. Hozzátette: a városok és községek csak azért tesztelnek rendszeresen, mert a kormány a teszteredmény felmutatására kötelezi az állampolgárokat, ugyanakkor nem biztosítja a tesztelési kapacitást, ami miatt az önkormányzatok a végkimerülés szélére kerültek.

„Ebben a helyzetben minden demokratikus európai országban le kellene mondania legalább az egészségügy-miniszternek. A mi konkrét esetünkben Igor Matovič kormányfőnek is le kellene vonnia a személyi konzekvenciát” – fűzte hozzá. Kollár szerint elsősorban a miniszterelnök felelős azért, hogy az óvintézkedések esetében hiányzik a koncepció, a következetesség, hogy rosszul időzítették a bevezetésüket, ami káoszhoz vezetett, illetve ahhoz, hogy az emberek nem bíznak az intézkedésekben. Azt is Matovič szemére vetette, hogy „abszurd módon szerelmes az országos tesztelésbe”.

Kollár úgy véli, a Hlas- vagy Smer-kormány visszatérésétől való félelemre hivatkozva elutasítani a politikai felelősségre vonást hamis érv. Hangsúlyozta, hogy nem tartja ezeket a pártokat jó alternatívának vagy jó megoldásnak, de a jelenlegi formájában nem tartja annak Matovič kormányzását sem.

A politikus távozásával a kormánykoalíció nem veszíti el sem a parlamenti, sem az alkotmányos többségét, hiszen 94 képviselője marad. Kollár eddig a Za ľudí elnökségi tagja volt, nyáron indult a pártelnöki posztért is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?