Közélet

Minden 33. polgárnak van fegyvertartási engedélye

Pozsony | Egyre több ember félti az életét, biztonságát - ezzel magyarázza a rendőrség, miért ugrott meg az elmúlt öt évben a fegyvertartási engedélyek száma az országban. Egy biztos, akinek fegyvereket árusító boltja van, az nem panaszkodhat a gazdasági válságra és arra, hogy csökkent volna a forgalma.
Demecs Péter

2012. október 23. 12:30

 

Épp ellenkezőleg. „Az utóbbi években gyakrabban járnak hozzánk nők. Kisebb pisztolyok iránt érdeklődnek, olyan lőfegyvereket keresnek, amelyek könnyen elférnek egy retikülben is“ - árulta el érdeklődésünkre František Syncháč, egy fegyverkereskedés elárusítója. Arra a kérdésre, miért akarnak fegyvert, rendszerint azt válaszolják, hogy önvédelemre. „A mai világban sokan féltik az életüket. Főként, ha gyakran járnak éjjel egyedül haza. Sose lehet tudni, kivel találkoznak“ – mondta.
 
A rendőrség is igazolta, hogy az elmúlt öt évben megugrott a polgárok érdeklődése a lőfegyverek iránt. Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint bár az idei statisztikák még nem állnak rendelkezésre, 2011-hez képest minden bizonnyal idén is több lesz a kiadott engedély.
 
Nem nehéz lőfegyverhez jutni 
Szlovákiában minden büntetlen előéletű állampolgár kérvényezheti a fegyvertartási engedély kiadását. A D kategóriába (például gázpisztoly, paintball, airsoft) tartozó fegyverekre vonatkozó engedélyt már a 18 évesnél idősebbek is megszerezhetik. Ezeket a fegyvereket csak sportolásra, vagy vadászatra lehet használni. Önvédelmi célra alkalmas lőfegyvert csak az tarthat, aki már betöltötte a 21. életévét. „A büntetlen előéleten kívül feltétel még a pszichológiai tesztek sikeres abszolválása. Igazolnia kell azt, hogy képes a fegyver és lőszer tartására, illetve hordására“ - pontosított Baloghová.
 
Fegyverrel fokozott a kockázat 
A legolcsóbb, önvédelmi célokra is használható lőfegyverek ára 400 eurónál kezdődik. Szlovákiában a rövidcsöves pisztolyok iránt a legnagyobb az érdeklődés. Közkedveltek a CZ 100, vagy a CZ 75 SP-01 Phantom lőfegyverek.
Pszichológiai felmérések igazolják, hogy a legálisan tartott lőfegyverek növelik a családban a gyilkosság, vagy az öngyilkosság veszélyét. Nem egy olyan esetre volt már példa Szlovákiában is, hogy egy illető legálisan tartott fegyverével gyilkolt. Példa erre Ľubomír Harman esete, aki Pozsony-Dévényújfalun lőtt halomra gépkarabélyával egy roma családot, miközben otthon több legálisan tartott lőfegyvere is volt.
Bár a rendőrség külön statisztikát nem vezet erről, nem hivatalos tájékoztatás szerint évente több tucat rablótámadást követnek el legálisan tartott fegyverekkel. A leggyakrabban benzinkutakat és bankokat próbálnak kifosztani az elkövetők, akik letartóztatásuk után beismerik, hogy kilátástalan anyagi helyzetük miatt raboltak. 
A teljes cikk keddi nyomtatott kiadásunkban olvasható.
Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

hh

Férfimese a nagybetűs nőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.