Minden, amit a választásról tudni kell

Választás 2023

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, praktikus tanácsokat annak érdekében, hogy a választás a nyugdíjasok és az egészségkárosodottak számára is zökkenőmentes legyen, s hogy elkerüljék az esetleges félreértéseket.

Mikortól meddig szavazunk?

A választás egynapos: kizárólag 2023. szeptember 30-án – szombaton – járulhatunk az urnákhoz. A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 10-ig lesznek nyitva. Mindenki az állandó lakhelye szerinti szavazókörben voksolhat. Hogy pontosan melyik utcában, melyik épületben, arról az önkormányzatnak mindenkit írásban kellett értesítenie. Aki valamilyen okból mégsem kapott ilyen tájékoztatást, a községe önkormányzatánál érdeklődhet.

Hol szavazunk?

A választás helyszínéről és időpontjáról szóló információkat postán küldték ki; a küldeményeket legkésőbb 25 nappal a választás napja előtt kellett kézbesíteni. A szavazóhelyiség rendszerint a választásra jogosult személy állandó lakhelyéhez a lehető legközelebb van; általában iskolában, kultúrházban, tornateremben vagy községházán.

tasr

Milyen iratokra van szükség?

Mielőtt elindulunk a szavazóhelyiségbe, ellenőrizzük, megvan-e minden, amire szükségünk van! A legfontosabb a személyi igazolvány és az esetleges szemüveg. Ha nem találja az igazolványát, másik két személlyel tanúsíthatja a személyazonosságát. Útlevelet, jogosítványt nem fogadnak el, azokban ugyanis nem szerepel az állandó lakhely.

Nem szégyen tájékozódni!

A szavazóhelyiségben érdemes megnézni a kifüggesztett mintát, hogyan kell kitölteni a szavazólapokat. Ha valami nem világos, a választási bizottságtól kérhetünk információkat. Arra is rá lehet kérdezni, valaki visszalépett-e a jelöltek közül.

Ellenőrzik, jó választóhelyiségben vagyunk-e

A választási bizottság a személyi igazolvány alapján ellenőrzi az adatait, és ha kiderül, hogy a lakhelye szerinti jó szavazóhelyiségbe ment, csak nem szerepel a polgárok jegyzékében, a testületnek kötelessége beírni önt a jegyzékbe.

ddd

Miért érdemes karikázni?

Ha élnek a preferenciaszavazatok lehetőségével, tehát bekarikáznak legtöbb négy szavazatot, akkor a parlament összetételére is hatással lesznek. Hozzájárulnak ahhoz, kik képviselnek minket a törvényhozásba. A preferenciaszavazatoknak köszönhetően ráadásul a jelölt a lista végéről is bekerülhet a parlamentbe.

Titkos szavazás

A szavazófülkében sem családtagjai, sem barátai, sem a választási bizottság tagjai nem lehetnek jelen, amikor kiválasztja a megfelelő pártot, és bekarikázza a 4 jelölt nevét.

Mi van, ha egyedül nem megy?

Aki egészségügyi okokból (balesetet szenvedett, nem tudja használni az ujjait, gyengénlátó stb.) nem képes egyedül kiválasztani a szavazólapot, valaki elkísérheti őt a szavazófülkébe, és az utasításai szerint megjelölheti helyette a szavazólapot. Ha kell, az urnába is bedobhatja helyette. A segítő személy semmiképpen sem lehet a választási bizottság tagja.

eee

Mozgóurna

Az ágyhoz kötött személyek megkérhetik a lakhelyük szerinti körzeti választási bizottságot, hogy küldjön a lakásukra mozgóurnát. Ilyen esetben két bizottsági tag szállítja házhoz a szavazólapokat, a borítékot és az urnát, és a polgár otthon szavazhat, miközben a bizottsági tagok ügyelnek a voksolás titkosságára. A fölösleges, megmaradt 24 szavazólapot a bizottság tagjai előtt kell megsemmisíteni.

Miután kijöttünk a szavazófülkéből

A leragasztott borítékot a választási bizottság előtt be kell dobni az urnába. A megmaradt – összesen 24 – szavazólapot nem vihetjük ki a szavazóhelyiségből, hanem azt is be kell dobni egy másik, a fölösleges lapokat gyűjtő urnába. Aki mégis kiviszi a helyiségből, az kihágásnak minősül, és 33 euróra büntethetik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?