Közélet

Miről kellett lemondanunk a koronavírus-járvány miatt?

Pozsony | A koronavírus-járvány miatt a többség új autó vásárlásáról mondott le – derült ki az AKO közvélemény-kutató ügynökség felméréséből. Már aki tudott bevásárlásokat tervezni, hiszen a válaszadók egyharmada nem volt olyan anyagi helyzetben, hogy ezt megtehesse.
Nagy Roland

2020. június 30. 07:30

autó
Nem véletlenül került nehéz helyzetbe az autóipar, a legtöbben ugyanis épp az autóvásárlásról mondtak le a járvány alatt - TASR-felvétel

Az AKO ügynökség ezer személyt kérdezett meg arról, hogy milyen drágább tárgy megvásárlását kellett elhalasztaniuk a koronavírus-járvány miatt. 

Az összegyűjtött adatok alapján a megkérdezettek 37,9 százaléka, vagyis több mint egyharmada egyáltalán nem is tervezett drágább bevásárlást, mert nem volt kedvező anyagi helyzetben. Az AKO elemzői szerint ezt a csoportot azok az emberek alkotják, akik „fizetéstől fizetésig élnek”, vagyis az alacsonyabb bérük miatt nincsenek abban a helyzetben, hogy elegendő pénzt tudjanak spórolni egy nagyobb bevásárláshoz. Ezzel szemben a válaszadóknak mindössze 1 százaléka mondta azt, hogy a járvány ellenére sem kellett elhalasztaniuk semmilyen bevásárlást, vagyis az ő pénzügyi helyzetük a vírushelyzet alatt is stabil maradt.

Azoknak, akik terveztek valamilyen nagyobb bevásárlást, leggyakrabban az új autó megvételéről kellett lemondaniuk, a válaszadók 15,3 százaléka mondta ezt. Szintén sokaknak kellett elhalasztaniuk az új elektromos készülékek megvásárlását (9,8 százalék), a lakásfelújítást (7,8 százalék) és az új bútorok beszerzését (6 százalék). A vírus a válaszadók 5,4 százalékának a nyaralással kapcsolatos terveit is átformálta. Néhány személynél a tervezett telefonvásárlásnak is el kellett maradnia (4,5 százalék), de akadtak olyan is, akiknek valamilyen sporttal kapcsolatos termék megvásárlásáról kellett lemondaniuk (3,7 százalék).

A férfiak és a nők bevásárlással kapcsolatos tervei egy kicsit eltértek: talán nem meglepő, hogy a férfi válaszadók többsége autót tervezett venni, viszont a női válaszadóknál az autóvásárlás csak a második helyen áll, legtöbbjük ugyanis valamilyen elektromos készüléket tervezett venni. Ha a korosztályos bontást vesszük figyelembe, akkor a hatvan éves korosztályig szintén az autóvásárlás volt a leggyakoribb terv. A legidősebb korosztálynak már nem akkora prioritás az új autó, ők inkább valamilyen elektromos készülékre gyűjtöttek. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
„Örömteli állapot vár rám...”

Kíváncsian várja, milyen apa lesz

nyaralás illusztráció

Mit tartalmaz az utasbiztosítás?

magyar határellenőrzés

Magyarország szigorítja a határellenőrzést

Phan Bich Thien egyszerre racionális üzletasszony, érzékeny lelkű költő, műfordító, Petőfi örök híve

Otthon két országban, két kultúrában

Tíz százalék alá csökken az idén az okostelefon-világpiac növekedési üteme

Eláraszt az elektromos hulladék

Nero, a véres költő

Könyvsorsok: A kis tett mindig gaztett, a nagy tett sohasem az

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.