Közélet

Minden hatévest be kell íratni a hónap végéig

Pozsony | Április végéig be kell íratni az iskolába minden gyereket, aki 2017. augusztus 31-éig betölti 6. életévét – a törvény értelmében az is tanköteles, aki még nem iskolaérett, és halasztást kérnek számára.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. április 18. 14:20

Szakemberek szerint az iskolaérettség nem intelligencia kérdése. Előfordulhat, hogy a gyerek lelkileg még nem érett az iskolára, ilyenkor tanácsos várni egy évet. Van olyan gyermek is, aki soha nem is lesz „érett” a hagyományos iskolára. Ilyen esetben az a pedagógiai-pszichológiai központ, melyben az adott gyermek iskolaérettségét vizsgálták, speciális intézményt javasolhat. Ha ilyen nincs a lakhelyhez közel, esetleg anyagilag nem engedheti meg magának a szülő, vagy a tanítási nyelv miatt nem felel meg, próbálkozni lehet a gyerek lakhely szerinti alapiskolájában az integrálással. „Az integráció azt jelenti, hogy a problémával küszködő gyermek a többi társával együtt tanulva halad ugyanazzal a tananyaggal, csak más módszerekkel tanítják. A tanulási zavaroknak különböző fokozataik vannak, a szaktanácsadóban döntik el, hogy ki integrálható, illetve ki járjon speciális intézménybe” – nyilatkozta korábban az Új Szónak Kása Ildikó speciális pedagógus. Előfordul olyan eset is, hogy komoly problémákkal küzdő gyereknek a szakember speciális intézményt javasol, csakhogy az szlovák tanítási nyelvű, a gyereknek pedig gondja van a szlovák nyelvvel, ezért a szülő inkább a rendes alapiskolát választja – ilyenkor ennek az alapiskolának kell foglalkoznia vele úgy, hogy a speciális intézmény tananyagát átdolgozva testre szabott, egyéni tantervet állít össze.

Személyi asszisztens

Ha valaki különleges segítségre szorul, például gyengénlátó, mozgássérült vagy más rendellenességgel küszködik, kérhető számára személyi asszisztens, aki a tanórákon is jelen lehet. A szaktanácsadó központ speciális pedagógust is javasolhat – például autista tünetek miatt –, aki szintén közvetlenül a tanórákon foglalkozik a gyerekkel. Az oktatási minisztérium ezt indokolt esetekben jóváhagyja, s az iskola ezzel összefüggő költségeit is téríti.

Személyi asszisztenst a lakhely szerint illetékes szociális ügyi hivatalban lehet kérni, a speciális pedagógiai asszisztensekre vonatkozó kérvényeket pedig az oktatási tárcához a járási hivatalok nyújtják be, vagyis a szaktanácsadó javaslatára a szülő az alapiskola együttműködésével a járási hivatalhoz fordulhat. „Ebben a tanévben a minisztérium 1686 pedagógiai asszisztenst finanszíroz, valamilyen egészségügyi hátránnyal küszködő vagy különösen tehetséges gyermekeket segítenek. Havonta erre 1,269 millió eurót költ. A pedagógiai asszisztensek kérdése prioritás, tervezzük a létszám bővítését” – reagált érdeklődésünkre az oktatási tárca. (sza)

Önnek ajánljuk

Megvonta a támogatást a magyar kormány az alistáli szélsőséges rendezvénytől

Bugár: Kétszer ajánlottam fel a lemondásomat az elmúlt időszakban

Két holttestet találtak egy szenicei kútban

A tűzvész óta először tartottak misét a Notre-Dame-ban

Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Legfrissebb galériák
Olvasta már?