Közélet

Megoldódni látszik az SAV ügye

Pozsony | Két héten belül beregisztrálja a Szlovák Tudományos Akadémiát és intézeteit az oktatási tárca. Ezzel végre pont kerülhet a két intézmény között hónapok óta tartó vitának a végére.
Ibos Emese

2018. augusztus 24. 14:48

Richard Raši  - TASR-felvétel

A tudományos akadémia és az oktatási tárca között az akadémia és intézeteinek kutatói közintézetté való átalakítása váltotta ki azt az állóháborút, melyben a felek előbb egymásra mutogattak, majd kölcsönösen vádaskodtak, végül pedig a kutatók és tudósok az utcára vonultak. Az intézetek transzformációjának még nyár előtt végbe kellett volna mennie, ám a két fél számos kérdésben ellenkező állásponton volt. „Martina Lubyová oktatási miniszter és Pavol Šajgalík, az akadémia elnöke szerdán megállapodott a regisztrációhoz szükséges további lépésekben” – közölte tegnap Richard Raši, a kormány oktatási és kutatási tanácsának elnöke. Raši nem volt hajlandó részleteket közölni arról, hogy született meg a konszenzus, a részletekről az akadémia és a tárca is hallgat.

A minisztérium által kiadott közös sajtónyilatkozatban konstatálják, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) május végéig nem teljesítette a regisztrációhoz szükséges kötelezettségeit, ezért a tárca nem regisztrálhatta az intézményeket. A visszamenőleges regisztrációra nincs mód. „A felek abban is megállapodtak, hogy az akadémia és a minisztérium közös bizottsága kidolgozza az intézetek gazdasági és vagyoni kimutatását, valamint a vagyonukról szóló nyilvántartásokat, hogy ellenőrizhessék a jövőbeni intézetek alaptőkéjét” – áll a nyilatkozatban.

2018. augusztus 14. 19:40

Tudósok tüntettek az SAV helyzete ellen a kormányhivatal előtt

Magyarán: a heteken át tartó állóháborúból Martina Lubyová (SNS-jelölt) jött ki győztesen, hiszen úgy tűnik, minden általa elengedhetetlen feltételre az akadémia most rábólintott.

Pavol Šajgalík a múlt heti tüntetések előtt még attól tartott, hogy lesznek olyanok, akik a transzformáció leple alatt megpróbálják rátenni a kezüket az akadémia néhány rendkívül előkelő ingatlanjára. Ezzel indokolta azt is, miért ellenzi a vagyonukról szóló nyilvántartások kidolgozását és beterjesztését. A nem várt fordulatot Pavol Šajgalík nem kommentálta. Monika Hucáková, az akadémia szóvivője pusztán annyit közölt, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia már dolgozik a közös bizottság kialakításán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a köztisztviselőket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?