Közélet

Miért nem képes behozni Szlovákia a nyugati országok gazdasági fejlődését?

Pozsony | A Pénzpolitikai Intézet (IFP) a legújabb tanulmányában rámutatott, hogy Szlovákia gazdasági felzárkózása az elmúlt 10 évben jelentősen lelassult, így egyre jobban elmarad a legfejlettebb uniós országoktól. Az elemzők szerint ez az állapot nem is fog javulni, amíg az emberek ilyen életszínvonalon élnek, ezért minél hamarabb szükség lenne a lakhatási, az egészségügyi és az oktatási problémák rendezésére.
author
Nagy Roland

2022. augusztus 5. 07:00

Hiába csökken a munkanélküliség, az IFP szerint még mindig nem dolgozik elég ember az országban. Ahhoz, hogy elérjük például a német foglalkoztatottsági szintet, még legalább 500 ezer embert kellene elhelyezni a szlovák munkaerőpiacon. A szakértők szerint
Hiába csökken a munkanélküliség, az IFP szerint még mindig nem dolgozik elég ember az országban. Ahhoz, hogy elérjük például a német foglalkoztatottsági szintet, még legalább 500 ezer embert kellene elhelyezni a szlovák munkaerőpiacon. A szakértők szerint ösztönözni lehetne a kisgyermekes anyukákat, valamint a 60 és 69 év közötti korosztályt is, például rövidített és rugalmas munkaidővel. - TASR-felvétel

A pénzügyminisztérium irányítása alá tartozó IFP megvizsgálta, milyen tényezők befolyásolják, hogy a szlovák gazdasági fejlődés az utóbbi 10 évben jócskán lelassult.

„A 21. században a gazdasági növekedés kulcsát az emberek jelentik. Vagyis az, hogy mennyire fejlesztik önmagukat, mennyire képesek érvényesíteni a tudásukat, a készségeiket és a rugalmasságukat, illetve hogyan és hol tudják hatékonyan hasznosítani ezeket a képességeket a gazdaságban. Az ezekre a kihívásokra adott, bizonyítékokon alapuló megoldások gyorsítják a gazdasági növekedést, biztosítják a fenntarthatóságot és javítják az életminőség számos aspektusát”

– olvasható az elemzésben.

Ezzel összefüggésben az intézet három fő lassító tényezőt határozott meg: az allokációs hatékonyság, a munkaerőpiac és az oktatás.

Az intézményrendszer

Az elemzők szerint a szlovák gazdaság egyik legnagyobb gyengéje, hogy a meglévő erőforrások, vagyis a tőke és a munkaerő nincs jól kihasználva, vagyis az allokációs hatékonyság kifejezetten alacsony a nyugat-európai országokhoz képest. A hatékonyságot főként az intézményrendszer minősége határozza meg, és ebben Szlovákia jócskán elmarad. Olyan tényezőkre kell gondolni, mint a vállalkozók előtt álló szabályozási korlátok, a munkaerő alacsony mobilitása a munkáltatók és az egyes régiók között, a közszféra hatékonytalan működése, a földtulajdon rendkívüli mértékű széttagoltsága, vagy a közintézményekbe vetett alacsony bizalom.

Kevesen dolgoznak

Ami a munkaerőpiacot illeti, az elemzők szerint nagy probléma, hogy Szlovákiában egyszerűen nem dolgozik elég ember. Ez a mutató jól szemlélteti a Németországgal szembeni lemaradásunkat is.

„Ha szeretnénk elérni a német foglalkoztatottsági szintet, legalább félmillió embert kellene elhelyezni a munkaerőpiacon. Olyan emberekről van szó, akik különféle okok miatt nem dolgoznak, nekünk pedig meg kell találnunk a módját, hogyan segítsünk nekik munkába állni. Megoldás lehet például a rugalmas munkaidő, amelyet a gyermekes anyukák vagy a nyugdíjasok is kihasználhatnának

jelentette ki Juraj Valachy, az IFP igazgatója a TASR hírügynökségnek.

krajniak

2022. július 20. 18:17

Az állástalanok száma csökkent, de a regionális különbségek továbbra sem tűntek el

Az elemzésben is kiemelik, hogy az alacsony foglalkoztatottságot a magas ledolgozott óraszámmal próbálják kompenzálni a munkáltatók, emiatt pedig háttérbe szorul a rövidített munkaidő lehetősége, amelyet éppen az említett csoportok használhatnának ki. Emellett említést tesznek még a marginalizált roma közösségek munkapiacon való elhelyezkedésének problémájáról is.

Gyenge oktatás

A gazdasági lemaradást befolyásoló harmadik legfontosabb tényező az oktatás minősége, amellyel az intézet szerint rendszerszintű problémák vannak. Az inklúzív oktatás hiánya már az óvodáknál kezdődik, az általános iskolákban és a középiskolákban pedig folytatódik. Az elemzők szerint ezek az intézmények nem képesek arra, hogy kiegyenlítsék a diákok felkészültségi szintjét, és nem is orientálódnak az élethosszig tartó készségek fejlesztésére. A problémák a felsőoktatásban is folytatódnak.

„Az egyetemre készülő diákok nagyobb mértékben távoznak külföldre, mint más országokban. Míg nálunk ez a mutató 20 százalék körül mozog, addig más országokban 5 százalék körül van. A hallgatók azt érzik, hogy az itteni egyetemek nem elég jók, minőségibb oktatást akarnak, ezért mennek külföldre. Sajnos az eltávozók fele már vissza sem tér az országba. A legműveltebb munkaerő elszivárgásáról beszélünk, ezzel is tennünk kell valamit”

– jelentette ki Valachy.

Az IFP szerint a gazdasági fejlődést befolyásoló tényezők közül nem szabad kifelejteni az emberek életminőségét sem, hiszen a GDP növekedése és a lakosság életkörülményei szorosan összefüggenek egymással. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minél jobb körülmények között él a lakosság, annál hatékonyabb a termelés. Az elemzők azonban hangsúlyozzák, hogy ehhez Szlovákiának javítania kellene a lakhatási és az egészségügyi problémákon is.

Juraj Valachy, az IFP igazgatója
Juraj Valachy, az IFP igazgatója - TASR-felvétel

Lakhatási gondok

Ami a lakhatási gondokat illeti, az ország lakosságának egyharmada túlzsúfolt körülmények között él, ez pedig jól mutatja a lakások nehéz elérhetőségét. Ez azonban nemcsak a lakások számában, hanem az anyagi leterheltségben is megmutatkozik. Ebben a tekintetben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) uniós tagországai közül Szlovákia áll a legrosszabbul – ha a havi bérekből leszámoljuk a lakhatási költségeket, akkor átlagban az itteni lakosságnak marad a legkevesebb pénze. Főként ez az oka annak is, hogy a fiatal felnőttek kétharmada képtelen elköltözni otthonról, ez pedig további túlzsúfoltsághoz vezet.

A nehéz lakhatási helyzet nem meglepő módon a legszegényebb háztartásokat érinti. A marginalizált roma közösségeknél a legrosszabb a helyzet, az IFP számításai szerint a háztartások 29 százalékánál nincs vízöblítéses WC és zuhanyzó.

Életmód és egészség

Az életminőségre a lakhatás mellett nagy befolyással van a szlovák egészségügy helyzete is, ami a legfontosabb nemzetközi mutatók alapján nincs túl jó állapotban. A születéskor várható élettartam tekintetében Szlovákia több mint 5 évvel elmarad az uniós átlagtól.

kávézó

2022. július 21. 18:30

A szlovák gazdaság még mindig a járványt nyögi

Nem jobb a helyzet az elkerülhető halálesetek számában sem: az IFP az Érték a Pénzért (ÚHP) elemzésre hivatkozva rámutatott, hogy ha sikerülne elérnünk a fejlett országok szintjét, akkor évente ötezerrel kevesebben hunynának el Szlovákiában.

Az átlagéletkor és az elkerülhető halálesetek száma szorosan összefügg a lakosság életmódjával. Az OECD EU-s tagországaihoz képest Szlovákiában az alkoholfogyasztás mértéke nem kiemelkedő, viszont a dohányzásé igen. Hatalmas gondot jelent az elhízás is, az IFP szerint majdnem minden második felnőtt túlsúllyal küszködik, ez pedig nagy eséllyel okoz újabb egészségügyi problémákat. További fontos tényező, hogy az ország nagyon rosszul áll a szűrések és a megelőzés terén, éppen ez befolyásolja az elkerülhető halálesetek számát.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A bíróság újabban a D4/R7 körgyűrű-autópálya alatti telkek kapcsán döntött úgy, hogy ezeket nem lehet a Beneš-dekrétumokra hivatkozva bevégezni (TASR-felvétel)

Beneš-dekrétumok: újra veszített a földalap

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

kod kp

Sűrű ködre kell számítani az ország egész területén!

halálgyi

TRAGÉDIA: Szülők és két kisgyermekük vérbefagyott holttestére bukkantak egy családi házban

dd

A szakértők tanácsa: így spóroljon az árammal!

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.