Megoldódni látszik az SAV ügye

Richard Raši
Pozsony |

Két héten belül beregisztrálja a Szlovák Tudományos Akadémiát és intézeteit az oktatási tárca. Ezzel végre pont kerülhet a két intézmény között hónapok óta tartó vitának a végére.

A tudományos akadémia és az oktatási tárca között az akadémia és intézeteinek kutatói közintézetté való átalakítása váltotta ki azt az állóháborút, melyben a felek előbb egymásra mutogattak, majd kölcsönösen vádaskodtak, végül pedig a kutatók és tudósok az utcára vonultak. Az intézetek transzformációjának még nyár előtt végbe kellett volna mennie, ám a két fél számos kérdésben ellenkező állásponton volt. „Martina Lubyová oktatási miniszter és Pavol Šajgalík, az akadémia elnöke szerdán megállapodott a regisztrációhoz szükséges további lépésekben” – közölte tegnap Richard Raši, a kormány oktatási és kutatási tanácsának elnöke. Raši nem volt hajlandó részleteket közölni arról, hogy született meg a konszenzus, a részletekről az akadémia és a tárca is hallgat.

A minisztérium által kiadott közös sajtónyilatkozatban konstatálják, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) május végéig nem teljesítette a regisztrációhoz szükséges kötelezettségeit, ezért a tárca nem regisztrálhatta az intézményeket. A visszamenőleges regisztrációra nincs mód. „A felek abban is megállapodtak, hogy az akadémia és a minisztérium közös bizottsága kidolgozza az intézetek gazdasági és vagyoni kimutatását, valamint a vagyonukról szóló nyilvántartásokat, hogy ellenőrizhessék a jövőbeni intézetek alaptőkéjét” – áll a nyilatkozatban.

Magyarán: a heteken át tartó állóháborúból Martina Lubyová (SNS-jelölt) jött ki győztesen, hiszen úgy tűnik, minden általa elengedhetetlen feltételre az akadémia most rábólintott.

Pavol Šajgalík a múlt heti tüntetések előtt még attól tartott, hogy lesznek olyanok, akik a transzformáció leple alatt megpróbálják rátenni a kezüket az akadémia néhány rendkívül előkelő ingatlanjára. Ezzel indokolta azt is, miért ellenzi a vagyonukról szóló nyilvántartások kidolgozását és beterjesztését. A nem várt fordulatot Pavol Šajgalík nem kommentálta. Monika Hucáková, az akadémia szóvivője pusztán annyit közölt, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia már dolgozik a közös bizottság kialakításán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?