Közélet

Minden harmadik ember még koronában számol

Pozsony | Szlovákia lakosságának 38 százaléka vásárláskor még mindig átszámolja az eurót koronára, derül ki a TNS közvélemény-kutató ügynökség Opinion&Social felméréséből. Ez azonban nemcsak a szlovákiai lakosságra jellemző, az eurózóna tagállamaiban a lakosság 28 százaléka ugyanezt teszi.
author
Lajos P. János

2013. január 16. 11:30

Az emberek azonban négy év elteltével már kezdik megszokni a közös fizetőeszközt, a lakosság több mint fele jónak tartja a bevezetését.

Az euró elfogadottságának mértéke országonként változó, Szlovákiában azonban az euróövezet átlagánál többen vélik úgy, hogy használ országa gazdaságának. A felmérés szerint 59 százalék szerint van gazdasági haszna az euró bevezetésének, míg az uniós átlag 55 százalék. Ennél is többen vannak azok, akik szerint az Európai Unió szempontjából fontos az euró: a szlovákiai lakosság 73 százaléka van ezen a véleményen, míg az eurózóna átlaga csak 67%. Az euró sokak szerint hozzájárul ahhoz is, hogy „európaibbnak” érezze magát, Szlovákia lakosságának 21, az euróövezetbe tartozó országok lakosságának pedig 24 százaléka vélekedik így.
 
A lakosság többsége elégedett az euróérmék felosztásával is, habár a szlovákiai 54% alacsonyabb a teljes Európai Unió 66%-os elégedettségénél. Általában elmondható azonban, hogy a legkisebb – egy- és kétcentes – érméket szinte mindenki feleslegesnek tartja. A felmérés szerint az unió teljes lakosságának 88%-a szüntetné meg az egycentes, 82 százalék pedig a kétcentes érmét, Szlovákiában pedig 97 százalék tartja teljesen feleslegesnek az egycentest, a kétcentest pedig 84% vonná ki a forgalomból.
 
Az euró előnyét főleg azok látják, akik többet utaznak külföldre. Uniós szinten a lakosság 74 százaléka mondta azt, hogy az euró megkönnyíti számára az árak összehasonlítását külföldön, Szlovákia lakosságának 67 százaléka vélekedik ugyanígy. A hazai lakosság 47 százaléka szerint az utazás ennek köszönhetően egyszerűbb és egyben olcsóbb is.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kórház k

Bezárhatnak a kórházak a magas energiaárak miatt

földgáz

Van elég gáz Szlovákiában, szükség esetén más országok is kaphatnak belőle

vírus k

Azonosították az orosz Khosta-2 szupervírust, ami megfertőzheti az embert

euró pénz

Működnek a szankciók: az orosz bankok eddig több mint 26 milliárd eurót veszítettek

vértócsa

BRUTÁLIS: Kutyát ölt, majd embert gyilkolt, mégis szabadlábon maradt

szakkör k

Szabadidős tevékenységek gyerekeknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.